Nepelnytai neįvertinta daržovė, kurią ragina valgyti kasdien – stiprina imunitetą ir žarnyną

Mitybos specialistai teigia, kad šią daržovę turėtumėte valgyti kiekvieną dieną, ypač žiemą, mat ji  stiprina žarnyno sveikatą, o kartu – imunitetą. Tiesa, lietuviai dar nėra jos įvertinę, ir ant stalo ji vis dar reta viešnia, bet šios daržovės mėgėjų gretos pamažu didėja.   

 Saldžiųjų bulvių sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Saldžiųjų bulvių sriuba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-01 11:37

Apie puikią žieminę daržovę žarnyno sveikatai palaikyti ir imunitetui stiprinti portalas „SheFinds“ kalbėjosi su dietologe Lisa Richards. Jos teigimu, kasdien vertėtų į lėkštę įsidėti saldžiosios bulvės, mat šioje daržovėje yra gausybė maistinių medžiagų, kurios labai svarbios žiemą. 

„Saldžioji bulvė yra itin maistingas šakniavaisis, kupinas vitamino A, skaidulų ir kitų naudingų vitaminų bei mineralų, – sako L.Richards. – Tai puikus maisto šaltinis, palaikantis stiprų imunitetą.“

Saldžiosios bulvės ne tik stiprina imunitetą, bet ir turi priešuždegiminių savybių, o taip pat jos yra puikus produktas žarnynui – jose yra daug tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, kurios gali padėti virškinti. 

Vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje bulvėje yra maždaug 15 proc. dienos skaidulų normos, todėl jas turėtų valgyti ir norintys atsikratyti antsvorio. Skaidulos ne tik padeda mesti svorį, bet ir lėtina cukraus įsisavinimą, reguliuoja jo kiekį kraujyje, padeda mažinti cholesterolio kiekį. 

Saldžiųjų  bulvių net neverta lyginti su įprastomis bulvėmis, nes jose yra dvigubai daugiau skaidulų, dvigubai daugiau kalcio, net 1300 kartų daugiau vitamino A.

Tad nepraleiskite progos įsidėti jų į savo lėkštę.

Kaip paruošti saldžiąsias bulves, kad gautumėte daugiausia naudos?

Yra tikrai daug būdų mėgautis šia sveika daržove – iš jų galima ruošti salotas, sriubas, karštuosius patiekalus ir net desertus. 

Jei norite iš saldžiųjų bulvių gauti kuo daugiau naudos, siūloma jas kepti orkaitėje. „Kepimas gali būti naudingiausias saldžiųjų bulvių ruošimo būdas, nes nepridedama papildomų riebalų ir kalorijų, o kartu tai paryškina natūralų saldžiųjų bulvių skonį“, – sako L.Richards. 

Ji ragina neruošti saldžiųjų bulvių patiekalų su ingredientais, kurie prideda kalorijų ir riebalų, pavyzdžiui, sviesto ar cukraus.

Saldumo bulvėms suteiks cinamonas arba medus, o pikantiškumo – česnakai ar aitriosios paprikos. 

Tad mėgaukitės šia sveika daržove ir būkite sveiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.