Kodėl visi eina iš proto dėl baltymų: žinomi treneriai pataria, ką ir kada geriausia valgyti

Baltymų, kitaip dar vadinami proteinų, kiekis visada būdavo įtrauktas į produktų sudėties etiketę, bet pastaraisiais metais apie jų kiekį vis dažniau rašoma ir ant pagrindinės produkto pakuotės pusės. Visuomenei vis labiau rūpinantis sveiku gyvenimo būdu, tapo svarbi ir sveika bei subalansuota mityba. 

Baltymai reikalingi augimui, smegenų vystymuisi, sveikiems kaulams ir hormonų gamybai.<br>123rf nuotr.
Baltymai reikalingi augimui, smegenų vystymuisi, sveikiems kaulams ir hormonų gamybai.<br>123rf nuotr.
 Pieno produktai – baltymų šaltinis.
 Pieno produktai – baltymų šaltinis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 1:50 PM

Žinomi treneriai Paulius Raškevičius ir Gabrielė Urbonaitė dalijasi įžvalgomis apie baltymus – kodėl į juos verta atkreipti dėmesį, su kokiais produktais jų galima gauti ir kada geriausia juos vartoti.

Sveikatos ir gerovės pagrindas

Į žodžio „proteinai“ kilmę verta pažvelgti giliau. Tai iš graikų kalbos kilęs žodis: „proteios“ graikiškai reiškia esantis pirmoje vietoje arba pirminis. Ir šis apibūdinimas idealiai tinka maisto elementui, kuris yra žmogaus sveikatos ir gerovės pagrindas. 

Baltymų yra įvairių rūšių ir struktūrų, ir jos visos atlieka skirtingas, bet svarbias funkcijas. Baltymai saugo organizmą, kovoja su infekcijomis bei prisideda prie kraujo krešėjimo proceso. Baltymai taip pat atlieka ir medžiagų pernešimo funkciją, jie padeda aprūpinti organizmą deguonimi išnešiojant jį kraujyje. 

Asmeninis treneris, Europos fitneso čempionas bei „Lidl“ ambasadorius P. Ratkevičius atkreipia dėmesį į proteinų naudą: „Proteinai padeda smegenų veiklai ir yra žmogaus organizmo statybinė medžiaga, kuri yra itin svarbi raumenims atsistatyti po sporto.“ Būtent dėl pastarojo efekto sportuojantys žmonės vis dažniau atsigręžia į baltymais praturtintus produktus.

Raumenis augina ne tik svarmenys

Sausio mėnesį naujųjų metų siekis turėti sveiką, stiprų ir energingą kūną atveda žmones į sporto salę. Bet labai svarbu suvokti, kad kūno stiprinimas yra visapusis procesas, kuris turi vykti nuosaikiai ir nuosekliai. 

Trenerė bei mitybos specialistė G. Urbonaitė atkreipia dėmesį, kad svarbu ne tik daug sportuoti ir taip deginti energiją, bet ir tinkamai maitintis, kad kūnui nestigtų nei jėgų, nei svarbių mitybos elementų: „Proteinai – būtini sveikos gyvensenos palydovai, ypač aktyviai sportuojantiems, nes jie padeda atstatyti raumenis.“

Kur galima rasti baltymų?

Baltymų turi beveik visas maistas. Tik vieni produktai jų turi mažiau, kiti – daugiau. Tad siekiant praturtinti mitybą baltymais, reikėtų atkreipti dėmesį į tuos produktus, kuriuose baltymų kiekis yra didesnis. 

Baltymais turtingi produktai yra kalakutienos ir vištienos krūtinėlės, žuvis (tunas, lašiša, paltusas), sūris bei varškė. 

G. Urbonaitė pataria į pieno produktus atkreipti dėmesį dar ir dėl to, kad nors jie ir savaime praturtinti baltymais, pieno produktų gamintojai, atsižvelgdami į visuomenės poreikius, siūlo įvairius gaminius su specialiai padidintu baltymų kiekiu: „Pavyzdžiui, „Pilos“ glaistyti varškės sūreliai su didesniu baltymų kiekiu turi 8,8 g baltymų, o „Pilos“ jogurtas su didesniu baltymų kiekiu praturtintas net 20 g baltymų.“ 

Kiek baltymų reikia kiekvieną dieną

Vieno universalaus atsakymo, kiek baltymų reikėtų suvartoti per dieną, nėra. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio, fizinio aktyvumo. Vienas iš būdų apskaičiuoti preliminarų reikalingą baltymų kiekį yra padauginti savo kūno svorį iš 0,8. Taip gaunamas kiekis, kiek gramų baltymų reikėtų suvartoti per parą. 

Bet jei žmogaus sportuoja ar dirba fiziškai aktyvų darbą, daugiklis kyla bent iki 1,3. Kuo daugiau fizinio aktyvumo, tuo daugiau baltymų reikia organizmui. 

Svarbu ne tik kiek, bet ir kada

P. Ratkevičius pabrėžia, kad rūpinantis mityba svarbu atsižvelgti ne tik į produktus, bet ir į jų valgymo eigą. 

„Tikslingiausia ryte valgyti angliavandenius, o baltymus – labiau vakare. Bet taip pat svarbu atsižvelgti ir į savo treniruočių grafiką, kadangi baltymus tikslingiausia vartoti po sporto, tai jei sportuojate rytais, tuomet į ryto ar pietų meniu įtraukite ir baltyminių produktų“, – pataria treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.