Ant stalo karaliauja patiekalai iš lietuviškos kiaulienos

Kol dienos šaltos, o vakarai – tamsūs ir ilgi, kūną ir sielą sušildo gardūs ir sotūs patiekalai. Ne veltui šiuo metu tokie mėgstami valgiai iš lietuviškos kiaulienos – mėsos, kurią mėgo dar mūsų protėviai.

Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves kiauliena pasiekia iš naujos „Rivonos“ skerdyklos Šilalėje.
Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves kiauliena pasiekia iš naujos „Rivonos“ skerdyklos Šilalėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2023, 9:00 AM

Kiauliena – mėsa, kuri dažniausiai atsiduria ant lietuvių stalo, o jos populiarumas neatslūgsta net ir keičiantis sezonams. Keičiasi tik patiekalai, ruošiami iš jos: šaltuoju metu daugiau perkama smulkintos ar troškinti skirtos mėsos – mentės, kumpio, taip pat mėsos, tinkamos šaltienai virti, – karkų, kojų, o šiltuoju sezonu daugiau įsigyjama tokios, kurią galima kepti lauko kepsninėse, – sprandinės, nugarinės, mentės.

„Kiauliena yra viena lengviausiai pasisavinamų mėsos rūšių. Joje daug vitamino B, baltymų, geležies, kalcio, vitaminų A ir D. Mokslininkai nustatė, kad kiaulių mėsoje ir lašiniuose yra tam tikrų rūgščių ir seleno, – šios medžiagos padeda kovoti su bloga nuotaika, kuri apninka tamsiuoju ir niūriuoju metų laiku“, – svarbią priežastį, kodėl dabar verta rinktis kiaulieną, pateikė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

„Norfos“ prekybos tinkle per mėnesį parduodamos kiaulienos kiekis stabiliai didėja – ne veltui šviežia kiauliena yra tarsi šio prekybos tinklo vizitinė kortelė, kuria čia pagrįstai didžiuojamasi. O pirkėjai žino: čia visuomet ras šviežiausios ir kokybiškiausios lietuviškos mėsos.

Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves kiauliena pasiekia iš naujos „Rivonos“ skerdyklos Šilalėje. Tai leidžia optimaliai sutrumpinti kiaulienos skerdenos kelią į parduotuves. Paskerstos kiaulės jau kitą dieną atvežamos į „Norfos“ parduotuvių mėsos cechus, kur mėsa išpjaustoma, malama ir pasiūloma pirkėjams.

O šie renkasi tokią kiaulienos dalį, kokį patiekalą ketina gaminti, – „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tiek kumpio, sprandinės ar išpjovos, tiek kitų dalių ar subproduktų. Pasiūla tokia, kad įtinkama net išrankiausiems.

„Kiekviena dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams gaminti“, – pasakojo D.Bartošius.

Pasak jo, nors kiauliena laikoma riebia mėsa, dėl riebalų ji tampa tik skanesnė, švelnesnė, lengviau paruošiama. „Ypač vertinama vadinamoji marmurinė mėsa, kurioje riebalinis audinys tolygiai ir saikingai pasiskirstęs tarp raumeninio audinio, pavyzdžiui, sprandinė“, – atkreipė dėmesį mėsininkas.

Sprandinėje yra daugiausia riebalinio ir skiriamojo audinio, pasiskirsčiusio tarp raumenų, dėl to ši mėsa sultingesnė. Iš jos gaminami kepsniai, šašlykai, kepami didesni jos gabalai.

Mentės mėsa taip pat turi daug skiriamojo audinio, bet yra šiek tiek kietesnė nei sprandinė, todėl ją paruošti reikia daugiau kruopštumo, tenka ilgiau marinuoti. Mentės mėsa naudojama troškiniams, šašlykams, ją galima malti.

Karkos ir kulninės dalys irgi turi labai daug skiriamojo audinio, jose daug kolageno, kuris verdant virsta želatina, todėl šios dalys dažniausiai naudojamos šaltienai virti, bet taip pat gali būti kepamos, iš jų sukami vyniotiniai.

Nugarinė dalis yra mažiausiai riebalų ir skiriamojo audinio turinti kiaulienos dalis, dėl to jos mėsa šiek tiek sausesnė, palyginti su kitomis dalimis. Nugarinės dalies mėsa dažniausiai naudojama kepsniams, suktinukams gaminti, taip pat kepami didesni jos gabalai su įvairiais įdarais ar prismaigstyti lašinukais.

Tikri kiaulienos mėgėjai, mėgstantys raumenų ir lašinukų derinį, negali atsispirti gerai šoninei. Šoninė gali būti tiek kepama, tiek verdama, iš jos galima ruošti vyniotinius ar šonkauliukus – tai patiekalas, kurį itin pamėgo grilio kepėjai.

„Iš kiaulienos subproduktų taip pat galima paruošti daugybę įvairių patiekalų. Kepenis galima tiek kepti, tiek troškinti, iš jų ruošiami įvairūs paštetai ir vyniotiniai. Širdys, inkstai gali būti troškinami, liežuviai – verdami ir tradiciškai patiekiami su majonezu ir krienais ar naudojami kaip vyniotinių sudėtinė dalis“, – dar keletą tradicinių patiekalų, kuriuos galima paruošti iš kiaulienos, pasiūlė D.Bartošius. Tad idėjų, kuo pamaitinti šeimą ar pavaišinti svečius, – tikrai daug.

Dar viena atskira ir itin populiari kategorija – patiekalai iš smulkintos (maltos) kiaulienos, kurie išlieka populiarūs visais metų laikais. Juos paruošti nesudėtinga, tai neatima daug laiko, be to, jie visiems primena tėvų ar senelių namus.

Maltinukai, kotletai su įdarais ar be jų, cepelinai, balandėliai, įdarytos bulvės, paprikos ar makaronai su malta mėsa – idėjų tiek daug, kad kasdien galima ruošti vis kitą patiekalą ir jie niekad neatsibos.

„Smulkinta mėsa lengviau paruošiama ir organizmo pasisavinama nei nesmulkinta. Tuo ji ir patraukli pirkėjui – ruošiant sutaupoma daug laiko ir nesunkiai paruošiami visų mėgstami patiekalai“, – sakė mėsininkas.

„Norfos“ parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa smulkinama vietoje, parduotuvėse esančiuose mėsos cechuose, todėl ji nuolat šviežia. „Malama tik tiek, kiek tuo metu reikia pardavimui pagal kiekvienos parduotuvės poreikį“, – patikino D.Bartošius.

Jis pataria atkreipti dėmesį ir į „Norfos“ parduotuvių mėsos vitrinose esančius įvairius marinuotus kepsnius, šašlykus, marinuotas vištienos dalis, jau paruoštus kepti kiaulienos maltinukus, šviežias kiaulienos dešreles.

„Darbo dienomis, kai turime mažiau laiko, rekomenduočiau rinktis jau paruoštus marinuotus gaminius, kuriuos reikia tik išsikepti keptuvėje ar orkaitėje, – praeis vos pusvalandis, ir vakarienė garuos ant stalo.

Savaitgalio pietums, jei norisi ilgiau užsibūti virtuvėje, galima pasigaminti daugiau laiko reikalaujančius patiekalus iš smulkintos mėsos – tradicinių cepelinų ar balandėlių, vaikų mėgstamą lazaniją.

Jei orai ir galimybės leidžia, kodėl lauke kepsninėse neišsikepti „Norfos“ paruoštų šašlykų ar kepsnių, šviežių kiaulienos dešrelių?“ – pasiūlė D.Bartošius.

Tad jeigu norite pagaminti skaniausią patiekalą iš pačios kokybiškiausios kiaulienos ar laukiate svečių, jei neturite laiko ruošti vakarienės ar pristigote idėjų, užsukite į „Norfą“. Čia mėsą ir jos gaminius renkasi tie, kurie vertina kokybę ir gerą skonį.

Maltos kiaulienos iešmeliai pagal D.Bartošiaus receptą

  • Imame kilogramą smulkintos kiaulienos, vieną vidutinio dydžio svogūną, jį smulkiai supjaustome, tada svogūnus apkepame svieste, kol įgaus gelsvą atspalvį, palaukiame, kol šiek tiek atvės, ir sudedame į smulkintą mėsą.
  • Išspaudžiame skiltelę česnako, beriame pipirų ir druskos, rūkytos paprikos miltelių, viską gerai išmaišome ir valandai paliekame šaltai.
  • Po valandos išėmę iš šaldytuvo sudrėkintomis rankomis imame apie 120 g mėsos ir iš jos formuojame delno ilgio apie 12 cm dešrelės formos kepsnelį ir perveriame jį mediniu iešmeliu.
  • Suformuotus mėsos iešmelius kepame orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje 20–25 min. ar kepsninėje ant grotelių apie 15 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.