2 patarimai, kaip paruošti daug sveikesnę rytinę kavą: kūnas jums už tai padėkos

Kokią kavą geriate? Jeigu jos skonį norite užmaskuoti cukrumi, sirupu, grietinėle, jūs nesate vieni. Tačiau tikriausiai nebūsime pirmieji, kurie jums pasakys, kad šie gėrimai nėra patys sveikiausi. Dėl tokios kavos gali kamuoti pilvo pūtimas, padidėti cukraus kiekis kraujyje, o ilgainiui pomėgis gerti tokią kavą gali netgi sutrikdyti medžiagų apykaitą.

 Jeigu norite sveikesnės kavos, svarbu pasirinkti ir tinkamą pieną.<br> 123rf nuotr.
 Jeigu norite sveikesnės kavos, svarbu pasirinkti ir tinkamą pieną.<br> 123rf nuotr.
 Kava su cinamonu.<br> 123rf nuotr.
 Kava su cinamonu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 8:23 AM

Laimei, yra būdų, kaip paruošti sveikesnę kavą, net jeigu nemėgstate paprastos juodos kavos.

Kalifornijos unifersiteto Los Andžele (UCLA) Ronaldo Reagano medicinos centro vyresnioji dietologė Dana Ellis Hunnes portalui shefinds.com papasakojo apie kavos ruošimo įpročius, kuriuos reikia praktikuoti kiekvieną rytą, jei norite gyventi sveikai.

Rinkitės juodą kavą arba gerkite su augaliniu pienu

D. E. Hunnes sako, kad nepaisant to, ką sako jūsų skonio receptoriai, kai kalbama apie sveikatą, geriausia kava – paprasta sena juoda.

„Gerdami juodą kavą gausite daugiausia naudos sveikatai, nes joje didžiausia polifenolių, flavanolių ir kitų augalinių medžiagų koncentracija“, – aiškina ji, pažymėdama, kad šios maistinės medžiagos gali padėti stiprinti sveikatą, sumažinti uždegimus organizme, padėti kontroliuoti svorį ir net lemti ilgaamžiškumą.

Jei mėgstate kavą pagardinti cukrumi, kremais ar sirupais – turite žinoti, kad tai didina gliukozės kiekį organizme, gali paskatinti uždegimus, o taip pat tokiame gėrime daug kalorijų. Tuo metu paprastoje juodoje kavoje visiškai nėra kalorijų!

Jei tikrai nemėgstate ir negalite gerti juodos kavos, dietologė rekomenduoja pakeisti kaloringus priedus augaliniais produktais – avižų, migdolų, sojų ar kitu augaliniu pienu. „Nesaldintas augalinis pienas bus sveikiausias pasirinkimas, nes jame nėra cukraus“, – aiškina ji.

Pagardinkite kavą cinamonu

Nors paprastai geriausia kava yra ta, kurioje yra kuo mažiau ingredientų, yra vienas priedas, kuris gali suteikti daugiau naudos sveikatai: tai medžiagų apykaitą skatinantis cinamonas.

„Jei kavą pagardinsite cinamonu, ypač Ceilono cinamonu, kuris yra tikrasis cinamonas, kava bus dar sveikesnė“, – dalijasi D. E. Hunnes, pažymėdama, kad cinamonas padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, turi įtakos glikemijos kontrolei.

Cinamonas ne tik gali paversti šį sveiką gėrimą dar sveikesniu – kadangi jis pasižymi puikiu aromatu ir skoniu, dėl jo kava atrodo saldesnė. Todėl šis sveikas prieskonis gali pakeisti visus kaloringus ir saldžius kavos ingredientus.

Kodėl kuo mažiau ingredientų – tuo geriau?

Dietologės teigimu, prabangūs kavos gėrimai, kupini skonių ir gausybės ingredientų, „iš esmės prideda kalorijų, bet ne sveikatos“. Galiausiai, pasak jos, jie „iš esmės nubraukia visa tai, ką organizmui gero suteikia paprasta juoda kava“.

Įvairūs kavos priedai būna labai apdoroti, jie sukelia uždegimus, staigiai padidina cukraus kiekį kraujyje, todėl po tokios kavos puodelio jaučiamės netgi alkanesni nei tuo atveju, jei nebūtume neišgėrę tokio gėrimo.

Atsisakę grietinėlės, cukraus ir sirupų, sugrįšite prie sveikesnės kavos, už kurią jūsų kūnas jums padėkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.