Avižinę košę pagardinkite šiomis sėklomis – bus daugiau naudos ir organizmui, ir figūrai

Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, tad labai svarbu dieną pradėti maistingais ir sveikais patiekalais, kurie ne tik bus naudingi organizmui, bet ir padės ilgiau jaustis sotesniems bei sumažins norą užkandžiauti visą dieną.

 Avižiniai dribsniai ir ispaninių šalavijų sėklos – tobulas duetas.<br> 123rf nuotr.
 Avižiniai dribsniai ir ispaninių šalavijų sėklos – tobulas duetas.<br> 123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 8:01 AM

Avižinė košė – daugelio pamėgtas patiekalas pusryčiams, kurį itin palankiai vertina gydytojai. Avižos – puikus skaidulų šaltinis, rašo „The Health Education“. Kaip parodė tyrimai, daug skaidulų turinčios avižos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, tad reguliariai jas vartojant, galima sumažinti infarkto, insulto ir įvairių kitų ligų riziką.

Skaidulos naudingos ir normaliai virškinimo sistemos veiklai, žarnynui, o pastaruoju metu atsiranda vis daugiau įrodymų, jog bendra žmogaus sveikata labai priklauso nuo žarnyno sveikatos.

Ar gali būti kas nors geriau, nei avižinių dribsnių košė pusryčiams? Taip! Tai košė, praturtinta ispaninių šalavijų sėklomis, kurios dažnai vadinamos tiesiog čija (chia). Jose yra baltymų, sveikųjų riebalų ir galinga ląstelienos dozė.

Tad visų mėgstamą košę praturtinę šiomis sėklomis, gauname tobulą sveikatai duetą, kuris ne tik aprūpina kūną energija, bet ir sustiprina širdį, kaulus, raumenis, pagerina žarnyno veiklą ir netgi padeda deginti riebalus.

Mažose sėklose – didelė jėga

Nors ispaninių šalavijų sėklos – itin mažos, jos yra labai maistingos.

Viena iš unikalių ispaninių šalavijų sėklų savybių yra ta, kad jose yra daug omega-3 riebalų rūgščių.

Didesnis omega-3 riebalų rūgščių vartojamas siejamas su sumažėjusiais uždegimų ir lėtinių širdies ligų, vėžio atvejais. Jos taip pat turi teigiamą poveikį kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui ir jautrumui insulinui, o tai gali padėti sumažinti nutukimo riziką ir padėti numesti svorio.

Ispaninių šalavijų sėklos yra ir galingas antioksidantų šaltinis – jose esantys antioksidantai naudingi širdžiai ir kepenims bei gali padėti atitolinti senėjimą ir tam tikras vėžio rūšis.

Šiose mažose sėklose ir itin daug skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimo sistemos veiklą, mažinti cholesterolio kiekį ir šalinti kenksmingas chemines medžiagas, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir didinti sotumo jausmą. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose ispaninių šalavijų yra 10 gramų skaidulų, kai dienos norma suaugusiam žmogui – 30 g. Tik įsivaizduokite – suvalgysite vos du šaukštus – ir gausite trečdalį dienos normos skaidulų!

Daug skaidulų turinti mityba siejama ne tik su cholesterolio kiekio mažinimu, bet ir su ilgalaikiu svorio metimu.

Ir košei, ir pudingui

Kaip praturtinti mitybą ispaninių šalavijų sėklomis?

Naudokite ispaninių šalavijų sėklas ne tik įberdami jų į verdamą avižinę košę, bet ir ruošdami per naktį brinkintą košę – iš vakaro sumaišykite avižinius dribsnius, ispaninių šalavijų sėklas, užpilkite pienu, įdėkite šaukštelį ar du jogurto – ir ryte turėsite maistingus ir gardžius pusryčius.

Arba ruoškite pudingą. Ispaninių šalavijų sėklos sugeba sugerti net 9 kartus daugiau skysčio nei pačios sveria. Kad pudingas būtų reikiamos konsistencijos, nebūtų per skystas arba per kietas, vienai porcijai pudingo rekomenduojama naudoti 2–3 šaukštus sėklų ir apie 150–200 ml pieno – paprasto ar augalinio. Užpilkite juo sėklas ir palikite išbrinkti pernakt.

Pagardinkite uogomis, vaisiais ar riešutais – ir mėgaukitės gardžiais bei naudingais pusryčiais.

Jūsų kūnas jums padėkos.

Parengta pagal „Eat this“ ir „Mindbodygreen“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.