Ši arbata nepelnytai neįvertinta: suaktyvins fermentų sistemą ir padės, jei apsinuodijote maistu

Pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, kartais ir karščiavimas – visa tai apsinuodijimo maistu simptomai, dažniau užklumpantys šventiniu laikotarpiu.

 Pelynų arbata.<br> 123rf nuotr.
 Pelynų arbata.<br> 123rf nuotr.
Vaistininkė F. Barisevičienė.
Vaistininkė F. Barisevičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2023, 5:27 PM

Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė pasakoja, kad ne visuomet pakanka paprasčiausios aktyvintos anglies. Lygiai taip pat svarbu žinoti, kokių dažnai daromų klaidų reikėtų vengti bei kokie produktai gali padėti lengviau atsigauti.

Nepradėkite iškart slopinti simptomų

Apsinuodijus maistu organizmas pradeda kovoti su toksinų pertekliumi, stengdamasis juos pašalinti, pasakoja vaistininkė F. Barisevičienė. Anot jos, viena dažniausių klaidų tokioje situacijoje – iškart pradedami vartoti vaistai, skirti vėmimui ar viduriavimui malšinti.

„Jeigu pradėjus viduriuoti ar vemti iš karto išgersime šiuos simptomus malšinančius vaistus, mes taip tarsi užrakinsime nuodinguosius toksinus savo organizme. Tai gali tik dar labiau pabloginti būklę. Todėl rekomenduojama bent pirmąsias apsinuodijimo maistu valandas leisti organizmui išsivalyti ir papildomai gerti skysčius – geriausia vanduo, nors ir mažais gurkšneliais – bei elektrolitus. Taip pat pašalinti toksinus iš organizmo gali padėti aktyvinta anglis“, – pasakoja vaistininkė F. Barisevičienė.

Šaltas dušas nepadės

Vaistininkė pasakoja, kad neretai tenka išgirsti, jog apsinuodiję maistu arba alkoholiu žmonės stengiasi atgauti jėgas po šaltu dušu.

„Apsinuodijimo metu visa mūsų energija naudojama pašalinti toksinus iš organizmo. Šaltas dušas apsinuodijus tiek maistu, tiek alkoholiu nėra naudingas savijautai. Apsinuodijusiems nuo maisto šaltas dušas nepadės greičiau intoksikuotis, o apsinuodijusiems alkoholiu tai gali iššaukti netgi sąmonės praradimą. Lygiai taip pat vertėtų vengti itin karšto dušo, pirčių.

Tas pats galioja ir geriamajam vandeniui – tokiais atvejais geriausia rinktis šilto – ne karšto ar šalto – vandens stiklinę“, – pasakoja F. Barisevičienė.

Išbandykite pelynų arbatą

„Pelynų arbata yra be reikalo nepopuliari ir nelabai mėgstama žmonių. Iš tiesų ji nuo senų laikų visiems žinoma kaip fermentų sistemos veiklą skatinanti priemonė.

Dauguma jos nemėgsta dėl specifinio skonio, tačiau apsinuodijus patariama bent jau gurkšniu pelynų arbatos paskalauti burną ir išspjauti. Vien to gali pakakti, kad būtų suaktyvinta fermentų sistema ir žmogus greičiau pasijustų geriau“, – pasakoja vaistininkė F. Barisevičienė.

Jokios kavos, kol pasveiksite

Vaistininkė patartų apsinuodijimo metu vengti tiek kavos, tiek kitų tonizuojančių gėrimų, kadangi šie gali dar stipriau sudirginti žarnyną ir skrandį.

Tokiu atveju patariama rinktis švelnias vaistažolių – mėtų arba imbierų – arbatas. Vien imbieras vis dar per mažai žinomas visiems kaip natūrali, vėmimą slopinanti priemonė.

Elektrolitų ir gliukozės tirpalai

„Intoksikuojantis organizmui mes netenkame daug mineralų. Visą šį laiką reiktų papildomai vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus. Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio. Apsinuodijus alkoholiu, gliukozė greičiau jį išskaido organizme. Jei namų vaistinėlėje neturite gliukozės tirpalo, galite išgerti ir arbatos su cukrumi ar medumi. Tai padės greičiau skaidytis toksinams“, – pasakoja vaistininkė F. Barisevičienė.

Gerosios bakterijos

„Gerosios bakterijos tiek būtinos virškinimo sistemai palaikyti, tiek naudingos imuninei sistemai palaikyti. Po apsinuodijimo pradėtos vartoti gerosios bakterijos padeda atstatyti normalią organizmo būklę. Taip pat jas verta sugerti ne vien po sunegalavimo, bet ir profilaktiškai. Tai patariama ypač tiems, kurie skundžiasi pilvo pūtimu, kadangi gerosios bakterijos atstato mūsų organizmo mikroflorą“, – pasakoja vaistininkė.

Maistas viduriuojant

Vaistininkė pasakoja, kad bananai, ryžiai, džiūvėsėliai, skrebučiai yra tinkamas maistas pradėjus viduriuoti po apsinuodijimo. Jie yra švelnūs skrandžiui, lengvai virškinami, be to juose esantis krakmolo kiekis padeda surišti išmatas, o tai gali sumažinti besitęsiančio viduriavimo dažnį.

„Jogurtas vartotinas tik natūralus, be saldiklių ir tik tuomet, kai pasijaučiama geriau. Taip pat tokioje situacijoje pravers natūralūs sultiniai, švelnios sriubos, į kurias galima pridėti natūralių žolelių, pankolių, imbierų, mėtų, kurie turi natūralių priešuždegiminių savybių – tai gali padėti nuraminti skrandį ir padėti virškinti“, – pasakoja vaistininkė F. Barisevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.