Ši daržovė itin naudinga kepenims, inkstams ir plaučiams: 3 receptai, kurie paįvairins jūsų stalą

Smidrus galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jie labai vertingi organizmui, juos nesunku paruošti. Jie puikiai dera tiek prie mėsos, tiek žuvies ar jūros gėrybių patiekalų, be to, juos galima kepti ir grilyje.

 Kuskuso salotos su smidrais ir ridikėliais.<br>123rf nuotr.
 Kuskuso salotos su smidrais ir ridikėliais.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų dubenėlis su smidrais.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų dubenėlis su smidrais.<br>123rf nuotr.
Smidrai.<br>123rf nuotr.
Smidrai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 2, 2023, 11:26 AM

Smidrai yra populiarūs ir tarp lietuvių – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jų paklausa tarp pirkėjų kiekvienas metais auga.

„Populiariausiųjų daržovių penketuką pagal pardavimus sudaro bulvės, toliau rikiuojasi pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Tačiau pavasarį smarkiai išauga smidrų pardavimai“, – teigia V. Budrienė.

Itin naudinga organizmui daržovė

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad smidro daigui užauginti reikia net trijų metų, tačiau vieną kartą pasodintas jis gali vaisių duoti net iki 15 metų. Turbūt dėl sudėtingo auginimo, antikos laikais smidrai buvo brangi ir labai vertinama daržovė.

Smidrai mažai kaloringi – 100 g tėra vos 20 kalorijų, o 90 proc. jų masės sudaro vanduo, tad jie puikiai tinka norintiems išlaikyti liekną figūrą. Smidruose taip pat gausu A, B ir K vitaminų, amino rūgščių, geležies ir kalcio. Dėl šio vitaminų užtaiso smidrai nepaprastai naudingi mūsų kepenims, inkstams ir plaučiams.

„Pasirinkimų, ką gaminti su šia daržove – apstu. Vienas greičiausių būdų yra juos naudoti kaip salotų ingredientą ar valgyti vienus, tik prieš tai reikėtų keletą minučių apvirti. Itin gardūs smidrai tampa pakepti svieste su druska. Jei siekiate, kad ši daržovė išsaugotų visas maistingas medžiagas – virkite ar kepkite ne ilgiau kaip 10 minučių. Smidrai taip pat tinka ir kepti grilyje“, – pasakoja žinovė.

Paruošti užtenka iki 15 min.

Gaminant smidrus svarbiausia jų neperkepti arba nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį.

Pasak J. Sabaitienės, gaminimui smidrus paruošti yra labai paprasta. Tiesiog nupjaukite ar nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir dėkite ant skardos. Tarp smidrų palikite tarpus, kad jie įgautų traškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.

„Nors smidrai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, laikykite juos stiklinėje su vandeniu – tuomet jie ilgiau išliks švieži. O jeigu naudosite kitą dieną, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi keliais pavasariškais receptais su smidrais.

Kuskuso salotos su daržovėmis

Reikės:

  • 50 g kuskuso kruopų
  • 200 g smidrų
  • 8 ridikėlių
  • 20 g migdolų
  • šviežių mėtų lapelių

Padažui:

  • 1 v. š. Dižono garstyčių
  • 1 citrinos sulčių
  • žiupsnelio druskos
  • 120 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti

Kuskusą išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išmaišykite kruopas šakute ir palikite atvėsti.

Daržoves nuplaukite, nupjaukite kietąją smidrų dalį ir supjaustykite juos nedideliais gabaliukais arba plonomis juostelėmis, o ridikėlius – itin plonais griežinėliais. Keptuvėje ant silpnos kaitros paskrudinkite peiliu sutraiškytus migdolus.

Dubenėlyje sumaišykite garstyčias, citrinos sultis ir druską. Nuolat maišydami, po truputį supilkite alyvuogių aliejų.

Į salotinę suberkite atvėsusias kuskuso kruopas, suberkite daržoves, kepintus riešutus, nuplautas mėtas, supilkite padažą ir viską išmaišykite.

Vištienos ir smidrų salotos

Reikės:

  • 300 g smidrų
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 a. š. druskos
  • 1/4 a. š. ką tik maltų pipirų
  • 300 g vištienos filė
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. garstyčių
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 1 avokado
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 1 raudonojo greipfruto
  • 100 g mažųjų špinatų
  • 1 a. š. kalendrų sėklų

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuplaukite smidrus ir pašalinkite apatinę sumedėjusią dalį. Vienu sluoksniu išdėliokite juos kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių.

Vištieną apibarstykite druska ir aptepkite garstyčiomis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite vištieną, kol iš abiejų pusių gražiai paruduos, apie 7–8 min. Palaukite, kol vištiena šiek tiek pravės, ir supjaustykite mėsą mažesniais gabalėliais.

Nulupkite avokadą, supjaustykite jį griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Špinatus, pomidorus bei greipfrutą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sausoje keptuvėje trumpai, kol pasklis aromatas, paskrudinkite kalendrų sėklas. Visus ingredientus sumaišykite ir apibarstykite paskrudintomis kalendrų sėklomis.

Smidrų salotos su krevetėmis ir dumblių lakštais

Reikės:

  • 300 g smidrų
  • 2 laiškinių svogūnų
  • 150 g krevečių
  • 1 jūrų dumblių lapelio
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 ml žiupsnio rupios jūros druskos
  • aliejaus kepti
  • citrinos sulčių

Kaip gaminti

Pašalinkite krevečių galvas ir kietus smidrų galus. Į puodą verdančio vandens įberkite žiupsnį druskos ir apie 2 minutes virkite nuplautus smidrus. Nupilkite likusį vandenį ir nusausinkite smidrus.

Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite krevetes. Kepkite 8 minutes.

Giliame puode įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir trumpai pakepinkite suplėšytus dumblių gabaliukus. Perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio.

Laiškinius svogūnus susmulkinkite. Salotų inde sumaišykite visus paruoštus ingredientus, įmaišykite dar žiupsnelį druskos, apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.