Populiarus kavinių tinklas pasiūlė kavą su alyvuogių aliejumi: tokios reakcijos nesitikėjo niekas

Garsus kavinių tinklas „Starbucks“ lankytojams neseniai pasiūlė naujovę – kavą, pagardintą alyvuogių aliejumi. JAV ir Japonijos kavinėse galima įsigyti trijų rūšių „Oleato“ pavadintos kavos su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Jos pristatymas planuojamas ir Europoje.

 Puodelis kavos.<br> 123rf nuotr.
 Puodelis kavos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 5:42 AM

Teigiama, kad naujovę įkvėpė italų paprotys kasdien gerti po šaukštą alyvuogių aliejaus, kuris, kaip žinia, itin naudingas širdžiai ir bendrai organizmui.

Idėja ruošti tokią kavą kilo vienam „Starbucks“ vadovų lankantis Italijoje. Sužinojus, kad ten įprasta kasdien išgerti po šaukštą alyvuogių aliejaus, kilo mintis tai suderinti su įprastu rytiniu ritualu išgerti puodelį kavos.

Į „Starbucks“ kavą pradėjus pilti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, pasipylė netikėti lankytojų atsiliepimai.

Naujovių mėgėjai, išbandę šiuos gėrimus, socialiniuose tinkluose ėmė dalintis pasakojimais, kokį šalutinį poveikį patyrė – pasirodo, kad jiems tekdavo skubėti į tualetą dėl netikėtai suaktyvėjusios žarnyno veiklos ir netgi viduriavimo.

Tad ką iš tiesų padaro alyvuogių aliejaus ir kavos derinys, kad žmonėms prireikia skubiai bėgti į tualetą? Ir ar kava su alyvuogių aliejumi tikrai gali būti naudinga žmonėms, kovojantiems su vidurių užkietėjimu? Tuo pasidomėjo „EatingWell“.

Ar alyvuogių aliejus padeda nuo vidurių užkietėjimo?

Pirmiausia turbūt jau žinote, kad kava pati savaime veikia kaip priemonė, laisvinanti vidurius. Tyrimai, pavyzdžiui, 2022 m. žurnale „Nutrients“ paskelbtas straipsnis rodo, kad kava suaktyvina storosios žarnos veiklą ir palaiko reguliarų tuštinimąsi, todėl išgėrę puodelį šio kvapnaus gėrimo galite pajusti poreikį apsilankyti tualete.

Alyvuogių aliejus su kava gali sukelti dar stipresnę reakciją, nes alyvuogių aliejus taip pat padeda laisvinti vidurius ir mažinti jų užkietėjimą, teigiama 2021 m. tyrimo, paskelbto žurnale „Journal of Pediatric Surgery“, ataskaitoje.

Nors alyvuogių aliejus kaip laisvinamieji nėra itin stipraus poveikio priemonė, neturėtų stebinti, kad poreikis tuštintis padidėja, kai jis geriamas drauge su kava.

Teigiama, kad poveikis stipresnis, jei tokia kava su alyvuogių aliejumi išgeriama nieko nevalgius, kai skrandis yra tuščias. Todėl ekspertai pataria lankytojams, užsisakantiems šią kavą kavinėje ar tokią ruošiantiems namuose, pirmiau papusryčiauti, jeigu jie neturi galimybės greitai nueiti į tualetą ar dėl tokios kavos kyla virškinimo sistemos diskomforto jausmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.