Prieskonis, kuris naudingas ir kenčiantiems skausmus, ir norintiems mesti kilogramus

Aitriosios paprikos ne tik pagardina patiekalus, bet ir turi daug naudingų medžiagų mūsų organizmo sveikatai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-07 22:16

Įvairių rūšių aitriųjų paprikų sudėtyje yra daugybė fitocheminių medžiagų, įskaitant kapsaiciną, kuris suteikia paprikoms aitrų skonį ir pasižymie daugybe naudingų savybių.

Kapsaicinas, esantis aitriosiose paprikose, gali padėti:

  • pagerinti virškinimą – kapsaicinas padeda skatinti virškinimo sultis ir mažina uždegimą virškinimo trakte, taip pat gali padėti sušvelninti skrandžio opų skausmą;
  • malšinti skausmą – kapsaicinas gali veikti kaip natūralus skausmo malšinimo būdas. Patekęs į organizmą, jis gali padidinti endorfinų kiekį, kurie yra natūralūs skausmo malšintojai;
  • skatinti svorio mažinimą – kapsaicinas gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą, paskatinti riebalų deginimą ir sumažinti apetitą;
  • malšinti uždegimą – kapsaicinas turi priešuždegiminių savybių, todėl jis gali būti naudingas kovojant su uždegiminėmis būsenomis organizme.

„Aitriosios paprikos yra puikus vitaminų C ir A šaltinis, kurie yra svarbūs imuninės sistemos sveikatai ir padeda apsaugoti organizmą nuo ligų. Taigi, įtraukiant aitriąsias paprikas į mitybą galima ne tik paskaninti patiekalus, bet ir gauti naudingų medžiagų.

Reikia prisiminti, kad aitriosiomis paprikomis geriau nepiktnaudžiauti – per didelis jų suvartotas kiekis gali sukelti diskomfortą ir netgi pakenkti virškinimui“, – sako Dainius Jonušas, UAB „Augma“ pardavimų vadovas.

Populiariausios aitriųjų paprikų rūšys

Chalapos: tai itin populiarios aitriosios paprikos, kurios yra vidutinio aštrumo. Jos yra populiarus daugelio meksikietiškų patiekalų ingredientas.

Kajeno: aitriosios paprikos, turinčios didelę kapsaicino koncentraciją, todėl daugeliui jos gali būti per aitrios. Jos dažnai naudojamos kaip prieskonis, ypač mėsos patiekalams ir padažams.

Habanero: tai aitriosios paprikos, kilusios iš Karibų regiono. Jos gali turėti iki 100 kartų daugiau kapsaicino nei Chalapos paprikos.

Serano: tai aitriosios paprikos, kurios yra šiek tiek aitresnės nei Chalapos, tačiau ne tokios aitrios, kaip Habanero. Jos taip pat dažnai naudojamos daugelyje meksikietiškų patiekalų.

Tailando: tai aitriosios paprikos, kilusios iš Tailando. Labai aštrios paprikos yra dažnai naudojamos daugelyje tailandietiškų patiekalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.