Mitybos ekspertė ragina dažniau valgyti šių daržovių: kalorijų nedaug, o nauda – didžiulė

Atėjusi vasara leidžia ne tik džiaugtis šiluma, tačiau ir pagaliau pasimėgauti šviežiomis daržovėmis, vaisiais taip praturtinant kasdienę mitybą.

 G. Urbonaitės teigimu, burokėliai – natūralus geležies šaltinis, jie ypač naudingi tiems, kuriems yra sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 G. Urbonaitės teigimu, burokėliai – natūralus geležies šaltinis, jie ypač naudingi tiems, kuriems yra sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Salotos su persikais.
 Salotos su persikais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 7:47 AM, atnaujinta Jun 21, 2023, 7:50 AM

Žmonėms, norintiems į savo racioną įtraukti daugiau daržovių, mitybos ekspertė Gabrielė Urbonaitė sako, jog tai padaryti tikrai nėra sudėtinga – tereikia žinoti kelias taisykles bei pasitelkti fantaziją.

Ekspertė taip pat atskleidžia, kurios daržovės turi daugiausia naudingų medžiagų ir kodėl jų mūsų lėkštėse turėtų rastis dažniau.

Kokios daržovės yra pačios naudingiausios?

Lidl“ mitybos ekspertė G. Urbonaitė pasakoja, jog burokėlis – natūralus geležies šaltinis ir ypač naudingas tiems, kuriems yra sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje. Ši daržovė taip pat turi kitų naudingųjų medžiagų.

Burokėliai be galo naudingi tiems, kas skundžiasi užkietėjusiais viduriais. Juose gausu skaidulų, kurios ne tik padeda sureguliuoti virškinimą, bet ir valo žarnyną. Burokėliai taip pat yra turtingi magniu, padedančiu mažinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – sako mitybos ekspertė.

Pomidorai taip pat turi daug naudingų elementų ir yra viena iš daugiausiai pagrindinių mineralinių medžiagų turinčių daržovių. Ekspertė teigia, jog pomidoruose yra labai mažai kalorijų, todėl jais gali gausiai mėgautis net ir tie, kurie atidžiai skaičiuoja kasdienes kalorijas.

Pomidorai tinka ir turintiems aukštą kraujo spaudimą, o geriausios jų savybės atsiskleidžia tada, kai juos šiek tiek pakaitiname.

„Pomidoruose esantys antioksidantai prisideda prie vėžinių susirgimų prevencijos. Juose yra kalio, mažinančios kraujo spaudimą, o vitaminas C, cholinas bei skaidulos padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje ir apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų“, – dalijasi G. Urbonaitė.

Patarimai, kaip daržoves įtraukti į savo mitybą

Atėjus vasarai norisi lengvesnio maisto, todėl vienas iš pasirinkimų – šviežios daržovės ir vaisiai, kurių jau gausu parduotuvių lentynose. G. Urbonaitė sako, jog yra keli būdai, kaip į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau daržovių.

Pasak jos, pirmiausia reikėtų stengtis bent pusę savo lėkštės užpildyti daržovėmis, kurios gali būti valgomos ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras prie šiuo metų laiku itin populiarių grilio patiekalų. Ekspertė taip pat atkreipia dėmesį, jog daržovėms svarbus sezoniškumas ir spalvos.

„Norintiems suvalgyti daugiau daržovių, rekomenduoju jas ragauti kuo įvairesnių spalvų. Taip gausite ne tik gausesnį skirtingų naudingų medžiagų kiekį, bet ir neabejotinai atrasite tikrai įdomių skonių bei tekstūrų derinių. Žinoma, verta rinktis ir išbandyti skirtingus paruošimo būdus – nuo troškinimo garuose iki kepimo ant grilio. Taip pat svarbu sekti sezoniškumą, nes tada daržovių ir vaisių skonis bei kokybė – patys geriausi“, – pasakoja ekspertė.

Mitybos ekspertė G. Urbonaitė pastebi, jog norint valgyti daugiau daržovių, salotas galima pagardinti vaisiais. Vieni iš geriausių pasirinkimų – abrikosai ir persikai. Ekspertė pasakoja, jog šiuose vaisiuose, kaip ir daržovėse, gausu įvairių naudingų medžiagų.

„Vaisiai yra tokie pat naudingi, kaip ir daržovės. Persikai ir abrikosai pasižymi begale gerų savybių. Jie padeda regėjimui, teigiamai veikia odos būklę, yra vitaminų A ir C šaltinis. Turintys daug antioksidantų, maistinių medžiagų, jie teigiamai veikia virškinimą bei padeda normalizuoti kraujo spaudimą“.

Maisto ekspertė dalijasi salotų su abrikosais ir persikais receptu, kuris padės mitybą praturtinti mineralinėmis medžiagomis bei leis džiaugtis šilta vasara su lengvais skonio atradimais.

Šviežios salotos su persikais ir abrikosais

Reikės:

  • didelės saujos lapinių salotų
  • 5–6 vyšninių pomidoriukų
  • 1 agurko
  • 70 g buratos sūrio
  • 20 g Serano kumpio
  • persikų ar abrikosų (arba abiejų kartu)
  • balzaminio acto

Padažui:

  • 5 ml alyvuogių aliejaus
  • 10 g medaus
  • 10 g garstyčių
  • citrinos sulčių pagal skonį
  • druskos ir pipirų

Sumaišykite ingredientus, skirtus padažui. Susmulkinkite daržoves, supilkite padažą ir išmaišykite. Sudėkite salotas su padažu, ant viršaus suplėšykite burratos sūrį, serrano kumpį ir uždėkite pjaustytus vaisius, kurie suteiks ypatingo gaivumo, saldumo bei gardaus akcento. Salotas galima pagardinti šlakeliu balzaminio acto. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.