Konditeris pasakė, kokie desertai nekenkia figūrai: išbandykite jo receptus

Norite ko nors saldaus, bet pasižadėjote maitintis sveikiau? Būtent toks poreikis dabar yra „ant bangos“: žmonės vis dažniau ieško desertų be pridėtinio cukraus, pageidauja jų lengvesnių ir palankesnių sveikatai.

 Desertas su ispaninių šalavijų sėklomis ir mangu.<br> 123rf nuotr.
 Desertas su ispaninių šalavijų sėklomis ir mangu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2023, 4:26 PM

Visgi cukraus atsisakymas nereiškia, kad reikės atsisakyti ir gyvenimo saldumo. Praktiški konditerio patarimai padės iš paprastų produktų pasigaminti skanų ir sveiką desertą, kuriuo bus galima gardžiuotis be sąžinės graužimo.

„Tikriausiai kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevartoja riešutų, laktozės, glitimo ar cukraus. Laimei, šiais laikais yra gausus produktų pasirinkimas, kurie tinka įvairiems mitybos stiliams. Analizuodami duomenis pastebime, jog sveikuoliški desertai su mažiau cukraus sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio, taip pat populiarėja gaminiai be laktozės, glitimo – tokie, kuriais gali mėgautis netoleruojantieji šių sudedamųjų dalių“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ar net ir rūpinantis subalansuota mityba galima valgyti saldžius užkandžius? Žinoma, įsitikinęs „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Pasak jo, saldumynai gali būti sveikos mitybos dalis, jei jie tinkamai paruošti, o jais pernelyg nepiktnaudžiaujama.

„Paprasčiausiai reikia nepamiršti kelių taisyklių. Svarbu ne tik saikas, bet ir sumanus saldumynų pasirinkimas. Jeigu ieškote jau pagaminto deserto ar užkandžio, prieš dėdami gaminį į krepšelį atidžiai perskaitykite etiketę. Ne visada užrašas ant pakuotės „be pridėtinio cukraus“ reiškia, kad produktas tikrai yra sveikas. Dirbtiniai saldikliai nėra sveika alternatyva, o dėl jų naudojimo neseniai įspėjo ir Pasaulio sveikatos organizacija“, – atkreipia dėmesį Th. Lauvray.

Mėgstate šokoladą? Rinkitės jį su dideliu kakavos kiekiu ir be priedų. Jeigu iki šiol smaližiaudavote pienišku, konditeris pataria prie kartaus skonio pratintis palengva – iš pradžių išbandykite su 30–70 proc. kakavos, o tuomet jau tikriausiai patiks ir turintys 90 proc. ar daugiau.

„100 gramų juodojo šokolado plytelė gali turėti nuo 500 iki 600 kalorijų (priklausomai nuo kakavos kiekio). Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo daug, tačiau reikia nepamiršti, kad juodasis šokoladas yra sveikesnė pieniško šokolado alternatyva. Jo vartojimas nedideliais kiekiais teigiamai veikia organizmą – toks šokoladas turi magnio, kalio, geležies, antioksidantų. Be to, jis yra itin sodraus skonio, tad paprastai pakanka vos vieno ar dviejų gabalėlių“, – pasakoja Th. Lauvray.

Ar galima valgyti ledus, rūpinantis kūno linijomis? Taip, bet vėlgi – tai reikia daryti saikingai ir rinktis tuos, kurie yra sveikesni. Dažnam iškyla klausimas – rinktis pieniškus ledus ar šerbetą?

„Atsakymas nėra toks akivaizdus. Viena vertus, šerbetai yra mažiau kaloringi, nes juos daugiausia sudaro vanduo. Tačiau jų sudėtyje be kita ko rasime gliukozės-fruktozės sirupo. Todėl, jei jau jaučiate, kad norite šių saldumynų, rinkitės vieną kaušelį pieniškų ledų. Geriausia rinktis natūralius ledus, nes tada gausite ne tik skonio garantiją, bet ir patikinimą, kad juos gaminant nebuvo naudojamos dirbtinės medžiagos, įskaitant skonio stipriklius, dažiklius ir konservantus.

O jei norisi priedo – rinkitės ne pabarstukus, o natūraliai saldžius šviežius ar džiovintus vaisius, šiek tiek riešutų. O namuose ledams pasigaminti gali pakakti ir tik vieno ingrediento – bananų. Sušaldykite jų gabalėlius, o tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu. Gausis kreminė masė, kuri bus itin panaši į ledus“, – patarimais dalijasi konditeris.

Kuo pakeisti cukrų ir saldiklius? Desertams ir kepiniams stenkitės naudoti kuo daugiau produktų, kurie yra natūraliai saldūs. Rinkitės tokius vaisius, kaip bananai, kriaušės, mangai ar saldesnes daržoves – morkas, burokėlius.

„Medus kaip pamaina cukrui lietuviams puikiai pažįstamas, tačiau galima išbandyti ir daugiau alternatyvų. Pavyzdžiui, steviją – tai augalas, turintis šviežius lapus. Smulkintus juos galime dėti į kokteilius ir glotnučius, taip pat galima įsigyti jų džiovintų ar tabletėmis. Cukraus pakaitalas yra ir saldymedis, taip mėgstamas Skandinavijoje“, – pataria konditeris.

Jis dalijasi keliais nesudėtingais receptais, kurie leis palepinti save, tačiau organizmo neapsunkins šimtais kalorijų.

Sorų, bananų ir kakavos desertas

Reikės:

  • 1 puodelio ryžių arba migdolų pieno,
  • 1/3 puodelio sorų,
  • 1 banano,
  • 2–3 šaukštų kakavos.

Kaip gaminti

Užpilkite sorų kruopas verdančiu vandeniu – taip atsikratysite jų kartumo. Nukoštas sudėkite į pieną ir užvirinkite. Dėkite bananą nedideliais gabaliukais ir ant silpnos ugnies vis maišant. Kai masė pradeda tirštėti, nuimkite nuo ugnies ir gerai sumaišykite, kad gautume tirštos grietinėlės konsistenciją. Baigiant, įmaišykite ir kakavą.

Keptos kriaušės su medumi, riešutais ir razinomis

Reikės:

  • 2 kriaušių,
  • 2 šaukštelių medaus,
  • 2 šaukštelių razinų,
  • 2 šaukštų migdolų,
  • šaukšto graikinių riešutų,
  • žiupsnelio cinamono ir malto imbiero.

Kaip gaminti

Iš kriaušės išimkite šerdį, tuomet duobutę užpildykite medumi ir smulkintais migdolais, riešutais bei razinomis. Į įdarą galite įberti žiupsnelį cinamono arba imbiero. Kepkite orkaitėje apie 20 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol kriaušė suminkštės.

Desertas su ispaninių šalavijų sėklomis ir mangu

Reikės:

  • 1 puodelio pieno,
  • 20 g džiovintų datulių,
  • 4 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų,
  • 1 nedidelio mango.

Kaip gaminti

Sumaišykite datules su pienu. Į gautą masę suberkite ispaninių šalavijų sėklas ir gerai išmaišykite. Viską įdėkite į šaldytuvą 4–5 valandoms, kad sėklos sugertų pieną (geriausia pasiruošti iš vakaro ir palikti per naktį). Tada nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais mangą ir sutrinkite jį maišytuvu. Pakaitomis stiklinėje sluoksniuokite ispaninių šalavijų masę ir mangų putėsius.

Vanilinis kremas su tofu ir slyvų putėsiais

Reikės:

  • 180 g natūralaus tofu,
  • 5 šaukštų sojų arba kito augalinio gėrimo,
  • vienos vanilės ankšties sėklų,
  • 3–4 šaukštų citrinos sulčių,
  • 2 šaukštų medaus,
  • 400 g prinokusių slyvų.

Kaip gaminti

Iš slyvų išimkite kauliukus, jas supjaustykite ir sudėkite į puodą. Troškinkite, kol jos suirs, išgaruos vandens perteklius ir susidarys tiršti putėsiai (apie 1 val.). Sumaišykite tofu su vanilės ankšties sėklomis, citrinos sultimis, medumi ir pienu. Sumaišykite iki vientiso kremo. Į stiklinę supilkite vanilinį kremą, tada atvėsusius slyvų putėsius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.