Skubėkite mėgautis trešnėmis, slyvomis ar kitais kaulavaisiais: organizmas jums padėkos

Vasara yra pats palankiausias mėgautis kaulavaisiais. Persikai, nektarinai, slyvos, abrikosai, trešnės – šiuos vaisius ir uogas jau galime rasti bet kokio prekybos centro lentynose. 

 Vasara – pats kaulavaisių sezono įkarštis.<br> 123rf nuotr.
 Vasara – pats kaulavaisių sezono įkarštis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-25 10:15

„Vasara – pats kaulavaisių sezono įkarštis. Sezono metu šie vaisiai yra skaniausi, o ir naudingųjų medžiagų turi daugiausia. Vitaminai A, C, K, E, skaidulos, antioksidantai – visa tai ir dar daugiau rasite šiuose gardžiuose vaisiuose“, – sako Dainius Jonušas, UAB „Augma“ pardavimų skyriaus vadovas.

Kaulavaisius galite valgyti ne tik vienus: gaminkite salotas, desertus, paskaninkite kokteilius – kaulavaisiai puikiai dera su įvairiais patiekalais ir gėrimais.

1. Stipriam imunitetui.

Kaulavaisiuose gausu antioksidantų, tokių, kaip vitaminas C, o jis padeda stiprinti imuninę sistemą – nebereiks jaudintis dėl peršalimo ligų. Šis vitaminas skatina baltųjų kraujo kūnelių, kurie kovoja su infekcijomis, gamybą ir stabdo virusų patekimą į organizmą.

2. Didina kolageno atsargas.

Vitaminas C taip pat vaidina pagrindinį vaidmenį kolageno gamybos procese, o kaip žinia, kolagenas padeda mūsų odai išlikti sveikai, stipriai ir elastingai. 250 g abrikosų yra maždaug ketvirtadalis vitamino C dienos normos. 

3. Ramiems nervams ir stipriems raumenims.

Kalis yra būtinas norint palaikyti gerą nervų ir raumenų būklę – jo trūkumas gali sukelti nuovargį, dirglumą ir padidėjusį kraujospūdį. Bananai yra populiariausi vaisiai, kai norima subalansuoti kalio kiekį organizme, tačiau kaulavaisiai taip pat yra puikus kalio šaltinis. Du maži persikai turi tiek pat kalio, kiek vidutinis bananas.

4. Pagalba kovojant su diabetu ir nutukimu.

Naujausi tyrimai rodo, kad nektarinų, slyvų ir persikų sudėtyje yra unikalus junginių mišinys, kuris gali padėti kovoti su metaboliniu sindromu, kai nutukimas ir uždegimai sukelia rimtų sveikatos problemų, tokių, kaip diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos.

5. Geram regėjimui.

Ryški oranžinė abrikosų, persikų ir nektarinų spalva atsiranda dėl gausaus karotinoidų kiekio – antioksidantų, kurie gali padėti sustiprinti regėjimą. Šie vertingi pigmentai tampa dar labiau įsisavinami, kai vaisiai iškepa, todėl išmėginkite keptus persikus ar keptus abrikosus – skanu ir sveika.

6. Sveikam virškinimui.

Kaulavaisiai yra puikus skaidulų šaltinis, padedantis jūsų organizmui efektyviai ir sklandžiai virškinti maistą, todėl ilgiau jausitės sotūs. Taip pat įrodyta, kad skaidulos yra naudingos kovojant su diabetu, mažinant cholesterolio kiekiui kraujyje ir svorio kontrolei.

7. Stipriems kaulams ir dantims.

Vitaminas K yra dažnai nepastebimas, tačiau ši maistinė medžiaga atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant sveikus kaulus ir dantis, padeda sumažinti dantų ėduonies ir ligų, tokių, kaip osteoporozė ir osteoartritas, riziką. Slyvos yra geriausias vitamino K šaltinis, tad užkandžiaukite šiuo vaisiumi ir džiaukitės sveikais kaulais bei dantimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.