3 produktai, kurie turi tokį pat poveikį, kaip ir Holivude dievinamas liekninantis preparatas

Mitybos specialistė patvirtino, kad reguliariai valgomi tam tikri maisto produktai organizmui gali turėti panašaus poveikio, kaip ir semagliutido injekcijos, kurios pastaruoju metu išpopuliarėjo tarp Holivudo žvaigždžių ir kitų garsenybių kaip greitas būdas atsikratyti kilogramų. 

Norintys numesti svorio griebiasi pačių įvairiausių ir neįtikėčiausių metodų.<br> 123rf nuotr.
Norintys numesti svorio griebiasi pačių įvairiausių ir neįtikėčiausių metodų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 5:58 AM

Šiame preparate yra junginio, kuris reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl jis naudojamas antrojo tipo diabetui gydyti. 

Semagliutidas yra vaistas, panašus į natūralų hormoną, vadinamą gliukagono tipo peptidu-1 (GLP-1). GLP-1 gaminasi organizme po valgio. Jis ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje ir paskatina insulino gamybą – taip pat preparatas ilgiau užtikrina sotumo jausmą.

Būtent dėl to 2018 metais rinkoje pasirodęs vaistas tapo itin populiarus tarp Holivudo žvaigždžių. Ir nors preparatas kainuoja nemažai, jį ėmė vis dažniau vartoti žmonės, norintys turėti liekną figūrą. Tam įtakos turėjo „Tik Tok“,  paviešinęs vaizdo įrašus, kuriuose dalijamasi semagliutido poveikiu – jie sulaukė šimtų milijonų peržiūrų. 

Panašu, kad Lietuvoje šis preparatas taip pat buvo pradėtas šluoti iš lentynų turint tikslą greitai sulieknėti – diabetu sergantys ligoniai susidūrė su šio preparato nepakankamu. Sveikatos apsaugos ministerija neseniai sugriežtino receptinių vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra semagliutidas, išdavimo tvarką.

Ir nors preparatu, kurį gamina dvi kompanijos, susižavėjo milijonai vartotojų, injekcijos turi tam tikrų nemalonių šalutinių poveikių – reguliariai jas leidžiantis gali atsirasti pykinimas, skrandžio skausmai, vidurių užkietėjimai, gali kamuoti vėmimas, o vienos injekcijos naudotojai papildomai rizikuoja patirti galvos skausmus ir svaigimą, nuovargį.

Tačiau dietologė dr. Emma Beckett mano, kad reguliarus tam tikrų maisto produktų vartojimas gali būti toks pat veiksmingas, kaip ir leidžiamas semagliutidas, tačiau be nemalonių simptomų. Pasak ekspertės, pavyzdžiui, avokaduose gausu maistinių medžiagų, kurios suaktyvina GLP-1 sekreciją.

Kalbėdama su diabetes.co.uk specialistė paaiškino: „Yra įrodymų, kad renkantis maisto produktus, kuriuose yra daug medžiagų, skatinančių GLP-1 sekreciją, galima padidinti sotumą sukeliančių hormonų lygį. Tai gali būti maisto produktai, kuriuose gausu gerųjų riebalų, pavyzdžiui, avokadai, riešutai arba liesi baltymų šaltiniai, pavyzdžiui, kiaušiniai.“

E. Beckett pridūrė, kad GLP-1 sekreciją gali skatinti ir kiti maisto produktai, kuriuose yra daug skaidulų, pavyzdžiui, daržovės ir visų grūdo dalių produktai. Skaidulos maitina žarnyno bakterijas, kurios vėliau išskiria medžiagas, galinčias paskatinti GLP-1 sekreciją.

Kai kurios garsenybės, pavyzdžiui, britų žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Jeremy Clarksonas, milijardierius verslininkas Elonas Muskas ar amerikietė komikė Chelsea Handler atvirai prisipažino naudoję semagliutido injekcijas svoriui mesti, nors iš esmės jos skirtos diabetui gydyti. Kaip preparatas nutukimui gydyti semagliutidas gali būti taikomas tiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) siekia 35 ir daugiau. Taip pat pacientams turi būti patvirtinta sunki su antsvoriu susijusi būklė, pavyzdžiui, antrojo tipo diabetas.

Tačiau šios injekcijos, deja, nesuteikia galimybės ir toliau kirsti tiek, kiek telpa, pacientai vis tiek raginami keisti mitybos įpročius ir racioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.