3 paprasti produktai padės nukenksminti tylųjį žudiką, slypintį jūsų kūne

Medicinos ekspertė atskleidė, kokių mitybos pokyčių galite imtis, kad sumažintumėte medžiagos, vadinamos tyliuoju žudiku, keliamą riziką jūsų kūne.

 Avižinė košė su braškėmis ir migdolais.<br> 123rf nuotr.
 Avižinė košė su braškėmis ir migdolais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 5:48 AM

Amerikietė gydytoja kardiologė Elizabeth Klodas įvardijo tris produktus, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

Cholesterolis yra gyvybiškai svarbus – jis atlieka tam tikrus darbus jūsų organizme, tačiau jei jo yra per daug, jis tampa pavojingas – dėl padidėja infarkto ar insulto grėsmė.

„The Mirror“ nurodo, kad dažniausiai cholesterolis siejamas su antsvoriu, rūkymu ar nepakankamu fiziniu aktyvumu. Cholesterolis dažnai vadinamas tyliuoju žudiku, nes jis nepasireiškia jokiais simptomais – jį parodo tik atliktas kraujo tyrimas.

Gydytoja kardiologė E. Klodas įvardijo tris maisto produktus, kurie gali sumažinti cholesterolio kiekį – visuose juose yra skaidulų: „Kaip kardiologė, aš visada sakau pacientams, kad MTL (mažo tankio lipoproteinų) arba vadinamojo blogojo cholesterolio kiekio mažinimas gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Daugelyje šių maisto produktų yra tirpių skaidulų, kurios suriša cholesterolį virškinimo sistemoje ir pašalina jį iš organizmo.“

Pirmiausia ji išskyrė avižas kaip produktą, kuris būtinas cholesterolio kiekiui mažinti: „Avižose ne tik daug skaidulų, bet ir daug antioksidantų, įskaitant tuos, kurie padeda pagerinti kraujagyslių veiklą ir mažina kraujospūdį.“

Kitas ląstelienos turtingas maistas, kurį turėtumėte įtraukti į savo pirkinių sąrašą, yra avinžirniai – jie teikia daug naudos sveikatai.

„Avinžirniuose gausu kalio ir magnio, kurie abu svarbūs kraujospūdžiui kontroliuoti, – sakė E. Klodas. – Viename puodelyje avinžirnių yra beveik 15 gramų baltymų, 12 gramų skaidulų ir ketvirtadalis paros geležies poreikio.“

Kalbant apie užkandžius, migdolai taip pat yra puikus pasirinkimas, nes juose gausu skaidulų, baltymų ir vitamino E.

Britų širdies fondas (BHF) nurodo: „Jei turite daug cholesterolio, svarbiausia valgyti mažiau sočiųjų riebalų. Maiste sočiųjų riebalų yra daug – pavyzdžiui, riebioje ir perdirbtoje mėsoje, pyraguose ir pyragaičiuose, svieste, grietinėlėje, kokosų aliejuje. Pakeiskite šiuos riebalus maistu, kuriame yra daug nesočiųjų riebalų. Pavyzdžiui, sviestą – saulėgrąžų ar rapsų aliejumi, raudoną arba perdirbtą mėsą – žuvimi, kalakutiena ar vištiena be odelėos. Augaliniai baltymų šaltiniai, tokie, kaip lęšiai, sojos, taip pat yra puiki alternatyva.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.