5 priežastys, kodėl verta pasimėgauti arbūzais

Arbūzas yra vasaros sinonimas. Be šio gaivaus vaisiaus neįsivaizduojame karštų dienų – arbūzai puikiai atgaivina ir suteikia organizmui daugiau skysčių, kuriuos prarandame prakaituodami. Ne paslaptis, kad šis vaisius turi ir daug vertingų medžiagų, naudingų mūsų sveikatai.

Arbūzas<br>123rf nuotr.
Arbūzas<br>123rf nuotr.
Arbūzas<br>123rf nuotr.
Arbūzas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 7:59 AM

Kviečiame sužinoti penkias svarbias priežastis, kodėl verta mėgautis šiuo vaisiumi.

1) Daug vitaminų ir mineralų.

„Arbūzuose yra apie 15 proc. kasdienės vitamino C normos, taip pat daugybė kitų vitaminų ir mineralų, kurių reikia žmogaus organizmui, kad jis optimaliai funkcionuotų – kalio, vitaminų A ir B6“ , – pasakoja Dainius Jonušas, UAB „Augma“ pardavimų vadovas.

Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui įsisavinti geležį, o vitaminas A yra labai svarbus odos ir akių sveikatai. Arbūzuose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį ir palaiko nervinę sistemą, ir vitamino B6, kuris padeda organizmui skaidyti baltymus, taip pat stiprina imuninę sistemą ir nervų funkciją.

2) Skysčiams palaikyti.

Dauguma žmonių išgeria per mažai vandens, o tinkamas skysčių palaikymas organizme ypač svarbus vasarą, kai pakyla oro temperatūra ir dėl prakaitavimo galima netekti daug skysčių. Arbūzą sudaro daugiau nei 90 proc. vandens, tad valgydami šį vaisių tikrai dalį prarastų skysčių galėsite atstatyti. Žinoma, nepamirškite gerti ir vandens.

Jei daug sportuojate, arbūzą galite pagardinti druska – arbūzo ir druskos derinys idealiai tinka prarastiems elektrolitams ir angliavandenių atsargoms papildyti.

3) Uždegimams mažinti.

Specialus antioksidantų likopeno ir vitamino C derinys, esantis arbūzuose, laikui bėgant gali padėti organizme sumažinti uždegimus. Uždegimai gali sukelti patinimą, skausmą arba odos paraudimus. O lėtinis uždegimas gali sukelti rimtų ligų, kaip vėžys, astma, širdies ligos ir antro tipo diabetas.

4) Gražiai odai išsaugoti.

D. Jonušas teigia, kad arbūzuose esantis vanduo ir vitaminai A, B6 ir C padės odai išlikti minkštai, lygiai ir elastingai. Vitaminas C skatina kolageno gamybą, kuris pagerina odos elastingumą ir kraujotaką odoje. Vitaminas A padeda atstatyti odos ląsteles, užkertant kelią sausai, pleiskanojančiai odai, o vitaminas B6 padeda išvengti odos bėrimų.

5) Dėl tvaraus vartojimo.

Ar žinojote, kad arbūzą galima valgyti visą? Ne tik minkštimą, bet ir žievelę ir net sėklas! Nors dauguma žmonių valgo tik minkštimą, įvairiose kultūrose arbūzo žievelė yra kepama ar netgi marinuojama. Arbūzo žievelėse yra mažiau cukraus ir daugiau skaidulų nei minkštime.

Arbūzų sėklose, kurias galima valgyti žalias arba džiovintas, yra baltymų ir magnio. Šios sėklos yra geras mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, kurios apsaugo nuo širdies ligų bei mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas