7 sveiki elektrolitų kupini gėrimai, kurie padės išvengti dehidratacijos

Neleiskite alinančiam vasaros karščiui jūsų nugalėti. Norint išvengti dehidratacijos karštą dieną, organizmui reikia elektrolitų. Dėl dehidratacijos gali kilti įvairių sveikatos problemų, įskaitant nuovargį, galvos svaigimą ar raumenų mėšlungį, ima trikti įvairių organų, tarp jų – ir širdies ar smegenų veikla. 

 Alavijų gėrimas.<br> 123rf nuotr.
 Alavijų gėrimas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 5:47 AM

Nors vanduo neabejotinai yra geriausias troškulio malšintojas, ne mažiau svarbu karštomis dienomis papildyti elektrolitų atsargas. Laimė, yra daugybė natūralių, gaivių ir sveikų gėrimų, kurie padės tai padaryti.

Kas yra elektrolitai? Elektrolitai tai yra mineralai, kurie, ištirpę skysčiuose, įskaitant mūsų kūno skysčius, perneša elektros krūvį. Svarbiausieji elektrolitai yra natris, kalis, kalcis, magnis, chloridai. Šie mineralai atlieka itin svarbų vaidmenį palaikant skysčių balansą, reguliuojant nervų ir raumenų veiklą bei palaikant įvairius gyvybiškai svarbius organizmo procesus.

Dėl aukštos temperatūros ar padidėjusio fizinio aktyvumo prakaituodami mes netenkame elektrolitų. Todėl taip svarbu jais papildyti organizmą karštą dieną.

Sveiki elektrolitų gėrimai, padedantys apsaugoti nuo dehidratacijos

1. Kokosų vanduo

Kokosų vanduo yra natūralus ir gaivus gėrimas, kuriame yra tokių elektrolitų, kaip kalis, magnis ir natris. Jame mažai kalorijų ir daug naudingųjų medžiagų, todėl tai puikus pasirinkimas norint išlikti žvaliems vasarą.

Šiek tiek saldokas ir riešutinio skonio turintis kokosų vanduo yra skani ir sveika alternatyva saldžiam vadinamajam sportiniam gėrimui.

2. Arbūzų sultys

Arbūzas yra ne tik vienas mėgstamiausių vaisių vasarą, bet ir fantastiškas hidratacijos šaltinis. Valgykite jį ar sutrinkite šviežio arbūzo gabaliukus ir nukoškite sultis – gausite skanų ir daug elektrolitų turintį gėrimą.

Arbūze gausu kalio, magnio ir vitamino C, kurie ne tik papildo elektrolitus, bet ir apdovanoja antioksidantais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.

3. Naminis citrinų gėrimas

Tai klasikinis vasaros gėrimas, į kurį įpylus elektrolitų, galite jį padaryti dar sveikesnį. Į ąsotį vandens išspauskite šviežių citrinų sulčių ir įberkite žiupsnelį jūros druskos – taip padidinsite elektrolitų kiekį.

Dėl natūralaus saldumo galite pridėti medaus ar klevų sirupo.

Šis paprastas, bet veiksmingas gėrimas visą dieną išlaikys normalų hidratacijos lygį ir žvalumą.

4. Naminis sportinis gėrimas

Jei jums patinka „pasidaryk pats“ metodas, galite namuose susikurti savo sportinį gėrimą iš kelių ingredientų. Sumaišykite vandenį, šviežiai išspaustas apelsinų sultis, žiupsnelį jūros druskos ir arbatinį šaukštelį medaus ar agavų sirupo – turėsite puikų ir natūralų elektrolitų šaltinį.

Ši naminė alternatyva ne tik sutaupys pinigų, bet ir padės išvengti perteklinio cukraus, esančio parduotuvėje pirktuose sportiniuose gėrimuose.

5. Vanduo su agurkais ir mėtomis

Vanduo, paskanintas įvairiomis žolelėmis, daržovėmis, uogomis ar vaisiais paįvairina stalą ir paskatina išgerti jo daugiau.

Norėdami paruošti tokį vandenį, plonai supjaustykite agurkus ir sudėkite į ąsotį. Į ąsotį taip pat įdėkite saują šviežių mėtų šakelių, galite jas šiek tiek patrinti. Leiskite keletą valandų pastovėti šaldytuve, kad skoniai susimaišytų.

Agurkuose yra elektrolitų, tokių, kaip kalis ir magnis, o mėtos suteikia gaivos.

6. Alavijų sultys

Alavijų sultys yra žinomos dėl savo gydomųjų savybių, tačiau jos taip pat yra puikus elektrolitų šaltinis. Alavijų sultys, kuriose gausu vitaminų, mineralų ir amino rūgščių, gali padėti atkurti elektrolitų pusiausvyrą organizme ir nuraminti virškinimo sistemą.

Tik rinkitės grynas ir natūralias alavijo sultis be pridėtinio cukraus ar dirbtinių skonių.

7. Naminė žolelių arbata

Žolelių arbatos gali būti puiki alternatyva įvairiems saldiems gėrimams, kurių daugelis griebiasi norėdami atsigerti. Ruoškite arbatą iš kinrožių, rozmarinų ar dilgėlių lapų, kurie žinomi dėl elektrolitų gausos.

Užpilkite žoleles karštu vandeniu, leiskite atvėsti ir mėgaukitės skaniu bei sveiku gėrimu visą dieną.

Parengta pagal healthshots.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.