Gydytoja atskleidė mažai kam girdėtą obuolių savybę ir pasakė, kam juos valgyti reikėtų atsargiau

Manoma, kad obuoliai buvo pradėti auginti dabartinio Kazachstano teritorijoje. Laukiniai obuolių protėviai buvo maži, rūgštūs ir labai skyrėsi nuo šiandien pamėgtų sultingų ir saldžių vaisių.

Obuoliuose gausu sveikatai palankių medžiagų.<br> 123rf nuotr.
Obuoliuose gausu sveikatai palankių medžiagų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 8:04 AM, atnaujinta Sep 14, 2023, 8:06 AM

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikatai palankios mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką bei sustiprinti imunitetą.

Padės pasiruošti šaltajam metų laikui

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad obuoliuose gausu sveikatai palankių medžiagų, apie kurias dažnai primirštama.

„Obuoliai yra puikus tirpių ir netirpių maistinių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos, ypač pektinas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti svorį. Taip pat juose daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, vitaminą A, kalį ir įvairius B grupės vitaminus. Vitaminas C – antioksidantas, svarbus imuninei sistemai ir odos sveikatai, o kalis palaiko širdies sveikatą ir padeda reguliuoti kraujospūdį.

Dar obuoliai turtingi fitonutrientais, įskaitant flavanoidus ir polifenolius. Šie junginiai veikia kaip antioksidantai, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas šiuose vaisiuose randamas junginys kvercetinas gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina uždegimą ir skatina sveiką kraujagyslių veiklą“, – obuolių naudą sveikatai vardija E. Gavelienė.

Anot gydytojos, mažai kam žinomas faktas, jog obuolių kramtymas skatina seilių gamybą, kurios po valgymo gali padėti nuplauti maisto daleles ir taip sumažinti ėduonies atsiradimo riziką.

„Obuoliuose esantys vitaminai ir antioksidantai gali prisidėti ir prie odos sveikatos, nes skatina kolageno gamybą, o skaidulos – sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, natūralus obuolių saldumas yra sveikatai palankesnė saldžių užkandžių alternatyva. Tai sotus užkandis, kuris gali sumažinti potraukį persivalgyti ir suteikti energijos visai dienai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Į kokias sveikatos problemas reikėtų atsižvelgti?

Nepaisant to, kad obuoliai naudingi daugeliui, dr. E. Gavelienė pažymi, jog kai kuriems žmonėms vis dėlto gali pasireikšti alerginės reakcijos valgant šiuo vaisius.

„Simptomai gali būti įvairūs – nuo niežulio, patinimo ir dilgėlinės iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo. Jei žmogus įtaria, jog turi alergiją obuoliams, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

Taip pat kai kurie žmonės gali sunkiai virškinti fruktozę – natūralų cukrų, esantį obuoliuose ir daugelyje kitų vaisių, todėl vartojant daug fruktozės turinčius maisto produktus, įskaitant obuolius, gali atsirasti virškinimo simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas ar viduriavimas.

Dėl tos pačios savybės atsargiau vartoti obuolius turėtų žmonės, sergantys dirglios žarnos sindromu. Vaisiai, tame tarpe ir obuoliai – angliavandeniais turtingas maistas, todėl sergantieji cukriniu diabetu turėtų vengti gausesnio obuolių kiekio, suvalgomo vienu metu“, – perspėja gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.