Nustebsite sužinoję, kiek naudos sveikatai turi moliūgai

Moliūgas yra nuo rudens neatsiejama daržovė – jo dedame į troškinius, sriubas, netgi pyragus. Ši švelnaus skonio daržovė turi gausybę vitaminų, mineralų ir antioksidantų, todėl tai maistingas bet kokios mitybos priedas.

Moliūguose yra daugybė vitaminų ir mineralų, kurių taip reikia sklandžioms įvairių organų funkcijoms užtikrinti ir apsisaugoti nuo ligų.<br> 123rf nuotr.
Moliūguose yra daugybė vitaminų ir mineralų, kurių taip reikia sklandžioms įvairių organų funkcijoms užtikrinti ir apsisaugoti nuo ligų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 10:13 AM

„Ar žinojote, kad moliūgas yra melionų šeimos pusbrolis? Moliūgą galima valgyti visą – ne tik minkštimą, bet ir jo sėklas, odą. Tai labai tvariai vartojama daržovė. Na, o tiems, kurie dar moliūgų neįtraukė į savo mitybą, rekomenduoju tai padaryti jau dabar – jūsų organizmas jums padėkos“, – sako Edvinas Gakas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas.

Žarnyno sveikatai

Skaidulos yra pagrindinė maistinė medžiaga, kuri palaiko žarnyno sveikatą: reguliuoja žarnyno mikrobiotą ir skatina reguliarų tuštinimąsi. Kai kurie duomenys rodo, kad moliūgų žievelės sudėtyje yra alkoholyje netirpių polisacharidų, kurie mažina tulžies rūgštį ir skatina žarnyno mikrobiotos augimą.

Prevencija prieš vėžinius susirgimus

Kadangi tam tikrų vėžio formų išsivystymas yra susijęs su padidėjusiu oksidaciniu stresu, =monėms yra rekomenduojama dieta, kurioje gausu antioksidantų, siekiant sumažinti vėžio riziką. Būtent moliūgų sėklose yra nemažai antioksidantų.

Imuninei sistemai

Moliūgai yra natūralus daugelio imuninę sistemą palaikančių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C, cinką ir seleną, šaltinis. 70 proc. mūsų imuninės sistemos yra mūsų žarnyne, tad žarnyno sveikatos palaikymas valgant maistą, turintį skaidulų, pavyzdžiui, moliūgą, taip pat turi teigiamos įtakos mūsų imuninei sistemai.

Geram regėjimui

Moliūguose gausu vitamino A ir karotinoidų liuteino bei zeaksantino – šios medžiagos labai vertingos akių sveikatai. Liuteinas ir zeaksantinas yra vieninteliai su maistu gaunami karotinoidai, kurie kaupiasi tinklainėje, ypač geltonojoje dėmėje, ir vadinami geltonosios dėmės pigmentais. Įrodyta, kad šių karotinoidų vartojimas sumažina geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

Sveikam kraujospūdžiui ir širdžiai

Moliūgai yra natūralus daugelio maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą, šaltinis: įskaitant kalį, kalcį ir magnį. Moliūguose taip pat yra mažai natrio chlorido – mažesnis druskos vartojimas yra naudingas sveikam kraujospūdžiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.