Tyrimas parodė, koks maistas gerokai sumažina riziką susirgti senatvine silpnaprotyste

Tinkama mityba gali sumažinti demencijos arba senatvinės silpnaprotystės riziką beveik ketvirtadaliu. 

Tinkama mityba gali sumažinti demencijos riziką beveik ketvirtadaliu.<br> 123rf nuotr.
Tinkama mityba gali sumažinti demencijos riziką beveik ketvirtadaliu.<br> 123rf nuotr.
 Viduržemio jūros mitybos daug daržovių ir alyvuogių aliejaus.<br> 123rf nuotr.
 Viduržemio jūros mitybos daug daržovių ir alyvuogių aliejaus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-26 05:50

Tyrėjai Jungtinėje Karalystėje stebėjo 60 tūkstančių vyresnių nei 40 metų žmonių – jie aiškinosi, ką jie valgo, kokie produktai vyrauja jų mityboje. Taip pat buvo stebima jų sveikata.

Tiriamųjų mityba buvo lyginama su Viduržemio jūros dieta, populiaria tokiose šalyse kaip Italija, Graikija ar Ispanija. Paaiškėjo, kad tie, kurių mityba buvo artimiausia šiai dietai, turėjo 23 procentais mažesnę tikimybę susirgti senatvine silpnaprotyste, lyginant su tais, kurių mitybos įpročiai yra tolimi šiai dietai.

Manoma, kad Viduržemio jūros regiono dieta mažina uždegimus organizme, o taip pat smegenyse – šie uždegimai siejami su demencija arba kitaip – senatvine silpnaprotyste.

Tyrimo bendraautorė iš Belfasto Karalienės universiteto Claire McEvoy sakė: „Dauguma žmonių nežino, kad sveika mityba ir gyvenimo būdas gali padėti išsaugoti atmintį ir mąstymo gebėjimus senstant. Šis svarbus tyrimas rodo, kad valgydami daugiau daržovių, vaisių, žuvies ir alyvuogių aliejaus bei mažiau perdirbto maisto, saldumynų ir raudonos mėsos, žmonės gali sumažinti demencijos riziką.“

Ankstesni tyrimai parodė skirtingus rezultatus, ar Viduržemio jūros dieta gali sumažinti demencijos riziką.

Tačiau tai vienas didžiausių atliktų tokio pobūdžio tyrimų. Tyrimo dalyvių sveikata buvo stebima maždaug devynerius metus, per tą laiką 882 žmonėms buvo diagnozuota demencija.

Kiekvienas tyrime dalyvavęs asmuo skirtingais laiko momentais pildė nuo vieno iki penkių klausimynų apie tai, ką valgė per pastarąsias 24 valandas – taip buvo siekiama susidaryti vaizdą, kokia yra jo įprasta mityba.

Jų pasirinkimai iš sąrašo, kuriame buvo daugiau nei 200 maisto produktų ir 32 gėrimų, taip pat porcijų dydžiai buvo vertinami balais iki 13 – šis skaičius reiškė, kad mityba yra artimiausia Viduržemio jūros dietai.

Pavyzdžiui, suvalgęs kasdien rekomenduojamus 400 gramų daržovių gavo vieną balą, bet tik 0,5 balo, jei suvalgė 200 gramų. Balus žmonės gaudavo ir už jūrų gėrybės, žuvį, ankštinius ir riešutus, taip pat balų buvo pridedama, jei žmonės nevalgė per daug tam tikrų produktų, pavyzdžiui, raudonos mėsos ir negėrė saldžių gėrimų.

Pagal šią balų sistemą jie buvo suskirstyti į tris grupes: mityba, tolima Viduržemio jūros dietai, vidutiniškai artima šiai dietai arba labai artima.

Asmenys, priklausantys pastarajai kategorijai, turėjo 23 procentais mažesnę tikimybę susirgti demencija, palyginti su grupe, kurios balai buvo žemiausi.

Tyrėjai naudojo įvairius mitybos įvertinimo būdus, kad patikrintų, ar jų rezultatai buvo patikimi. Jie taip pat atsižvelgė į tokius veiksnius, kaip amžius, miego kokybė ir judėjimas – tai taip pat gali turėti įtakos demencijos rizikai.

Tyrimas, kuriam vadovavo Niukaslio universiteto mokslininkai ir kurio rezultatai paskelbti žurnale „BMC Medicine“, parodė, kad žmonėms, kurie laikėsi Viduržemio jūros dietos, sumažėjo demencijos rizika, net jei jie turėjo didesnę genetinę šios būklės riziką.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.