Gydytoja paaiškino, kodėl verta pamėgti moliūgus: kalorijų mažai, o nauda – didžiulė

Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus įvairių patiekalų ingredientas.

 Moliūgai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų karis.
 Moliūgų karis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 7:56 AM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog dėl savo maistinės vertės moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiomis formomis privalo rasti vietą mitybos racione.

Maisto nešvaistymo mėnesį mininčio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šią rudeninę daržovę kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir kviečia namuose išbandyti šildančio, kvapnaus ir kreminio moliūgų kario receptą.

Moliūgai beveik neturi kalorijų

Moliūgais galima mėgautis ištisus metus. Jų minkštimas yra saldaus skonio, kietos konsistencijos, paprastai geltonos arba oranžinės spalvos, o centrinėje dalyje randama sėklų.

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, moliūgas – nebrangi ir nekaloringa daržovė, tinkanti tiek vaikams, tiek senyvo amžiaus žmonėms. Dėl savo maistinės vertės ši daržovė yra priskiriama prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų.

„Moliūguose galima rasti ir riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies.

Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu, reikalingu žmogaus regai. Be to, iš moliūgų galima ruošti ne tik trintas sriubas, bet juos panaudoti ir kepiniams, keičiant juose dalį miltų. Tad ši daržovė yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiomis formomis privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pažymi, jog vertingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jo sėklos, kuriomis rekomenduojama skaninti salotas ar sriubas: „Moliūgų sėklos nuo seno buvo vartojamos dėl maistinių savybių. Mažai kas žino, bet moliūgai iš pradžių ir buvo auginami dėl sėklų ir odelės, o ne dėl minkštimo, tačiau šis paprotys palaipsniui išnyko, nes buvo išvestos vaisiškesnio skonio ir daugiau minkštimo turinčios moliūgo veislės.

Moliūgo sėklose yra daug Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių. Be to, jose gausu antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui.“

Pataria, kaip ilgiau išlaikyti šviežią

Nors moliūgai yra sezoninė daržovė, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvių lentynose jų galima rasti ištisus metus. Tad moliūgas vis labiau tampa ne sezonine, o įprasta daržove, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus: virti troškinius, dėti į salotas, naudoti verdant trintas sriubas ar dėti į pyragų įdarą.

„Prieš dekoruojant namus ar gaminant patiekalus iš moliūgų, reikėtų atsižvelgti į jų rūšis, kurios tiek vizualiai, tiek ir skoninėmis savybėmis ženkliai skiriasi viena nuo kitos. Šventinėms dekoracijoms puikiai tiks paprastasis moliūgas, tuo metu muskatinis moliūgas yra šiek tiek saldesnis bei išsiskiria maloniu kvapu ir žalios spalvos išore. Šios rūšies moliūgai puikiai tinka troškiniams, sriuboms, o taip pat įvairiems kepiniams bei saldumynams ruošti“, – pasakoja O. Suchočeva.

Siūlo šaldyti ar konservuoti

Pasak specialistės, jei moliūgų nusipirkote ar parsivežėte iš sodo daugiau nei spėjate suvartoti, juos galima užšaldyti ar kitaip užsikonservuoti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai namuose nėra rūsio, kuriame būtų galima saugiai sandėliuoti skirtingas rudenines daržoves.

„Svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat juos galima apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos. Be to, jei dalį moliūgo jau spėjote panaudoti, likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę.

Moliūgą galima ir užsišaldyti, juk neretai didesnio dydžio daržovės nepavyksta sunaudoti vieno gaminimo metu. Supjaustykite moliūgą kubeliais, porcijomis sudėkite į maišelius ir užšaldykite, o vėliau galėsite panaudoti gamindami sriubas, troškinius, košes ar kepinius“, – rekomenduoja žinovė.

Kviečiame pasigaminti gardų, kvapnų, rudeniu kvepiantį ir šildantį moliūgų karį.

Moliūgų karis

Patiekalui reikės:

  • 200 g pupelių;
  • 1 vnt. poro;
  • žalumynų pagal skonį;
  • 500 g moliūgo;
  • 2 skiltelių česnako;
  • alyvuogių aliejaus kepimui;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • tailandietiško kario padažo pagal skonį;
  • 250 g „Jasmine“ ryžių;
  • 1 vnt. citrinos.

Kaip gaminti

Ankštinių pupelių galiukus nupjaukite.

Porą ir žalumynus supjaustykite.

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.

Susmulkinkite česnaką.

Apkepkite porą alyvuogių aliejuje.

Suberkite česnaką, moliūgą ir įpilkite vandens

Troškinkite 5–10 minučių.

Sudėkite pupeles ir kario padažą.

Troškinkite, kol moliūgas taps minkštas.

Patiekite su ryžiais, žolelėmis ir apšlakstykite citrina.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.