Štai ką reikia valgyti dažniau, jeigu norite padėti kepenims

Kepenys – natūralus žmogaus kūno filtras – dažnai kenčia dėl netinkamos mitybos, streso, blogų įpročių. Sunkumas dešinėje pusėje, kartumas burnoje – tokiais simptomais kepenys neretai praneša apie veiklos sutrikimus.

Greipfrutai.<br>123rf nuotr.
Greipfrutai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.
Burokėliai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 5:54 AM

Alkoholis, cheminiai priedai maiste, vaistai – tai dar ne visas kepenų priešų sąrašas.

Laimei, šis organas turi ne tik priešų, bet ir daug draugų. Valgykite žemiau išvardintus produktus dažniau, ir padėsite kepenims apsivalyti nuo toksinų, saugoti jas nuo suriebėjimo. 

Burokėliai

Ne visi žino, kokie naudingi kepenims yra burokėliai. Šiuose šakniavaisiuose yra daug betaino – medžiagos, kuri gali apsaugoti nuo kepenų suriebėjimo. Be to, betainas šiek tiek mažina cholesterolio kiekį.

Burokėliai naudingi tiek žali, tiek kepti ar virti.

Moliūgai

Kepenims itin naudingos ryškios oranžinės spalvos vaisiai ar daržovės. Ypač vertinami moliūgai – tiek minkštimas, tiek sėklos. Jie laikomi vienu geriausių produktų kepenims. Taip pat naudingi ir arbūzai.

Česnakai

Net ir nedidelis česnakų kiekis suaktyvina kepenų fermentus, kurie padeda organizmui atsikratyti toksinų. Taip pat juose yra alicino ir seleno – medžiagų, kurios padeda apsivalyti kepenims.

Ciberžolės

Ciberžolės teigiamai veikia virškinimą ir apsaugo kepenis nuo toksinų. Jei išsiugdysite įprotį į kiekvieną patiekalą dėti žiupsnelį ciberžolės, galite gerokai pagerinti kepenų būklę.

Pasigaminkite, pavyzdžiui, dabar labai populiarios ciberžolių latės arba arbatos: pusę arbatinio šaukštelio maltų ciberžolių, pusę arbatinio šaukštelio medaus, žiupsnelį aitriųjų paprikų ir sutrintos imbiero šaknies (2 x 2 cm dydžio) išmaišykite 240 ml šilto pieno ar vandens. Leiskite pastovėti, perkoškite ir mėgaukitės ne tik sveiku, bet ir gardžiu gėrimu.

Kiaulpienių arbata

Jau nuo seno kiaulpienės buvo naudojamas kepenims ir inkstams valyti. Lengvai paruošiama jų arbata puikiai tinka įvairiems kepenų negalavimams gydyti.

Užvirkite vieną litrą švaraus vandens, įdėkite šaukštą kiaulpienių lapų ar šaknų. Leiskite pastovėti 25 minutes, nukoškite. Gerkite ryte ir vakare po 250 ml arbatos.

Šią arbatą rekomenduojama naudoti dvi savaites, po to būtinai daryti pertrauką.

Džiovinti abrikosai

Reguliarus džiovintų abrikosų ir kitų maisto produktų, turinčių daug vitamino E, vartojimas apsaugo kepenis nuo ligų. Kinijos mokslininkai analizavo kepenų ligų paplitimo statistiką. Kaip paaiškėjo, tose šalies vietose, kur žmonės vartoja daugiau džiovintų abrikosų, lėtinių kepenų ligų yra gerokai mažiau už vidurkį.

Tikėtina, kad šio reiškinio priežastis – vitamino E gebėjimas paspartinti kepenų audinio regeneracijos procesus. Per dieną pakanka keturių vaisių, kad gautumėte reikiamas maistines medžiagas ir nepakenktumėte organizmui.

Greipfrutai ir kiti citrusiniai vaisiai

Daug vitamino C ir antioksidantų turintys greipfrutai – dar viena puiki natūrali priemonė, spartinanti organizmo detoksikavimo procesus. Užtenka mažos stiklinės šviežių sulčių, ir iškart padaugėja organizmo detoksikaciją skatinančių fermentų.

Citrusiniuose vaisiuose yra eterinių aliejų, vitaminų ir antioksidantų, kurie skatina natūralų kepenų valymą, malšina uždegimą.

Obuoliai

Norint išsaugoti kepenis svarbu kasdien suvalgyti po obuolį – tinka tiek žali, tiek kepti. Jie idealiai tinka kepenims valyti.

Obuoliuose yra daug pektino – tirpių skaidulų, kurios valo virškinimo sistemos organus ir šalina toksinus.

Avokadai

Avokaduose yra būtinų aminorūgščių, skaidulų ir antioksidantų. Šios medžiagos ir glutationas – vienas stipriausių viso organizmo antioksidantų – padeda susidoroti su toksinais, kurie kaupiasi mūsų organizme.

Taip pat avokaduose esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir malšina uždegiminius procesus.

Alyvuogių aliejus

Jo sudėtyje esantis vitaminas E – pagrindinis antioksidantas. Jis apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų – būtent su šiomis kenksmingomis medžiagomis kepenys turi kovoti.

Grūdai ir jų produktai

Grūduose yra daug vitamino B, kuris pagerina riebalų apykaitą ir kepenų darbą.

Žalios lapinės daržovės

Žaliose lapinėse daržovėse esantis chlorofilas tarsi kempinė susiurbia toksinus. Jis – puikus kepenų sąjungininkas.

Žalioji arbata

Žaliojoje arbatoje yra daug antioksidantų katechinų, kurie labai naudingi kepenų veiklai.

Baklažanai

Baklažanai neretai vadinami virškinamojo trakto toniku, kuris aktyvina tulžies pūslės veiklą.

Kiekvienas iš išvardintų produktų – unikalus, kepenims suteikia vis kitokios naudos. Tad kuo daugiau produktų iš šio sąrašo jūs valgote, tuo geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.