Šias salotas žinoma aktorė kasdien valgė kone dešimtmetį: išbandykite ir jūs

Jau seniai įprasta, kad tiek internete, tiek vartant žurnalus kruopščiai sekamas kiekvienas įžymybių gyvenimo aspektas. Ne išimtis – mitybos režimas, kurį daugelis ima mėgdžioti: pradedant paleo racionu ir baigiant protarpiniu badavimu.

Jennifer Aniston salotos.<br> 123rf nuotr.
Jennifer Aniston salotos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 9:31 AM

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų aklai sekti naujausiomis mitybos madomis – pirmiau vertėtų apsvarstyti, ar organizmui tokia mityba bus palanki.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad sveikatai palankių mitybos principų laikymasis – tai ne tik įžymybėms įgyvendinamas tikslas.

O norintys gali išmėginti žinomos aktorės Jennifer Aniston salotas, kurias žinoma moteris kasdien pietums valgė bene dešimtmetį.

Apie naujus mitybos principus – iš įžymybių lūpų

Naršant internete ar vartant žurnalus dažnai užkliūva akis už straipsnių, skelbiančių apie vieną ar kitą naują mitybos būdą, kuriuo pradėjo vadovautis žinomas žmogus. Tačiau gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pabrėžia, jog šie mitybos būdai – ne pačių garsenybių išmonė, o tyrėjų ir žinomų žmonių bendradarbiavimo pasekmė.

„Pirmosios žinios apie naują mitybos būdą dažniausiai ateina iš medicinos ir iš tam tikrų sveikatos sutrikimų gydymo arba prevencijos sričių. Nedideliuose ar apžvalginiuose tyrimuose patvirtinamos tam tikros su mityba susijusios tiesos, tuomet atradimai populiarinami, ir tam tyrėjai pasitelkia žinomus žmones. Taip didelė dalis visuomenės sužino apie atrastus naujus mitybos principus“, – aiškina gydytoja dietologė.

Ką reikėtų žinoti apie populiariausias dietas?

Dr. E. Gavelienė taip pat pasakoja ir apie madingiausius šiuo metu mitybos būdus: Viduržemio jūros regiono dietą, paleo racioną, keto bei protarpinį badavimą. Anot gydytojos dietologės, nesvarbu, koks tai racionas bebūtų, svarbiausia, kad būtų gaunamos visos reikalingos maistinės medžiagos.

„Pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dietos racionas yra sveikatai palankiausias ir tinkamiausias saikingam kūno masės mažinimui, jei yra poreikis. Taip maitintis galima visą gyvenimą.

Tuo metu paleo racionas yra sunkiai įgyvendinamas, nes reikalauja didelio dėmesio maisto produktams ir, man, kaip gydytojai dietologei, būtų sunku šiai dietai surinkti maisto produktų rinkinį gyvenant Lietuvoje. Nėra pakankamai šiai mitybai tinkamų produktų pasirinkimo, kurie užtikrintų, jog būtų gaunamos visos reikalingos maistinės medžiagos.

Kalbant apie keto dietą, tai yra vienas iš racionų tam tikrai ligai gydyti. Pamačius, kad keto tinka ir svorio kontrolei, jis plačiai paplito visuomenėje. Tačiau keto dietos laikymasis ilgiau nei šešis mėnesius gali būti žalingas sveikatai.

O kalbant dėl protarpinio badavimo – viskas priklauso nuo jo pobūdžio: tai gali būti ir sveikatą žalojanti, ir sveikatai palanki mityba, sutvarkanti valgymo režimą. Jei protarpinio badavimo metu kalorijų kiekis yra tinkamas ir racionas sudarytas iš maistingų produktų, viskas gerai, šį mitybos režimą galima taikyti mityboje“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Reikalingas kritinis mąstymas

Gydytoja dietologė akcentuoja, kad nereikėtų aklai vadovautis naujomis mitybos madomis: tai, kad žinomas žmogus viešai išgiria tam tikrą racioną, dar nereiškia, kad jis tiks kiekvienam individualiai.

„Visą laiką žmonėms smalsu žiūrėti į kito žmogaus gyvenimą pro rakto skylutę, ypač, jei tas žmogus – dar ir žinomas, neslepia savo gyvenimo ir dalijasi tokiomis smulkmenomis, kaip mityba, nors už tai dažnu atveju dar ir pinigus gauna. Be to, pavyzdžiui, drastiški kūno svorio pokyčiai, kurių griebiasi aktoriai, norėdami tinkamai įkūnyti personažą, yra labai žalingi sveikatai. Tenka girdėti ir apie tokius atvejus, kai dėl drastiškų pokyčių vėliau žmonėms sunku palaikyti sveikatai palankų svorį. O šiaip visada reikėtų prisiminti, kad garsūs žmonės šalia savęs turi didžiulę komandą, kuri prižiūri visą procesą ir padeda jį valdyti, su juo tvarkytis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad paprastam žmogui kasdienybėje reikėtų tiesiog vadovautis sveiku protu ir nepulti iškart mėgdžioti kito mitybos, o pirmiausia apsvarstyti, ar organizmui tokia mityba bus palanki. Tačiau vieną kitą receptą išmėginti ir įtraukti į savo mitybą tikrai nepakenks.

Jennifer Aniston salotos – puikus produktų derinys

Jennifer Aniston – garsi aktorė, gerai žinoma dėl savo vaidmens kultiniame seriale „Draugai“. Žinoma moteris pasakojo, kad bene dešimtmetį trukusio filmavimų metu pietums valgydavo vis tas pačias salotas, pagamintas iš bolivinių balandų, agurkų, avinžirnių, raudonųjų svogūnų, pistacijų bei fetos sūrio.

Dr. E. Gavelienės teigimu, tokios salotos – puikus produktų rinkinys, ir jos tikrai gali būti sveikatai palankios mitybos dalis.

„Tokios salotos užtikrina tinkamą baltymų, mineralinių medžiagų bei vitaminų balansą. Tačiau reikėtų užtikrinti, kad užpilas taip pat būtų tinkamas. Geriausia – tai šlakelis alyvuogių, avokadų, linų sėmenų ar moliūgų aliejaus. Be to, dar geriau, jei šie aliejai yra kaitomi. Taip bus galima gauti ir naudingųjų riebalų.

O kalbant apie dabartinį šaltąjį sezoną, salotų gali būti įvairių – jos gali būti ruošiamos ir iš žieminių daržovių. Bet kuriuo atveju reikėtų, kad dienos racione būtų du trečdaliai troškintų ir vienas trečdalis – žalių daržovių“, – aiškina gydytoja ir primena, kad bendrai organizmas maistą pradeda virškinti tik tam tikros temperatūros, o tai reiškia, kad jei valgomas šaltas maistas, kūnui reikia jį šiek tiek susišildyti.

Kviečiame pasigaminti salotas, kurias Jennifer Aniston valgė pietums bene dešimtmetį, filmuodamasi seriale „Draugai“. Išmėginkite – galbūt šis patiekalas taip pat taps jūsų mėgstamiausiu.

Salotos pagal Jennifer Aniston

Salotoms reikės:

  • 240 g bolivinių balandų arba bulguro kruopų, nevirtų;
  • 480 mililitrų vandens;
  • 240 g supjaustyto agurko;
  • 120 g susmulkintų petražolių;
  • 120 g smulkintų mėtų;
  • 80 g raudonojo svogūno, susmulkinto;
  • 120 g skrudintų ir sūdytų pistacijų, susmulkintų;
  • 1 vnt. skardinės (apie 425 g) nusausintų ir nuplautų avinžirnių;
  • 2 vnt. citrinų sulčių (apie 150–180 mililitrų);
  • 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • druskos pagal skonį;
  • maltų pipirų pagal skonį;
  • 120 ml smulkinto fetos sūrio.

Kaip gaminti

Nuplaukite ir nusausinkite bolivinių balandų kruopas. Į nedidelį puodą supilkite kruopas ir vandenį, užvirkite. Uždenkite puodą ir virkite 15 minučių. Išmaišykite šakute ir palikite 5–10 minučių atvėsti.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite išvirtas bolivinių balandų kruopas, agurkus, petražoles, mėtas, raudonąjį svogūną, pistacijas, avinžirnius, citrinos sultis, alyvuogių aliejų, druską, pipirus ir fetą.

Patiekite iš karto arba prieš patiekiant leiskite salotoms porą valandų atvėsti šaldytuve.

Laikykite salotas sandariame inde šaldytuve iki 5 dienų.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.