Jei dažnai pučia pilvą, gardinkite maistą šiais prieskoniais: ir skanu, ir naudinga

Pilvo pūtimas vargina daugelį žmonių – ir dėl to kyla ne tik fizinis, bet ir dvasinis diskomfortas.

 Karštame vandenyje išmirkytos pankolių sėklos – puiki priemonė nuo pilvo pūtimo. <br> 123rf nuotr.
 Karštame vandenyje išmirkytos pankolių sėklos – puiki priemonė nuo pilvo pūtimo. <br> 123rf nuotr.
 Karštame vandenyje išmirkytos pankolių sėklos – puiki priemonė nuo pilvo pūtimo. <br> 123rf nuotr.
 Karštame vandenyje išmirkytos pankolių sėklos – puiki priemonė nuo pilvo pūtimo. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 8:07 AM

Kodėl virškinimo trakte ima kauptis dujos? Jei žarnyne susidaro per daug dujų, paprastai tai yra ženklas, kad virškinimo traktas neveikia taip, kaip turėtų. Dujos gali kauptis dėl bakterijų pertekliaus žarnyne, sutrikusio angliavandenių pasisavinimo, įvairių funkcinių virškinimo sutrikimų, hormonų sistemos pakitimų.

Ne visais atvejais galima sušvelninti simptomus, tačiau palengvinančių priemonių galima rasti netikėčiausiose vietose, ir dauguma žmonių jų jau turi savo virtuvėje. Kai kurie prieskoniai ir žolelės gali palaikyti žarnyno sveikatą ir padėti sumažinti dujų kaupimąsi.

Portalas „Health“ išvardijo prieskonius, kurie padeda nuo pilvo pūtimo, o taip pat ir tuos, kurių reikėtų vengti.

Imbierai

Imbiero šaknis jau seniai žinoma dėl gebėjimo mažinti uždegimus, malšinti opas, naudojama kaip antioksidacinio poveikio turinti priemonė.

Tyrimai parodė, kad imbieras gali pagerinti skrandžio motoriką, sumažinti žarnyno spazmus ir pilvo pūtimą. Be to, jis gali padėti sumažinti pykinimą ir vėmimą.

Pankolių sėklos

Lietuvių dar retai naudojami pankoliai yra itin naudingi sveikatai – šioje daržovėje yra antioksidantų, antimikrobinių, priešuždegiminių ir priešgrybelinių junginių.

Tuo metu pankolių sėklos palaiko žarnyno sveikatą ir mažina pilvo pūtimą.

Pankolių sėklose yra antispazminių ir tam tikrų medžiagų, kurios palaiko sveikus žarnyno raumenų susitraukimus. Be to, pankoliai, kovodami su bakterijomis, gali pagerinti virškinimą, nes dėl to sumažėja nepageidaujamų mikroorganizmų skaičius žarnyne.

Pankolių sėklos yra šiek tiek saldaus skonio, paprastai jos naudojamos kaip prieskoniai. Tačiau daugybė žmonių suvalgo pankolių sėklų, išmirkytų karštame vandenyje – tai palengvina virškinimą po valgio.

Kuminai

Kuminų sėklos – tiek sveikos, tiek maltos – yra daugybės virtuvių pagrindas. Aromatingos sėklos patiekalams suteikia išskirtinio skonio. Tačiau jų nauda tuo nesibaigia. Kuminų sėklos medicinoje dažniausiai naudojamos įvairioms ligoms gydyti.

Kuminai turi antidiabetinio, priešuždegiminio poveikio, jie naudingi širdžiai, be to, turi įtakos žarnyno sveikatai. Tyrimai parodė, kad kuminai skatina tulžies gamybą, kuri yra būtina virškinimui ir maistinių medžiagų pasisavinimui. Geresnis virškinimas padeda sumažinti pilvo pūtimą ir išvengti skrandžio spazmų.

Juodieji pipirai

Juodieji pipirai – vienas universaliausių prieskonių virtuvėje. Jie naudojami daugybėje receptų – nuo sriubų ar kepsnių iki troškinių ar padažų. Tačiau jie naudingi ne tik dėl skonio. Juoduosiuose pipiruose yra piperino – galingo junginio, kuris, kaip įrodyta, gerina virškinimą ir pagerina maistinių medžiagų pasisavinimą.

Juodųjų pipirų junginiai taip pat skatina kraujo tekėjimą į virškinimo traktą ir skatina virškinimo fermentų, reikalingų maistui virškinti, išsiskyrimą. Kaip žinia, geresnis virškinimas mažina pilvo pūtimą.

Cinamonas

Cinamonas taip pat yra vienas žinomiausių prieskonių pasaulyje. Nors dažniausiai jis siejamas su šaltuoju sezonu, cinamonas gali teikti naudos sveikatai ištisus metus.

Tyrimai parodė, kad cinamonas gali padėti kamuojant vėmimui, vidurių pūtimui, kosuliui, nuovargiui ar praradus apetitą. Cinamonas gali padėti skatinti kraujotaką, palaikyti sveiką virškinimą ir palengvinti pilvo pūtimą.

Kalendrų sėklos

Aromatingosios kalendrų sėklos suteikia išskirtinio skonio įvairiems patiekalams. Tačiau jos taip pat turi naudos sveikatai, įskaitant pagalbą virškinimo sistemai – jos gali padėti pagreitinti virškinimo procesą.

Kalendros taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios gali padėti palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą.

Kardamonai

Išlukštenti sėklomis ar į miltelius sumalti kardamonai pasižymi unikaliu skoniu – jų galima dėti tiek į saldžius, tiek į pikantiškus patiekalus.

Šios sėklos turi antibakterinių, antioksidacinių, priešuždegiminių ir diuretinių savybių. Jos gali pagerinti virškinimą ir padėti kovoti su dujų susidarymu po valgio.

Kaip naudoti prieskonius, mažinančius pilvo pūtimą

Yra keletas būdų, kaip įtraukti šiuos prieskonius į mitybą. Iš jų galima ruošti arbatas, dėti į salotas, padažus, gardinti jais troškinius.

Prieskoniai, galintys sukelti pilvo pūtimą

Deja, ne visi prieskoniai sumažina dujų susidarymą, kai kurie netgi gali sukelti pilvo pūtimą.

Česnakai: nors tai vienas populiariausių prieskonių, kai kurie žmonės gali jų netoleruoti. Česnakuose yra fruktanų, sunkiai virškinamų tirpiųjų skaidulų, kurios gali sukelti arba prisidėti prie pilvo pūtimo.

Svogūnai: kaip ir česnakuose, svogūnuose yra fruktanų, kurie gali sukelti pilvo pūtimą. Virškinami ar rūgdami fruktanai pritraukia daugiau vandens į žarnyną, sukeldami virškinimo sutrikimus, pasireiškiančius pilvo pūtimu ir viduriavimu.

Aitriosios paprikos: kapsaicinas, pagrindinis aitriųjų paprikų komponentas, yra susijęs su intensyviais virškinimo sistemos sutrikimų simptomais. Nors prieskonis gali padidinti sotumo jausmą valgio metu, jis taip pat gali sukelti skausmą, deginimo pojūtį, pykinimą ir pilvo pūtimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.