Kaip atgaivinti organizmą po šventinio persivalgymo?

Šventės pirmiausiai turėtų sietis su buvimu kartu su šeima ir smagiomis akimirkomis. Vis dėlto dažnam mūsų jos siejasi su persivalgymu ir dėl to atsirandančiais virškinimo sutrikimais – sunkumo jausmu, nevirškinimo pojūčiu, pilvo pūtimu, pilvo skausmu, viduriavimu, ar, priešingai, vidurių užkietėjimu. Kaip greičiau atsigauti po šventinio persivalgymo maratono? Pateikiame Jums 5 paprastus patarimus.

Dažnam mūsų jos siejasi su persivalgymu ir dėl to atsirandančiais virškinimo sutrikimais – sunkumo jausmu, nevirškinimo pojūčiu, pilvo pūtimu, pilvo skausmu, viduriavimu, ar, priešingai, vidurių užkietėjimu. Kaip greičiau atsigauti po šventinio persivalgymo maratono?<br>„Freepik“ nuotr.
Dažnam mūsų jos siejasi su persivalgymu ir dėl to atsirandančiais virškinimo sutrikimais – sunkumo jausmu, nevirškinimo pojūčiu, pilvo pūtimu, pilvo skausmu, viduriavimu, ar, priešingai, vidurių užkietėjimu. Kaip greičiau atsigauti po šventinio persivalgymo maratono?<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 3:00 PM

Daugiau skysčių

Pirmiausia, ko reikėtų imtis, tai pradėti vartoti daugiau skysčių. Labiausiai tiks negazuotas mineralinis vanduo. Jokiais būdais nereikėtų rinktis gazuoto mineralinio vandens – nors gali atrodyti, kad jis padeda, tačiau, priešingai, jis gali sukelti dar didesnio intensyvumo skrandžio išsipūtimą ar meteorizmą. Geriausia, kai rytas pradedamas stikline drungno vandens su citrina. Šis gėrimas netinkamas, jei asmuo turi skrandžio problemų.

Detoksikuojančios arbatos

Šilti skysčiai padeda detoksikuoti organizmą. Ypatingai naudingos specialios organizmą valančios arbatos, tačiau tokią arbatą galima pasigaminti ir namuose. Viena populiariausių detoksikuojančių arbatų pavyzdžių – imbierinė arbata su citrina. Jos reikėtų gerti bent kelis kartus per dieną.

Lengvos sriubos ir salotos

Po persivalgymo rekomenduojama jokiais būdais nebadauti, o tiesiog rinktis lengvesnį maistą. Puikiai tiks daržovių sriubos, žalieji kokteiliai, salotos. Žinoma, sriubų nereikėtų gardinti grietine, o salotos turėtų būti be majonezinių padažų. Būtina vengti iš rafinuotų maisto produktų pagamintų patiekalų. Geriausia valgyti sveiką ir natūralų maistą, o ne pusgaminius. Organizmą valančios sriubos dažniausiai verdamos iš kopūstų, brokolių, avinžirnių, morkų ir panašiai. Puikūs pavyzdžiai – morkų ir imbierų sriuba, brokolių ir salierų sriuba, gūžinių kopūstų ir morkų sriuba.

Protingas mitybos režimas

Valgyti reikėtų dažniau, bet po mažiau. Tai padės susitraukti per šventes išsitampiusiam skrandžiui ir išvengti tokių virškinimo sutrikimų, kaip sunkumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje ar pilvo pūtimas. Nevalia praleisti pusryčių, nes pusę dienos ar net visą dieną trunkantis badavimas tik dar labiau padidina vakarinio persivalgymo riziką. O juk nesinori, kad ratas užsisuktų iš naujo, ar ne?

Desertui – apelsinai, obuoliai ir mandarinai

Reikėtų vengti saldumynų. Geriau rinktis obuolius, mandarinus, apelsinus. Jei norisi kažko saldžiau, tuomet geriau suvalgyti keletą datulių nei riebų pyragaitį. Iš pradžių gali būti nelengva, tačiau atsisakius saldumynų kur kas lengviau palaikyti tolygų cukraus kiekį kraujyje.

Jei ir vėl persivalgėte...

Negraužkite savęs ir stenkitės grįžti į normalų mitybos režimą. Iš karto po persivalgymo (per 10–15 minučių) galima pavartoti virškinimo fermentų, pavyzdžiui, Mezym. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio, optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant išgeriamos 2–4 plėvele dengtos tabletės. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.