Kas atsitinka organizmui, jei kasdien suvalgote po kivį: jų nauda sveikatai

Tyrimai parodė, kad suvalgius du kivius per dieną vos keturias savaites galima sustiprinti žmogaus imuninę sistemą. Kas atsitinka organizmui, jei kasdien suvalgote po kivį?

Kiviai.<br>123rf nuotr.
Kiviai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Vakarų ekspresas“

Dec 30, 2023, 9:56 AM

Kiviai turi daug sveikatai naudingų savybių. Juose gausu vitamino C, jie gali padėti virškinimo, širdies ir akių sveikatai.

Kiviuose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko sveikatą įvairiais lygmenimis, pradedant virškinimo sistema, rašo „Health“.

Tirpios skaidulos palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą.

Tyrimai parodė, kad kiviuose esančios skaidulos gali turėti įtakos išmatų konsistencijai ir tranzito laikui, nes jos geba sulaikyti daugiau vandens nei kituose vaisiuose esančios skaidulos.

Šios virškinimui naudingos savybės gali padėti nuo vidurių užkietėjimo kenčiantiems žmonėms rasti palengvėjimą.

Kiviai taip pat yra puikus vitamino C – stipraus antioksidanto, būtino sveikai imuninei sistemai – šaltinis. Vitaminas C padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos oksidacinės žalos.

Laisvųjų radikalų sukeltas oksidacinis stresas pažeidžia sveikas ląsteles ir lemia įvairias ligas. Vos viename kivyje yra 64 miligramai (mg) vitamino C, t. y. 71 % rekomenduojamos dozės vyrams ir 85 % rekomenduojamos dozės moterims.

Tyrimai parodė, kad vos keturias savaites per dieną suvalgant po du kivius, gali pagerėti imuninių ląstelių funkcija žmonėms, kurių organizme yra mažai vitamino C.

Vaisių ir daržovių gausi mityba gali padėti palaikyti širdies sveikatą per keletą mechanizmų, o kiviai prie to gali prisidėti.

Pavyzdžiui, kivių vartojimo ir kraujospūdžio tyrimas parodė, kad dalyvių, kurie per dieną suvalgydavo po tris kivius, kraujospūdis buvo mažesnis nei tų, kurie valgė kitus vaisius.

Be reguliaraus fizinio aktyvumo, kivių įtraukimas į subalansuotą mitybą gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdį.

Kiviai taip pat gali turėti teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui. Tyrimai parodė ryšį tarp kasdienio kivių vartojimo ir bendro cholesterolio kiekio sumažėjimo.

Kiviai gali būti maistingas subalansuotos mitybos priedas, ypač norintiems numesti svorio. Jie yra labai saldūs, bet mažai kaloringi, todėl gali patenkinti maisto troškimą nedidindami suvartojamo energijos kiekio.

Kiviuose taip pat yra maistinių skaidulų, kurios pagerina jūsų mitybą nemažindamos kalorijų. Be to, skaidulos skatina sotumo jausmą, kuris gali padėti išvengti persivalgymo. Viename kivyje yra apie 42 kalorijos ir 2 g skaidulinių medžiagų.

Įdomu tai, kad kiviai taip pat gali būti naudingi akių sveikatai. Įspūdinga maistinių medžiagų įvairovė gali padėti išlaikyti optimalų regėjimą ir sumažinti su amžiumi susijusių regėjimo problemų, tokių kaip geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta, riziką.

Apskritai tai galingas vaisius, turtingas skonio ir maistinių medžiagų. Nepaisant nedidelio dydžio, juose yra nemažai rekomenduojamos daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų paros normos.

Kiviuose gausu vitamino C, vario ir vitamino K, be to, juose yra mažesnis kiekis daugelio kitų svarbių maistinių medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.