Užkandžiui pasirinkite obuolį: organizmas Jums padėkos

Obuoliai yra ne tik skanūs, lietuvių pamėgti vaisiai, bet ir kupini įvairių maistinių medžiagų, kurios teikia daug naudos mūsų sveikatai.

Kepti obuoliai.<br>123rf nuotr.
Kepti obuoliai.<br>123rf nuotr.
Obuoliai.<br>123rf nuotr.
Obuoliai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 5:01 PM

UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas Evaldas Žadvydas teigia, kad obuoliai lietuvių pirkinių krepšeliuose yra vienas dažniausiai pasirenkamų vaisių.

„Atsiveždami ne vieną skirtingą obuolių veislę pastebime, kad vartotojai yra linkę išmėginti skirtingas jų rūšis, bet pirmenybė visada yra teikiama lietuviškiems obuoliams.“

Obuolių nauda sveikatai

Obuoliai yra pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip maistinės skaidulos, vitaminas C, kalis ir įvairūs antioksidantai, šaltinis. Šie vaisiai turi daug maistinių skaidulų, kurios reguliuoja tuštinimąsi, gali užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir palaiko sveiką virškinimo sistemą. Obuoliuose esanti ląsteliena tarnauja kaip prebiotikas, skatinantis naudingų žarnyno bakterijų augimą. Sveika žarnyno mikrobiota yra susijusi su įvairia nauda sveikatai.

Obuoliuose esantis nemažas skaidulų kiekis gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sulėtindamas cukrų virškinimą ir įsisavinimą. Kai kurie tyrimai rodo, kad obuoliai gali būti naudingi žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje.

Žinoma, kad obuoliuose esanti tirpi ląsteliena, ypač pektinas, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Obuoliuose esantys antioksidantai taip pat gali prisidėti prie širdies sveikatos, nes sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Obuoliuose yra įvairių antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme, mažina oksidacinį stresą ir uždegimą. Obuoliuose esantys antioksidantai yra susiję su mažesne lėtinių ligų rizika ir gali prisidėti prie bendro ilgaamžiškumo. Obuoliuose esantys antioksidantai, ypač flavonoidai, buvo ištirti dėl jų galimo vaidmens mažinant tam tikrų vėžio formų riziką. Kai kuriuose tyrimuose kvercetinas, obuoliuose randamas flavonoidas, buvo siejamas su priešvėžinėmis savybėmis.

Didelis ląstelienos kiekis obuoliuose suteikia sotumo jausmą, o tai gali būti naudinga kontroliuojant svorį, nes sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Obuoliai yra maistingas ir mažai kaloringas užkandis.

Keptų obuolių receptas

Jums reikės:

  • 4 vnt obuolių;
  • 180 g varškės;
  • 1 valg. š. graikiško jogurto;
  • 1 valg. š. medaus;
  • 1 saujos džiovintų vaisių;
  • šlakelio vanilės ekstrakto;
  • 1 saujos riešutų (labiausiai tinka graikiniai);
  • cinamono;
  • šiek tiek medaus.

Gaminimo eiga:

Nuplauti obuolius ir nupjauti jų viršūnėles. Atsargiai išskobti obuolių vidų, o jų odelę šiek tiek pabadyti šakute, jog kepant nesutrūkinėtų.

Įdarui varškę ištrinti su graikišku jogurtu, medumi ir šlakeliu vanilės. Įdėti džiovintus vaisius ir išmaišyti.

Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Kol kepa obuoliai, dubenėlyje sumaišyti susmulkintus graikinius riešutus, medų ir cinamoną. Kai obuoliai iškeps, padarytą masę uždėti ant keptų obuolių viršaus.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.