Karšta pomidorų sriuba su dviem slaptais ingredientais: dovanos daug vitaminų ir sušildys žvarbią dieną

Tamsiuoju periodu vis dažniau ieškome šilto, laimės jausmą suteikiančio maisto, galinčio praskaidrinti šaltas žiemos dienas. Tam labiausiai tinka įvairios tirštos, šaltajam metų laikui būdingos sriubos.

Šilta pomidorų sriuba su pupelėmis ir mielėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šilta pomidorų sriuba su pupelėmis ir mielėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-20 11:11

Šie patiekalai pavalgius ne tik suteikia komforto jausmą, bet ir neapkrauna skrandžio sunkiai virškinamomis medžiagomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad žiemos metu valgomoms sriuboms vienas tinkamiausių ingredientų yra pupelės.

Pasak ekspertės, jose esantis skaidulų kiekis prisideda prie virškinimo sistemos sveikatos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi pigiu sriubos receptu, kuris netikėtais ingredientais nustebins net ir ragavusius visko.

Išskirtinis baltymų šaltinis

Pupelės – vienos iš išskirtinių daržovių, dažnai mėgstamos tiek visavalgių, tiek ir vegetarų ar veganų. Jose gausu tiek tirpių, tiek netirpių skaidulų, taip pat žiemą taip reikalingų baltymų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis produktas būtinas žarnyno sveikatos palaikymui ir gerųjų bakterijų puoselėjimui.

„Pupelėse esantis skaidulų kiekis palaiko virškinimo sistemos sveikatą, prisideda prie cukraus kiekio kraujyje reguliavimo, o kartu su gausiu baltymų kiekiu, skaidulos prisideda prie sotumo užtikrinimo, tai palengvina ir kūno masės reguliavimą. 100 g pupelių yra apie 50 procentų dienos geležies normos, ši medžiaga būtina deguonies pernešimui kraujyje.

Be to, 100 g pupelių yra beveik pusė dienai reikalingos magnio dozės, o pastarasis, be viso kito, dar ir palaiko raumenų ir nervų funkciją. Ankštinės daržovės dar yra puikus fitonutrientų šaltinis. Pupelėse esantys flavonoidai ir polifenoliai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina lėtinį uždegimą organizme ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, kurie gali sukelti lėtines ligas“, – pažymi dr. E.Gavelienė.

Gydytoja prideda, kad pupelėse gausu nesočiųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, kurie žiemos metu stiprina organizmą. „Baltymai – itin svarbi maistinė medžiaga, būtina raumenų atsinaujinimui, hormonų gamybai ir viso žmogaus organizmo vystymuisi.

Taip pat pupelėse yra mažai riebalų, o ta dalis, kuri yra šiame produkte – tai sveikatai palankūs naudingi nesotieji riebalai, prisidedantys prie cholesterolio koncentracijos reguliavimo, kas itin svarbu mažinant širdies ligų riziką.

Be abejonės, jose gausu vitaminų bei mineralų, kurie būtini optimaliai sveikatai palaikyti: randama folio rūgštis, svarbi ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei bei kalio, kuris naudingas ne tik širdies sveikatai, bet ir kraujospūdžio reguliavimui“, – sako dr. E.Gavelienė.

Mielės ne tik į pyragus, bet ir į sriubą

Nors mielės naudojamos dažniausiai tik įvairiausiems kepiniams, tačiau jas dėl didelio maistingumo ir naudingųjų medžiagų kiekio, galima įtraukti ir į kitų patiekalų receptus. Pavyzdžiui, sriubai mielės suteiks išskirtinės struktūros ir uždės svarbiausią aspektą skonio paletėje. Pasak specialistės, tyrimais nustatyta, kad jos turi didelį poveikį ir organizmo sugebėjimui kovoti su įvairiomis ligomis.

„Nors pirminė mielių funkcija yra daryti įtaką technologiniams maisto gamybos procesams, jų nauda pastebima ir mityboje. Mielės turi tam tikrą poveikį žmogaus sveikatai, pavyzdžiui, prisideda prie glikemijos lygio reguliavimo, o tai aktualu sergantiems cukriniu diabetu. Be to, pavienės studijos rodo mielių probiotinį poveikį.

Jos prisideda prie žarnyno gerųjų bakterijų gyvybingumo užtikrinimo, o tai yra svarbu ne tik gerai jo žarnyno veiklai, bet ir stiprina imunitetą. Savo sudėtyje mielės turi ir įvairių svarbių komponentų žmogaus organizmui – esminių B grupės vitaminų, pagrindinių mineralų: folio rūgšties, niacino, biotino, cinko, seleno, chromo, magnio, geležies, aminorūgščių, fermentų ir lecitino“, – vardija dr. E.Gavelienė.

Pomidorų sriuba su slaptais ingredientais

Nors sriubų receptų yra visa galybė, išsirinkti mėgstamą variantą gali būti sudėtinga. Ieškantys naujų skonių gali išbandyti pomidorų sriubą su pupelėmis ir mielėmis. Norint ją pagaminti, nebūtina būti restorano šefu, svarbiausia vadovautis keliais patarimais, padėsiančiais patiekalą praturtinti neragautais skoniais. Prekybos tinklo operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad tam viso labo prireiks tinkamai atsirinkti ingredientus ir prieskonius.

„Gaminant pomidorų sriubą be galo svarbu pasirinkti tinkamus prieskonius, kurie taps viena iš pagrindinių patiekalo skonio ašių. Be įprastų druskos ir pipirų, patarčiau naudoti česnaką, raudonėlį, baziliką ir paprasčiausius juoduosius pipirus.

Sriubą siūlyčiau gardinti savo išsirinktomis daržovėmis, bet jai labiausiai tinka baltosios pupelės, suteiksiančios jai struktūros ir reikiamo purumo. Prieš dedant į patiekalą jas rekomenduočiau sutrinti, kad gautumėte vieną masę“, – pasakoja specialistė.

Pasigaminkite sušildančios pomidorų sriubos su netikėtais ingredientais.

Šilta pomidorų sriuba su pupelėmis ir mielėmis

Jums reikės:

  • 400 g baltųjų pupelių;
  • 800 g trintų pomidorų;
  • 100 ml pomidorų pastos;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelės malto česnako;
  • pusės šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • pusės šaukštelio baziliko;
  • ketvirtadalio šaukštelio džiovinto čiobrelio;
  • ketvirtadalio šaukštelio džiovinto rozmarino;
  • aitriosios paprikos miltelių ir juodųjų pipirų pagal skonį;
  • šaukštelio rudojo cukraus;
  • 2 puodelių daržovių sultinio;
  • 1 šaukšto mielių;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Įpilkite alyvuogių aliejų į puodą, įdėkite smulkintą česnaką, raudonėlį, čiobrelį, rozmariną, aitriosios paprikos miltelius ir juoduosius pipirus. Šį mišinį kepkite ant vidutinio karščio pamaišydami, kol česnakas pasidarys minkštesnis.

Įdėkite pomidorų pastą ir rudąjį cukrų. Kepkite maišydami apie 2–3 minutes, kol pasta susimaišys su žolelėmis ir česnaku.

Įdėkite sutrintus pomidorus ir daržovių sultinį į puodą ir viską sumaišykite. Po to įdėkite konservuotas baltąsias pupeles (kartu su jų skysčiu) į trintuvą ir trinkite iki tol, kol pasidarys vientisa masė. Supilkite pupeles į kaistantį sriubos puodą ir maišykite, kol viskas pataps vientisa mase.

Uždenkite puodą dangčių ir leiskite sriubai užvirti. Kai tik tai įvyks, sumažinkite ugnį iki mažos ir leiskite pavirti apie 20 minučių.

Galiausiai, įdėkite į puodą mieles ir maišykite, kol jos pataps vientisa mase. Įdėkite druskos pagal skonį ir pateikite karštą.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.