Nepakenks nei figūrai, nei piniginei: sveikų ir pigių užkandžių idėjos

Nors anksčiau buvo sakoma, kad užkandžiauti nesveika, dabar manoma, kad keli užkandžiai per dieną leidžia geriau kontroliuoti alkį ir porcijų dydį pagrindinių valgymų metu. Visgi svarbu prisiminti, kad keli užkandžiai per dieną galiausiai sudaro gana nemenką mūsų suvalgomo maisto dalį, todėl užkandžius, kaip ir pagrindinius patiekalus, geriausia planuotis iš anksto.

Spragėsiai gali būti puikus pasirinkimas ne tik žiūrint mėgstamą filmą, tačiau ir norint kažko lengvo, greito bei pigaus.<br>„Pexels“ nuotr.
Spragėsiai gali būti puikus pasirinkimas ne tik žiūrint mėgstamą filmą, tačiau ir norint kažko lengvo, greito bei pigaus.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2024, 11:00 AM

Vienas sveikiausių galimų pasirinkimų – daržovės. 2022 m. „Eurostat“ duomenys rodo, kad jų užtektinai suvalgo vos kas 6 lietuvis, todėl užkandžiavimas yra puikus būdas įtraukti į savo racioną daugiau sveikų produktų, o ir per piniginę tokie užkandžiai kirs gerokai mažiau.

„Iki“ parduotuvėse jau pasirodė pirmosios pavasarinio derliaus žvaigždės: trumpavaisiai lietuviški agurkai, švieži kopūstai, morkų ir ridikėlių ryšulėliai, salotos, visa gausybė „Iki Ūkis“ pomidorų.

„Bene plačiausias daržovių, vaisių asortimentas yra mūsų pranašumas, kurį ypač vertina pirkėjai. Rūpinamės, kad pirkėjams būtų ir skanu, ir įdomu, ir nebrangu“, – sako V.Budrienė.

Paskaninkite padažu

Visgi paprastai supjaustyta morka ar agurkas vilioja ne visus, tačiau ne tik skonį, bet ir maistinių medžiagų įvairumą galite padidinti daržoves patiekdami su padažu.

Susipjaustę morkų, agurkų ar paprikų lazdeles jas valgykite su varškės, avinžirnių užtepėle (humusu), graikišku, pasirinktais prieskoniais pagardintu jogurtu ar trupučiu riešutų sviesto. Nors pastarasis gali būti gana kaloringas, jis padės sotumą išlaikyti gerokai ilgiau.

Daržovių traškučiai

Naminiai traškučiai gali būti ne tik sveikas, bet ir skanus užkandis, o jį galite lengvai įsimesti ir į rankinę. Pasigaminti traškučius galite ne tik iš bulvių, bet ir beveik visų mėgstamų daržovių ar net vaisių.

Tarškučių gamybai puikiai tiks saldžios bulvės (batatai), jau minėtos morkos, burokėliai, cukinijos, moliūgai.

Traškučiai gausis ir iš obuolių, kriaušių, bananų. Vaisius geriausia būtų kepti orkaitėje, maždaug 200 laipsnių temperatūroje įjungus vėjelį, o štai daržoves galite kepti ir orkaitėje, ir keptuvėje.

Visgi morkų traškučiai gali būti ir nekepti apskritai – supjaustykite daržovę plonais griežinėliais, pagardinkite citrinų sultimis bei mėgstamais prieskoniais.

Įpilti galite ir truputį alyvuogių aliejaus – beta karotenas tirpus riebaluose, tad morkose esančius vitaminus kūnui bus lengviau pasisavinti.

Spraginti kukurūzai

Spragėsiai gali būti puikus pasirinkimas ne tik žiūrint mėgstamą filmą, tačiau ir norint kažko lengvo, greito bei pigaus.

Tiesa, nereikėtų persistengti su druska ar saldžiais pagardais, o spragėsius keptuvėje susprogdinti prireiks vos šaukštelio kokosų aliejaus.

Jei norisi kažko saldaus

Natūralus jogurtas be pridėtinio cukraus nors ir sveikas, tačiau kartais – gana nuobodus pasirinkimas. Paįvairinkite skonį uogomis, vaisiais ar riešutais.

Iš vaisių galite pasigaminti ir kokteilį – sudėkite į trintuvą turimus vaisius ar daržoves, įpilkite vandens, jogurto ar kefyro ir sutrinkite. Vasarai tokį kokteilį galite ir užšaldyti, taip pasigamindami naminių ledų. Skonį reguliuoti ar paįvairinti galite medumi, citrinų sultimis, o tuomet masę tiesiog supilkite į ledų formeles.

O spintelėje visada pravartu turėti tortilijų, kurios tiks ir užkandžiui, ir pietums. Nepabijokite eksperimentuoti – į tortilijos lakštą galite dėti ką tik panorėsite, o taip puikiai pavyks sunaudoti ir šaldytuve užsibuvusį gabalėlį sūrio ar vištienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.