Ar žinote, kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius?

Kiaušinius, pasak mitybos specialistų, žmonės, besistengiantys maitintis sveikai, laiko vienu svarbiausių produktų. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį atėjus į prekybos centrą ir juos renkantis?

Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės.
„Groward Group“ vykdomasis direktorius Algirdas Valančius.
„Groward Group“ vykdomasis direktorius Algirdas Valančius.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 3:00 PM

Būtina panagrinėti šio produkto pakuočių ženklinimą

Jei norime neabejoti, kad kiaušiniai tikrai kokybiški, pirmenybę, pasak „Groward Group“ vykdomojo direktoriaus Algirdo Valančiaus, reikėtų teikti sertifikuotiems ir specialiais ženklais, garantuojantiems, kad produktas užaugintas ar pagamintas laikantis specialių Nacionalinės maisto kokybės (NKP) sistemos reikalavimų, paženklintiems produktams.

Pavyzdžiui, vištos dedeklės pagal NKP sistemą yra auginamos visai kitaip nei įprastuose paukštynuose. „Reikalavimai paukštynams itin griežti. Jie numatyti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2022 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 3D-351 patvirtintose Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklėse. Esminė sąlyga, kurią privalu atitikti – paukščiai turi būti užauginti nenaudojant antibiotikų, o tai ypač svarbu šiandieniam vartotojui, kai vis garsiau kalbama apie bakterijų atsparumo šioms medžiagoms grėsmę. Kitas svarbus reikalavimas – paukštidėse turi būti įrengta ventiliacija, natūralus ir (arba) dirbtinis apšvietimas, paukščius būtina auginti didesniame plote ant kraiko. Daug dėmesio skiriama ir lesalui – grūdai turi sudaryti ne mažiau kaip 65 proc. lesalo formulės, riebalų kiekis lesalų sudėtyje negali viršyti 6 proc.“, – išsamiai pasakoja A.Valančius ir priduria, kad pagal NKP sistemos reikalavimus augintų vištų dedeklių kiaušinių pakuotės yra žymimos skaičiumi 2.

„Skaičiais nurodoma, kokiomis sąlygomis buvo auginamos ir laikomos vištos dedeklės. Skaičius 3 reiškia, kad kiaušinius padėjo narvuose laikytos vištos. Skaičius 2 rodo, kad vištos dedeklės yra laikomos ant kraiko. Skaičiumi 1 žymimi laisvai laikomų vištų kiaušiniai, na, o 0 nurodo, kad vištos, kurios padėjo kiaušinius, buvo auginamos ir yra laikomos ekologiškai. Raidės LT, LV, PL ir pan. įvardija šalį, kurioje registruota kiaušinių gavybos įmonė ir vištų dedeklių laikymo vieta, o šalia skaičių esančios raidės M, L, XL nurodo kiaušinių dydį“, – paaiškina A.Valančius.

Kas garantuoja kiaušinių kokybę?

Tikrai ne spalvota gaminio pakuotė ar dešimtis kartų per dieną įvairiuose medijų kanaluose transliuojama kiaušinių reklama – atsakydamas į šį klausimą savo nuomonę išreiškia A.Valančius. Jo teigimu, NKP sistema, paprastais žodžiais tariant, yra kokybės reikalavimų rinkinys. Tik atitikus visus reikalavimus savo produkciją galima žymėti ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“.

„Įmonėje privalome nustatyti itin griežtas vidines tvarkas, procedūras, atitinkamus įrenginius, užtikrinančius produktų saugą. Mus dažnai tikrina labai stropūs ir uolūs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos nuolat mus audituoja, tad siekiant laikytis visų NKP sistemos reikalavimų reikia tikrai nemenkų pastangų ir investicijų. Pavyzdžiui, mūsų įmonė vienintelė šalyje turi specialią kiaušinių rūšiavimo ir pakavimo mašiną, kai kiaušinis iš paukštidės keliauja tiesiai į pakuotę be jokio sąlyčio su žmogaus rankomis. Žinoma, prieš ten atsidurdamas jis yra įvairiais skerspjūviais patikrinimas, kad nebūtų pažeistas, kad jo lukšte nebūtų mikroįtrūkimų, nes tai gali turi įtakos jo kokybei ir saugumui, tapti mikrobiologinės produkto taršos priežastimi“, – pasakoja „Groward Group“ direktorius.

A.Valančiaus išsakytoms mintims pritaria ir Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Gytis Kauzonas. Jo teigimu, Lietuvoje padėti kiaušiniai atitinka labai aukštus kokybės standartus, o pagal NKP sistemą auginamoms vištoms dedeklėms, kurių kiaušiniai žymimi ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, taikomi dar aukštesni kokybės reikalavimai – visuose vištų auginimo etapuose vykdoma itin griežta kontrolė: nuo vištos dedeklės laikymo sąlygų, kiaušinio padėjimo iki jo atsidūrimo prekybos centrų lentynose.

„Taigi, lietuviški kiaušiniai yra tikrai pranašesni, saugesni ir sveikesni, be to, dar ir šviežesni už importuojamus, nes į prekybą ir ant žmonių stalo patenka kur kas greičiau, nei, pavyzdžiui, atvežami iš kitų šalių, tarkime, Lenkijos ar Ukrainos. Šiose šalyse, palyginti su NKP ženklinta produkcija, nėra taikomi tokie griežti reikalavimai, tad labai sunku atsekti į Lietuvą importuotų kiaušinių galiojimo laiką, ypač jei jie buvo padėti viename paukštyne, o dar kita įmonė užsiėmė jų eksportu. Tokie kiaušiniai paprastai ženklinami prekybos centrų privačiais prekių ženklais“, – atkreipia dėmesį G.Kauzonas.

Projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.