Pataria sveikatos ekspertas: 5 maisto produktai, padedantys mesti svorį

BBC sveikatos laidų vedėjas ir autorius Dr. Michaelas Mosley, išpopuliarinęs badavimo dietą 5:2 ir sukūręs dietą „Fast 800“, kurioje yra derinamas protarpinis badavimas bei Viduržemio jūros regiono dieta, dalijasi penkiomis maisto produktų grupėmis, kurias reikia įtraukti į savo mitybą norint numesti svorio.

Svorio metimas.<br>123rf nuotr.
Svorio metimas.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Pieno produktai.<br>123rf nuotr.
Pieno produktai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 7:55 AM

M.Mosley vertina nekrakmolingas daržoves, alyvuogių aliejų, neriebius pieno produktus, riešutus ir sėklas bei liesus baltymus.

Laidų vedėjas pirmenybę teikia brokoliams, špinatams, žiediniams kopūstams, agurkams ir baklažanams, nes juose yra daugybė vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, pvz.: fitocheminių medžiagų, kurios, kaip įrodyta, mažina cholesterolio kiekį ir 2 tipo diabeto riziką, taip pat gerina virškinimą.

Taip pat į savo mitybą verta įtraukti alyvuogių aliejų – jį galite naudoti kaip padažą salotoms arba užpilą.

„Tai „gerieji“ riebalai, turintys priešuždegiminių junginių, tokių kaip oleino rūgštis, omega-3 riebalų rūgštys ir polifenoliai“, – svetainėje „Fast 800“ teigia M.Mosley.

„Yra žinoma, kad jis mažina riziką susirgti depresija, širdies ir kraujagyslių ligomis bei gerina žarnyno sveikatą ir reguliuoja kraujospūdį.“

2022 metais Harvardo universitete atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurie per dieną suvalgydavo šiek tiek daugiau nei pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, mirtingumas per 28 metus buvo 19 proc. mažesnis nei tų, kurie jo nevartojo.

Kaip mokslininkai teigia, alyvuogių aliejus turėtų pakeisti sviestą, margariną ir majonezą.

Gali atrodyti netikėta, tačiau M.Mosley rekomenduoja vartoti viso riebumo pieno produktus – graikišką jogurtą ir pieną. Žinoma, neriebus maistas neabejotinai yra sveikesnis pasirinkimas.

„Jame yra daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, omega-3, daug baltymų, vitamino B12 ir jodo, kurie, kaip pripažinta, lėtina pažintinių funkcijų silpnėjimą, mažina nerimą ir depresiją, kontroliuoja energijos lygį ir gerina medžiagų apykaitą“, – rašo jis.

Kardiologas ir „Tufts“ universiteto medicinos profesorius Dr. Dariushas Mozaffarianas 2023 metų gruodį laikraščiui „The New York Times“ teigė, kad tyrimais nėra nustatyta, kokią naudą duoda mažo riebumo pieno produktų vartojimas.

Mozaffarian rekomenduoja per dieną suvalgyti bent vieną ar dvi porcijas bet kokio riebumo jogurto ir sūrio be pridėtinio cukraus.

Taip pat M.Mosley sąraše – riešutai ir sėklos, pavyzdžiui, migdolai, anakardžiai, lazdyno riešutai ir pistacijos bei liesi baltymai – žuvis, kalakutiena, vištienos krūtinėlė ir tofu.

Mityba, kurioje gausu liesų baltymų, turi daug privalumų sveikatai: numalšina alkį, sumažina kraujo spaudimą, padeda reguliuoti svorį, didina raumenų masę ir jėgą. Taip pat mažina ir osteoporozės riziką, nes liesi baltymai stiprina kaulų sveikatą“, – rašė M.Mosley.

Parengta pagal nypost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste