Kuo naudingas brandintos jautienos kepsnys žmogaus organizmui? „Norfos“ mėsininkas atskleidė, kokia mėsa sultingiausia

Nėra itin daug produktų, patiekalų, kuriuos valgytume su malonumu, o sveikos mitybos ekspertai tik pagirtų už teisingą pasirinkimą. Būtent tokiai kategorijai galėtų priklausyti brandintos jautienos kepsniai, kuriuos vis labiau pamėgsta laisvalaikiu išsikepti grilio mėgėjai. O juk dar tokią vakarienę įprastai lydi gaivus pavasariškas oras ir puiki linksmų draugų kompanija – tad papildoma vitaminų dozė garantuota!

Dietologai pataria valgyti ir raudoną mėsą̨, ir paukštieną̨, nes jos pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis.<br>„Pexels“ nuotr.
Dietologai pataria valgyti ir raudoną mėsą̨, ir paukštieną̨, nes jos pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 9:00 AM

Dietologai pataria valgyti ir raudoną mėsą̨, ir paukštieną̨, nes jos pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis. Žinoma, mėsos nereikėtų̨ valgyti kasdien pusryčiams, pietums ir vakarienei. Visiškai užtenka 3–5 kartų per savaitę. Per savaitę rekomenduojama suvartoti iki 500 gramų raudonos mėsos. Kad šis kiekis nebūtų̨ viršijamas, dalį jos reikėtų̨ keisti paukštiena, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis. Taip pat vietoje kiaulienos dažniau vertėtų̨ rinktis jautieną ir veršieną̨, kurių įprastai valgome gerokai mažiau.

Kaip pasakoja „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius, jautiena yra vertinga tuo, kad yra puikus geležies ir baltymų šaltinis. Brandinimas suminkština mėsą, todėl ji geriau suvirškinama ir įsisavinamos visos žmogaus organizmui naudingos medžiagos.

Būtent iš tokios mėsos labai paprasta pagaminti ypač minkštus ir sultingus jautienos kepsnius ir kitus patiekalus. Kepant tokią mėsą, riebalai pamažu tirpsta ir patiekalas įgauna minkštą konsistenciją, būna išreikšto skonio ir aromato.

Svarbu žinoti, kad 100 gramų sausu būdu brandintos jautienos yra 0,0 g. angliavandenių, 20.2 g baltymų, 10.9 g riebalų, o energetinė vertė sudaro 180 kcal.

Kad žmogaus organizmui reikia baltymų, nes jie yra pagrindinė kūno ląstelių statybinė medžiaga, pritaria ir „Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė. „Mėsoje yra daug B grupės vitaminų: B, B2, B12. Raumenyse randama daug mineralinių medžiagų – kalio, geležies, magnio, cinko“, – naudingas medžiagas vardina technologė.

Jautienos riebalų kiekis palyginti nedidelis – nuo 7 iki 12 procentų, baltymų yra nuo 19 iki 21 proc., drėgmės kiekis – nuo 68 iki 72 procentų. Būtent dėl mėsoje esančio raumeninio audinio jautiena ir yra labai vertinamas produktas.

O mėsinių veislių galvijų mėsa yra išskirtinė dėl marmuriškumo – tai ypatinga mėsinio galvijo savybė riebalus kaupti raumenyse, tai yra tarp raumeninių skaidulų. Tokia mėsa pasižymi labiau išreikštu skoniu, sultingumu ir minkštumu.

Sausas ir šlapias brandinimas

„Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius atkreipia dėmesį, kad jų parduotuvėse ruošiama tik sauso brandinimo jautiena, kuri po 3 savaičių laikymo specialiose brandinimo kamerose, yra supjaustoma ir pirkėjas gauna grilimui jau paruoštą kepsnį. „Brandinant sausuoju būdu mėsoje neatsiranda rūgštesnis skonis, kuris būdingas šlapiu būdu brandinamai jautienai, kur mėsa neturi sąlyčio su oru, nes bręsta „uždaryta“ vakuuminėje pakuotėje“, – pasakoja vyr. mėsininkas.

Patarimas, kaip išsikepti brandintos jautienos kepsnį

Svarbu žinoti, kad kepsnio kepimo laikas priklauso nuo jo storio. Prireiks labai nedaug ingredientų: druskos, pipirų ir šiek tiek alyvuogių̨ aliejaus.

300 g mėsos kepsnį̨, kuris yra 3–4 cm storio, reikia kepti po 1–2 minutes iš abiejų̨ pusių norint kepsnio su krauju (angl. rare). Vidutiniškai iškeptas su krauju (angl. medium–rare) kepsnys pavyks kepant po 2–3 minutes iš̌ abiejų̨ pusių. Vidutiniškai iškeptas (angl. medium) – maždaug po 3–5 minutes iš abiejų̨ pusių. O gerai iškeptas (angl. well–done) kepamas apie 6–8 minutes iš̌ abiejų̨ pusių ir ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.