Kai kasdien valgote imbierą, jūsų kūnui nutinka daug gerų dalykų. Imbieras yra labai stipraus skonio prieskonis. Jis ne tik labai skanus, bet ir turi daug gerųjų savybių, vitaminų bei mineralų. Prieš šimtmečius imbieras buvo naudojamas visų rūšių negalavimams gydyti. Be to, reguliarus imbiero valgymas taip pat padeda išlaikyti kūną sveiką.
Gerosios savybės
Imbiere yra gingerolio, biologiškai aktyvios medžiagos, kuri padeda sumažinti simptomus, tokius kaip pykinimas ir vėmimas. Ši medžiaga taip pat padeda sumažinti patinusius sąnarius. Imbiere taip pat yra shoagolio – analgezinio poveikio medžiagos, kuri taip pat padeda nuo vėžio ir širdies ligų. Imbiere esantis zingiberenas ypač naudingas virškinimui. Bet ne tik tai: imbieras taip pat mažina riziką susirgti diabetu, gerina smegenų veiklą ir imuninę sistemą.
Kas nutinka jūsų kūnui, kai visą mėnesį kasdien valgote imbierą? Kasdienis imbiero valgymas turi daug naudos sveikatai. Jums nereikia kiekvieną dieną graužti imbiero gabalėlio. Didelį – apie 1,5 centimetro – gabalėlį supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su kokteiliu, arbata ar azijietišku patiekalu, rašo „Tips and Tricks“.
Priešuždegiminės savybės
Nepaprastos imbiero priešuždegiminės savybės daro jį vertingu. Uždegimas yra natūrali organizmo reakcija į infekciją, tačiau lėtinis uždegimas gali prisidėti prie įvairių sveikatos problemų.
Imbiero veikliosios medžiagos, tokios kaip gingerolis, turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Šie junginiai slopina uždegimus. Todėl reguliarus imbiero vartojimas gali padėti suvaldyti uždegimą, galbūt palengvinti lėtinio uždegimo paveiktas ligas, tokias kaip artritas ar uždegiminės žarnyno ligos.
Imbieras gali sumažinti lėtinių ligų, susijusių su uždegimu, riziką, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei tam tikras vėžio rūšis.
Imbierą į savo racioną galima įtraukti įvairiais būdais, pavyzdžiui, į maistą dėti šviežio imbiero, ruošti imbiero arbatą ar vartoti imbiero papildus. Šis universalus prieskonis ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir gerina sveikatą.
Mažina pykinimą
Ar jus dažnai rytais pykina? Kasdien valgant imbierą, pykinimas greitai atslūgs. Tai ypač aktualu nėščioms moterims ir žmonėms, kuriems taikoma chemoterapija.
Raminančios imbiero savybės gali nuraminti skrandį ir sumažinti pykinimą. Dėl savo natūralių savybių jis yra patrauklus pasirinkimas tiems, kurie renkasi papildomą ir alternatyvų gydymą kartu su įprastiniu medicininiu gydymu.
Raumenų skausmo mažinimas
Kasdien vartodami imbierą palaipsniui sumažinsite raumenų skausmą. Imbieras pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Raumenų skausmas gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, įskaitant fizinio krūvio sukeltą uždegimą, pernelyg didelį krūvį arba tokias ligas kaip fibromialgija.
Priešuždegiminis imbiero poveikis gali padėti nuraminti skaudančius raumenis ir pagerinti bendrą judrumą.
Be to, imbieras pagerina kraujotaką, todėl gali turėti įtakos raumenų skausmo malšinimui. Gerindamas kraujotaką, imbieras paskatina deguonies ir maistinių medžiagų tiekimą į raumenis.
Kovoja su vidurių užkietėjimu
Jei kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, imbieras gali jums padėti. Tiems, kurie ieško natūralaus virškinimo problemų sprendimo, imbieras yra tobula išeitis.
Imbieras stimuliuoja virškinamąjį traktą ir skatina sklandų maisto medžiagų judėjimą žarnyne. Tai, savo ruožtu, gali padėti sumažinti vidurių užkietėjimą, skatindama reguliaresnį ir veiksmingesnį tuštinimąsi. Imbiero veikliosios medžiagos, tokios kaip gingerolis, vaidina svarbų vaidmenį didinant virškinimo trakto judrumą ir palaikant bendrą virškinimo sveikatą.
Mažina menstruacijų skausmus
Šie prieskoniai gali padėti įveikti ir ūmius pilvo skausmus. Daugeliui moterų menstruacinis ciklas gali sukelti diskomfortą ir skausmą, dažniausiai pilvo spazmus. Tokiu atveju reikėtų įtraukti į savo mitybos racioną imbierą.
Dėl unikalių imbiero savybių jis panašus į tradicinius vaistus nuo skausmo ir yra puiki alternatyva malšinti pilvo ir menstruacijų skausmus.
Imbiero veiksmingumas mažinant menstruacinį skausmą slypi jo priešuždegiminėse ir raumenis atpalaiduojančiose savybėse. Imbiero veikliosios medžiagos, ypač gingerolis, mažina uždegimą ir slopina prostaglandinų, sukeliančių skausmą ir raumenų susitraukimus, gamybą.
Mažina cholesterolio kiekį
Valgydami imbierą kiekvieną dieną visą mėnesį, galite sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme. Trigliceridų kiekį kraujyje mažina imbiero medžiagos. Kasdienis imbiero vartojimas gali pagerinti širdies ir kraujagyslių būklę, ypač padeda valdyti cholesterolio kiekį.
Manoma, kad imbiero veikliosios medžiagos, įskaitant gingerolį ir kitus antioksidantus, turi įtakos cholesterolio kiekiui mažinti. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali padėti reguliuoti lipidų apykaitą ir slopinti cholesterolio sintezę kepenyse, taip prisidedant prie blogojo cholesterolio kiekio sumažėjimo.
Be to, imbieras mažina trigliceridų kiekį kraujyje. Padidėjęs trigliceridų kiekis yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika.
Stiprina imuninę sistemą
Imbiero priešuždegiminės savybės stiprina imuninę sistemą. Jei jus jau paveikė peršalimas ar virusas, imbieras gali padėti greičiau atsigauti. Imbieras palaiko organizmo gynybos mechanizmus nuo infekcijų, virusų ir peršalimo. Imbiero priešuždegiminiai komponentai, ypač gingerolis, prisideda prie bendro imuninės sistemos stiprinimo.
Imuninė sistema yra sudėtingas ląstelių, audinių ir organų tinklas, darniai veikiantis, kad apsaugotų kūną nuo patogenų.
Raminančios imbiero savybės gali padėti sušvelninti tokius simptomus kaip gerklės skausmas, paburkusi gleivinė ir pykinimas.
Imbieras gali būti vartojamas įvairiomis formomis, pradedant sriubomis ir arbatomis ir baigiant imbiero gėrimais. Jo šildantis skonis ir stiprūs biologiškai aktyvūs junginiai gali ne tik palengvinti simptomus, bet ir prisidėti prie bendro imuninės sistemos stiprinimo.