Per kiek laiko reikia suvalgyti virtus kiaušinius?
„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad kiaušinių galiojimo terminas priklauso nuo to, kaip elgėtės juos išvirus. Šiemet jau šaukštai po pietų, tačiau kelis dalykus verta prisiminti ne tik prieš kitas Velykas, bet ir kasdien.
„Pirmoji ir svarbiausia taisyklė – išvirtus kiaušinius reikia laikyti šaldytuve. Todėl tuos, kuriuos ketinate valgyti vėliau, reikia dėti į vėsią vietą. Prieš tai geriau jų nelupti – lukštas apsaugos kiaušinius nuo išdžiūvimo ir prailgins jų galiojimo laiką“, – aiškina J. Tamoševičienė.
Dėl tos pačios priežasties ne tik kiaušinių, bet ir kitų velykinių vaišių patiekalų nereikėtų palikti ilgai kiurksoti ant stalo kambario temperatūroje, primena tinklo maisto žinovė. Primygtinai rekomenduojama – ne ilgiau nei dvi valandas.
„Geriau mėsos produktų, sūrių, mišrainių, salotų ir kitų patiekalų, kurie jautrūs temperatūrai ir yra gana greitai gendantys, patiekti mažesniais kiekiais ir dažniau atsistoti jų papildyti. Tai bus ir proga pramankštinti kojas, neužsisėdėti vienoje vietoje, o kartu ir suvaldyti apetitą. Dideli pūpsantys maisto kalnai dažnai tampa ir persivalgymo priežastimi“, – sako kulinarijos šefė.
Jeigu kiaušinius laikėte šaldytuve, juos reikėtų suvartoti per 3–4 dienas nuo išvirimo, nurodoma specialistų rekomendacijose. Nebevalgykite jų, jei yra pakitusi jų išvaizda, kvapas.
„Tik nedarykite klaidos ir laikydami juos šaldytuve – durelės yra blogiausia vieta kiaušinių laikymui. Tiek žalių, tiek virtų. Varstant duris, durelėse temperatūra nuolat svyruoja, ir dėl to kiaušiniai sugenda daug greičiau“, – pabrėžia J. Tamoševičienė.
Pigus ir paprastas sumuštinis, pelnęs liaupses
Instagrame nuotaikingais ir apetitą žadinančiais filmukais besidalijantis Andrius Šimulynas (@andriushim) siūlo išeitį, su kuria neteks valgyti sausų ir beskonių virtų kiaušinių: „Japonai greičiausiai gyvena jau 2030-uosiuose, nes tokio sumuštinio pas mus tektų ilgai paieškoti. Švelni it velvetas kiaušinių tekstūra bei puri duona susijungia į sumuštinį, kuriame galite „sutalpinti“ net 4 kiaušinius“.
Kas yra „tamago sando“? Tai Japonijoje be galo populiarus užkandis, kurį rasite kone kiekvienoje parduotuvėje. Minkšta, puri duona pertepama gardžia kiaušinių mase – visiškai paprasti ir nebrangūs ingredientai susijungia į sumuštinį, kuris išgarsėjęs ir už Japonijos ribų. Netgi kulinarinių kelionių žvaigždė Anthony Bourdainas negailėjo „tamago sando“ liaupsių ir vadino jį nenusakamo gardumo sumuštiniu.
Paprasčiausių ingredientų harmoniją į kitą lygį pakylės ir netikėtas ingredientas – šaukštelis kondensuoto pieno. Jis padės išgauti autentiškesnį skonį, nes Japonijoje būtent versija su šiek tiek saldumo yra bene populiariausia.
Japoniškas sumuštinis su kiaušiniais „tamago sando“
Reikės:
3–4 kiaušinių,
2 (kuo didesnių) riekių sumuštinių duonos,
majonezo,
kondensuoto pieno šaukštelio,
druskos, pipirų.
Gaminame:
Užverdame vandenį ir įpilame šlakelį acto, kad lukštas taptų minkštesnis. Vieną kiaušinį ištraukiame po 7:30, likusius – po 11 minučių. Jeigu turite nuo Velykų likusių kiaušinių, tai virkite tik vieną, minkštesnį. Apdaužome ir dedame į ledinį vandenį mažiausiai 10 minučių. Luptis turėtų puikiai. Kietai virtus kiaušinius perpjauname perpus, trynius sutriname su majonezu, o baltymus grubiai sukapojame ir viską sumaišome bei įdedame šaukštelį kondensuoto pieno. Masė turi būti lipni ir sausesnė nei balta mišrainė, kad sumuštinis išlaikytų formą. Apipjaustome duonos kraštelius, užtepame mažą sluoksnį majonezo, dedame puselę (arba dvi, jei telpa) skystai virto kiaušinio tryniu žemyn ir kuo gausiau apkrauname kiaušinių mase. Uždedame antrą reikę, ir standžiai suvyniojame maistine plėvele bei paliekame sustingti šaldytuve. Pjauname išilgai per pusę ir valgome. Skanaus!