VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Braškės supermaistas – ne visiems: ypač turėtų saugotis sergantieji šiomis ligomis

2025 m. birželio 2 d. 13:45
Lrytas.lt
Tyrimai parodė, kad kasdien suvalgant saują vaisių galima suvaldyti cholesterolį, sumažinti uždegimą ir apsaugoti smegenis.
Daugiau nuotraukų (2)
Ekspertai teigia, kad tam tikras vaisius gali padėti kovoti su širdies ligomis, kurios yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje.
Braškės – energingas ir saldus vasaros supermaistas – mėgstamas milijonų visame pasaulyje. Šių uogų galite rasti visuose didžiuosiuose prekybos centruose arba netgi galite pasisodinti ir užsiauginti savo soduose.
Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto išanalizavo daugybę klinikinių tyrimų, atliktų 2000–2023 m. Jie išsiaiškino, kad braškėse gausu medžiagų ir skaidulų, kurios padeda sumažinti MTL „blogojo“ cholesterolio, uždegimus bei stiprina širdį.
Didelis blogojo cholesterolio kiekis dažnai vadinamas „tyliuoju žudiku“. Taip yra dėl to, kad simptomai nepastebimi tol, kol viskas baigiasi sunkiomis sveikatos problemomis, tokiomis kaip širdies priepuolis ar insultas, rašo exxpress.co.uk.
Blogasis cholesterolis gali kauptis arterijose, o tai gali sukelti mirtinų pasekmių.
„Reguliarus braškių vartojimas ne tik sumažina cholesterolio kiekį, bet ir padeda sumažinti uždegimą, kuris yra pagrindinis širdies ligų veiksnys. Tai reiškia, kad kasdien suvalgius stiklinę braškių galite žymiai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – sakė tyrėja Roberta Holt.
Tiems, kurie nerimauja dėl savo širdies sveikatos, vertėtų reguliarai valgyti braškes.
Braškės ne tik skanios, bet taip pat puikiai veikia mūsų smegenis. Tyrimas atskleidė, kad šios raudonos uogos taip pat mažina demencijos bei Alzheimerio ligos riziką senatvėje.
Tiesa, nors braškės paprastai yra saugios vartoti daugumai žmonių, tačiau kai kuriems šios uogos gali turėti ir neigiamą poveikį, pavyzdžiui, sukelti alergiją. Ypač atsargūs turėtų būti tie, kurie yra jautrūs beržo žiedadulkėms ar obuoliams.
Net tiems, kurie nėra alergiški, braškių perteklius dėl didelio skaidulų kiekio gali sukelti virškinimo problemų. Be to, braškėse yra goitrogenų, junginių, kurie gali sutrikdyti skydliaukės veiklą, todėl sergantieji skydliaukės ligomis taip pat turėtų apriboti jų vartojimą.
BraškėsUogosVaisiai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.