L. Gradauskienė draugams dovanoja savo ruoštus paprikų garnyrus

Kokių lauktuvių nusinešti einant į svečius? Dėl to pastaruoju metu galvos sau nesuka televizijos laidų ir renginių vedėja Livija Gradauskienė. Sode ir darže užaugintas gėrybes ji užkonservuoja nedideliuose stiklainiuose. Juose – neprinokusių pomidorų uogienė, paprikų užkandis, obuolienė. Šie Livijos paruošti skanėstai – bendravimui sušildyti.

L.Gradauskienė iš saldžiųjų paprikų paruošė net keletą įvairių garnyrų.<br>T. Bauras
L.Gradauskienė iš saldžiųjų paprikų paruošė net keletą įvairių garnyrų.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Gyvenimo būdas“)

Nov 5, 2012, 6:21 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:30 PM

L. Gradauskienės konservuotos sodo ir daržo gėrybės tikrai nesulauks pavasario – laidų vedėja konservuoja ne dėl to, kad kauptų maisto atsargas, bet kad turėtų kuo dalytis.

Eidama į draugų vakarėlius Livija kaskart nešasi savo paruoštą gėrybių stiklainį. Juos moteris dovanoja draugams ir per Kalėdas.

Neseniai L. Gradauskienės namuose lankydamiesi dizainerė Julija Janulaitytė su vyru aktoriumi Stasiu Baltakiu lauktuvių atsinešė žalių pomidorų uogienės. Livijai labai patiko S. Baltakio paruoštas gardumynas ir ji tuoj pat užsirašė jo receptą.

Anksčiau L. Gradauskienė šiltnamyje iki rudens neprinokusius pomidorus nokindavo namie ant palangės. Šį rudenį ji rado geresnę išeitį – iš žalių pomidorų ir citrinų paruošė uogienę.

„Didesnius pomidorus supjaustau, o tuos, kurie yra kone žirnio dydžio, – ne, kad egzotiškiau atrodytų. Citrinas susmulkinu su žievelėmis, pašalinu sėklas. Pomidorų ir citrinų santykis turi būti vienodas“, – pikantišku receptu dalijosi šiuo metu be televizijos eterio likusi ekrano žvaigždė.

Jeigu uogienei sunaudosite po kilogramą pomidorų ir citrinų, cukraus jai reikės irgi vieno kilogramo.

Pomidorai verda kartu su citrinomis ir cukrumi apie tris valandas ant nedidelės ugnies. Uogienę būtina pamaišyti, kad neprisviltų. Ilgai verdama uogienė tampa tiršta.

Prie viryklės L. Gradauskienė mėgsta improvizuoti – baigiamą virti uogienę pagardina kadagių uogomis arba migdolų drožlėmis.

L. Gradauskienė nekart įsitikino, kad ši uogienė labiausiai dera su sūriu.

Marinuotų pomidorų ir paprikų garnyro – lečo receptą L. Gradauskienė sužinojo iš savo anytos, o marinuotų keptų paprikų – iš žurnalistės Beatos Nicholson kulinarinės knygos „Metai Beatos virtuvėje“.

Šie skanėstai dera prie mėsos patiekalų. Bet kai kurie L. Gradauskienės bičiuliai, gavę stiklainį jos konservuoto lečo, jį valgo vieną.

Draugų pagyrimai visuomet paglosto Livijai širdį. Dėl to jai ruošti gardžias dovanas kitiems – didžiulis malonumas: „Tokių konservų ruošimo prasmė – ką nors pavaišinti ar kam nors nunešti, ne patiems viską suvalgyti. Aš galiu pasisotinti ir sumuštiniu. Tačiau valgio ruošimas man susijęs su bendravimu – tai teikia daug džiaugsmo sau ir kitiems.“

Marinuotos keptos paprikos

Reikės:

2 kg saldžiųjų paprikų.

Marinatui reikės:

500 ml vandens;

220 ml baltojo vyno arba 0,9 acto;

2 šaukštų cukraus;

1 šaukšto druskos;

10 kvapiųjų pipirų;

4 skiltelių česnako;

2 laurų lapų;

250 ml aliejaus.

Skardą išklokite kepamuoju popieriumi, sudėkite paprikas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, paprikas kepkite apie pusvalandį. Tada sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 10 minučių. Iškepusias paprikas sudėkite į indą, uždenkite plėvele ir palikite „paprakaituoti“ 10 minučių.

Marinatui į puodą supilkite vandenį, actą, berkite cukraus, druskos, sudėkite prieskonius. Keletą minučių pavirinkite, po to supilkite aliejų, dar šiek tiek pavirinkite.

Išimkite paprikų kotelius ir sėklas, nulupkite odelę. Keptas paprikas supjaustykite juostelėmis. Paruoštas paprikas sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu, užsukite dangtelius. Marinuotas keptas paprikas gardu valgyti ir su juoda duona, ir su mėsa.

Marinuotų pomidorų ir paprikų lečas

Reikės:

2 kg įvairiaspalvių saldžiųjų paprikų;

2 kg pomidorų;

1 stiklinės cukraus;

1 stiklinės 9 proc. acto;

1,5 šaukšto druskos;

1 galvutės česnako;

1 aitriosios paprikos.

Nuplaukite paprikas, išimkite sėklas, supjaustykite juostelėmis.

Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles. Po to supjaustykite gabalėliais.

Į puodą supilkite pomidorus. Kai jie užvirs, pavirkite dar penkias minutes ir sudėkite paprikas. Garnyrą virkite apie penkiolika minučių. Paprikų svarbu nepervirti, kad jos pernelyg nesuminkštėtų. L.Gradauskienės nuomone, paprikos turėtų būti traškios, tuomet garnyras bus tik gardesnis.

Tuomet paruoškite marinatą. Česnako skilteles sutraiškykite, supjaustykite aitriąją papriką. Po to supilkite cukrų, actą, druską, viską sumaišykite.

Marinatą supilkite į puodą, kuriame verda pomidorai ir paprikos, išmaišykite ir pavirkite penkias minutes.

Lečą supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite. Livija, prieš pilstydama daržovių garnyrą, į stiklainius dėl grožio įberia garstyčių sėklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.