Nacionaliniai švenčių stalo ypatumai: Lietuva, Estija ir Gruzija

Pagal pomėgį sočiai ir daug valgyti per šventes lietuviai labiau primena gruzinus, negu kaimynus estus ir latvius. Net devyni iš dešimties lietuvių ir 95 proc. gruzinų sako, kad skaniomis ir sočiomis vaišėmis nukrautas stalas yra būtinas švenčių atributas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 9:58 PM

Tai atskleidė trijų Baltijos valstybių, Ukrainos ir Gruzijos gyventojų apklausa, kuri buvo atlikta mineralinio vandens „Borjomi“ užsakymu.

Tačiau kiekviena tauta skirtingai įsivaizguoja šventinį stalą.

80 proc. gruzinų mėgsta per šventes sočiai prisikirsti mėsos.  Estijoje mėsos patiekalų galima rasti ant 71 proc. respondentų stalų, taip pat juos per šventes valgo 54 proc. lietuvių.

Lietuviai ir latviai savo ruožtu kitas tirtas šalis lenkia pagal pomėgį rūkytiems užkandžiams, tokiems kaip dešros: po 50 proc. šių tautų atstovų nurodė visada juos valgantys per šventes. Gruzijoje tuo tarpų jų mėgėjų tėra 14 proc.

Tačiau gruzinai išsiskiria pomėgiu vienam iš savo nacionalinių patiekalų - chačapuriui. Jo pagrindas - sūris. Chačapurius kaip būtiną šventinio stalo elementą nurodo 64 proc. gruzinų.

Siūlome tris skirtingų virtuvių patiekalus - jeigu ir neišbandysite jų per šventes, prisiminkite joms praėjus. Tikrai verta!

Lietuviškas pasiūlymas

Vištienos ir kiaulienos „Terinas" su lazdyno riešutais

Šį patiekalą pagamino ir receptą pateikė „Čiop Čiop“ virtuvės šefė Anna Baranova.

Reikės:

450 g vištienos šlaunelių faršo

450 g kiaulienos faršo

180 g vištienos krūtinėlės filė

120 g virto kiaulienos kumpio

2/3 stiklinės baltos duonos trupinių

½ stiklinės grietinėlės (35% riebumo)

1 kiaušinio

100 g lazdyno riešutų

svogūno

česnako

žiupsnelio muskato riešuto

druskos

pipirų

Duonos trupinius užpilkite grietinėle ir palikite išbrinkti. Riešutus pakepkite sausoje keptuvėje, maišant, tačiau neapskrudinti. Pašalinkite odelę ir susmulkinkite iki pipirų dydžio.

Sumaišykite vištienos faršą, vištienos ir kumpio kubelius, kiaušinį, trupinius su grietinėle, smulkintus svogūną ir česnaką, riešutus. Paskaninkite druska, pipirais ir žiupsneliu tarkuoto muskato riešuto.

Pailgos kepimo formos dugną ir sieneles išklokite folija, ją ištepkite aliejumi arba sviestu. Sudėkite faršą, išlyginkite viršų ir uždenkite folijos kraštais.

Į didesnę kepimo formą įpilkite vandens, įstatykite į ją formą su paruošta mase. Vanduo turi siekti 2/3 terino aukščio.

Kepti iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pusantros valandos.

Pateikti atvėsus ir supjausčius riekėmis. Patiekti rekomenduojame su krienais, garstyčiomis, salotų lapų mišiniu, šviežiomis uogomis.

Estiškas pasiūlymas

Aluje troškinti kopūstai

Tai populiariausio Estijoje maisto tinklaraščio „Nami-Nami“ autorės Pille Petersoo receptas

Estų švenčių stalas neįsivaizduojamas be tokių riebių patiekalų, kaip kepta kiauliena ar paskrudinta juodoji dešra. Šalia šių skanėstų Pille Petersoo visada patiekia ypatingai gardų garnyrą – šviežiai rauginus kopūstus, troškintus aluje. Galima aptikti įvairių šio recepto variacijų, tačiau jos mėgstamiausias - su daugiau alaus, mažiau priedų ir mažiau vargo. Kopūstai maloniai rūgštūs su lengvai susikaramelizavusio tamsiojo alaus ir rudojo cukraus skoniu.

Reikės:

1 kg šviežiai raugintų kopūstų

100 gr. rudojo cukraus arba medaus

1-2 arb. šaukštelių druskos

500 ml tamsaus stipraus alaus

sauja kmynų

50 gr. sviesto

Visus produktus sumeskite į didelį puodą ir kaitinkite nustatę vidutinį stiprumą. Troškinkite maišydami iki kopūstai įgaus malonią auksinę spalvą ir susislėgs. Tai užtrunka apie valandą. Šaldytuve gali stovėti savaitę. Prieš patiekiant pašildyti. Išeiga: 12 porcijų

Daugiau estiškų patiekalų rasite: https://nami-nami.blogspot.com/

Gruziniškas pasiūlymas

Chačapuris

Šio patiekalo versijų yra gausybė - atskiruose regionuose jis kepamas vis kitaip, skiriasi ir jo forma - kai kur tai paplotėlis, įdarytas sūriu, o kai kur jis patiekiamas kaip laivelis, kurio viršuje kartais teliūškuoja nemažai sviesto, o kai kur puikuojasi kiaušinis, iškeptas taip, kad baltymas būtų kietas, o trynys - skystas.

Reikės:

4–5 stiklinių miltų,

0,5 l kefyro

pusės valgomojo šaukšto sodos,

1 valgomojo šaukšto acto,

2 valgomųjų šaukštų aliejaus,

1 valgomojo šaukšto cukraus,

0,5 kg mocarelos,

0,5 kg fetos sūrio,

1 šaukšto sviesto.

Suminkykite tešlą - kefyrą pilkite į miltus, sodą nugesinkite šlakeliu acto ir įmaišykite į tešlą, dėkite cukraus, pilkite aliejaus. Tešlą suminkykite ir padalinkite į 4 dalis.

Susmulkinkite mocarelos ir fetos sūrius, sumaišykite. Sūrio masę taip pat padalinkite į keturias dalis.

Iš kiekvieno tešlos gabalo iškočiokite papločius, į vidurį dėkite sūrio rutuliuką, užlenkite tešlos kraštos taip, kad jie apgaubtų sūrį ir visą paplotį lengvai pakočiokite, kad įdaras liktų viduje. Turi gautis apvalūs paplotėliai.

Dėkite juos į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol paviršius parus. Kai chačapuris iškeps, patepkite sviestu ir valgykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.