Dar mokykloje alpdavau nuo varškės apkepo kvapo, kai jį kepdavo valgykloje, ir negalėdavau sulaukti ilgosios pertraukos, kada pagaliau įsmeigsiu šakutę į minkštutį šiltą apkepo gabalėlį, palaistytą grietine…
Namuose mama mums kepdavo kiek kitokius nei mokykloje varškės apkepus – dažnai įmaišydavo ryžių, kartais virtų makaronų arba avižinių dribsnių.
Kad ir kiek eksperimentuočiau, man iki šiol skaniausias – klasikinis varškės apkepas. Ypač jis skanus žiemą, kai iš šaldiklio ištraukiu nuo vasaros užšaldytas šviežias uogas – braškes, avietes, mėlynes.
Tokiu varškės apkepu mėgstu vaišinti užsieniečius svečius, apsistojančius mūsų namuose. Jiems labai netikėtas būna toks minkštas varškės „pudingas“ pusryčiams:)
Varškės apkepas
Ingredientai (6 porcijoms:)
- 5 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių
- 180 g cukraus
- 1 kg varškės
- 200 g manų kuopų
- žiupsnelis druskos
- 100 ml pieno
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 80 g tirpinto sviesto ir dar šiek tiek kepimo formai patepti
- džiūvėsėlių formai pabarstyti
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinti iki 190 C. Gilią kepimo formą (aš naudojau keramikinę didelę stačiakampę) ištepkite sviestu, dugną ir kraštus pabarstykite džiūvėsėliais.
Baltymus plakite, kol suputos. Tada visą laiką plakant pamažu berkite po šaukštą cukrų. Kitą porciją cukraus dėkite tik kai pirmoji bus pilnai ištirpusi. Plakite apie 7-8 minutes, kol baltymai bus standūs ir blizgantys.
Varškę sumaišykite su kiaušinio tryniais, manų kruopomis ir druska, supilkite pieną, vanilę ir tirpintą sviestą. Išmaišykite. Tada po šaukštą atsargiai į masę įmaišykite plaktus baltymus. Masę sudėkite į paruoštą kepimo indą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40 – 50 minučių, kol viršus gražiai paruduos.
Patiekite šiltą su grietine, uogomis arba mėgstama uogiene.
Šaltinis – nidosreceptai.lt