Pyragėliai švediškam stalui: svečiai lėkštes ištuštino bematant

Pyragėliai – nepamainomi švediško stalo, vakarėlių ir iškylų palydovai. Vienam tokiam stalui neseniai ruošiau mažus pyragėlius, lėkštės tapo tuščios greičiau nei per penkiolika minučių, ir tai labai paglostė širdį.

 Pyragėliai su vištiena ir daržovėmis.<br>„Kūmutės virtuvė“. 
 Pyragėliai su vištiena ir daržovėmis.<br>„Kūmutės virtuvė“. 
 Pyragėliai su vištiena ir daržovėmis.<br>„Kūmutės virtuvė“. 
 Pyragėliai su vištiena ir daržovėmis.<br>„Kūmutės virtuvė“. 
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 4, 2019, 11:02 AM, atnaujinta May 3, 2023, 11:09 AM

Daugeliui pyragėliai asocijuojasi su mielinės tešlos bandele, tačiau yra galybė puikių tešlų, o ką jau kalbėti apie šimtus įdarų variantų ar formų. 

Mano favoritai – filo tešlos arba lavašo mažyliai su vištiena ir daržovėmis. Ir būtinai barstyti judrų sėklomis ir sezamais (kartais juodaisiais).  

Filo tešla tikrai nebe naujiena Lietuvoje, jau yra netgi špinatais dažytų lavašo lakštų. Čia jau ką rasite ir ką nuspręsite. 

Ne mažiau svarbus įdaras.

24 pyragėliams pasiruošiu:

  • pakuotę filo tešlos trikampių arba 2-3 lavašus,
  • 3 vištienos ketvirčius,
  • 2 didesnes morkas,
  • 1 didelį svogūną,
  • žiupsnį maltų juodųjų pipirų,
  • 1 a. š. druskos,
  • žiupsnį Harisa prieskonio (galima keisti aitriosios paprikos milteliais),
  • saują kapotų kalendros arba petražolių lapelių,
  • aliejaus kepimui,
  • 1 kiaušinį pyragėliams aptepti,
  • 1 v. š. judrų sėklų (galima keisti bet kokiomis mėgstamomis sėklomis),
  • 1 v. š. sezamų sėklų.

Vištienos ketvirčius dedu į puodą, užpilu šaltu vandeniu, kad apsemtų ir puodą statau ant viryklės. Dažniausiai šiam reikalui naudoju greitpuodį, jame vištiena išverda itin greitai, bet jei tokio neturite – jokia bėda, tereiks ilgėliau virti. 

Verdu, kol mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo, tai lengva patikrinti kilstelėjus ketvirtį iš vandens šakute. 

Ketvirčius ištraukiu į lėkštę, o sultinį atidedu sriubos virimui (arba užšaldau iki sekančio planuojamo sriubos virimo). 

Kol vištiena vėsta, šiaudeliais sutarkuoju morkas, svogūną supjaustau pusžiedžiais. 

Vištieną atskiriu nuo kaulų ir suplėšau juostelėmis, nes pjaustant peiliu dingsta dalis gero skonio. Nežinau kodėl.

Įkaitinu keptuvę su trupučiu aliejaus, beriu svogūnus ir morkas, troškinu apie 15 minučių, tuomet sudedu vištieną ir visus prieskonius. Vis pamaišydama kepu apie 10-12 minučių.  Palieku atvėsti.

Aš naudoju trikampius filo lakštus arba susipjaustau lavašą į tris dalis, o tas dalis perpjaunu taip, kad gautųsi trikampiai. 

Ant storosios dalies dedu du šaukštus atvėsusio garnyro, užlenkiu šonus ir vynioju, kol baigiasi tešla. 

Pyragėlį siūle žemyn dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą. Puodelyje išplaku kiaušinį ir konditeriniu teptuku aptepu visus pyragėlius. Gausiai pabarstau judra ir sezamais ir šaunu į orkaitę, jungiu 200 C ir kepu apie 20 minučių. 

Kepimo laikas priklauso nuo tešlos storio, lavašas kepa ilgiau.

Tiekiu karštus, padažų mėgėjams pasiūlau raudonų slyvų tkemali ar bruknių pagardo. 

Pyragėliai skanūs ir šalti, bet būtinai iš šaldytuvo, kambario temperatūroje bent jau filo tešla ima tęžti.

Beje, šis įdaras puikiai tinka ir lietiniams.

Šaltinis - „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.