Trys lengvi receptai gavėniai – nepritrūks nei skonio, nei spalvų

Gavėnios metu, kai pasninkaujama, atsisakoma mėsos bei jos produktų, organizmas ruošiamas pavasariniam virsmui, norisi kuo įvairesnio ir spalvingesnio maisto. 

 Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis.<br> „Maximos“ nuotr.
 Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis.<br> „Maximos“ nuotr.
 Pavasario salotos su gervuogėmis.<br> „Maximos“ nuotr.
 Pavasario salotos su gervuogėmis.<br> „Maximos“ nuotr.
Morkų pyragas.<br> „Maximos“ nuotr.
Morkų pyragas.<br> „Maximos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2018, 2:21 PM

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio receptoriams, bet ir akims, receptais.

Šiuo metu reikėtų valgyti dar daugiau daržovių, vaisių ir riešutų, teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. 

„Jeigu laikotės pasninko ir atsisakėte mėsos, pieno produktų, reikėtų vartoti daugiau kitų maisto produktų – gamtos gėrybių. Jeigu ne itin mėgstate šviežias daržoves – pomidorus, agurkus, morkas, paprikas, pakeiskite jas virtais, keptais, troškintais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais, konservuotomis daržovėmis. 

Maisto racioną praturtinkite ir lapinėmis daržovėmis bei prieskoninėmis žolelėmis – špinatais, gražgarstėmis, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo. Taip papildysite organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, - teigia A.Poleninas. 

Jam antrina ir etnologė Marija Lugienė. 

„Septynios gavėnios savaitės yra skirtos pasiruošimui didžiajai šventei – Velykoms. Ilgas gavėnios laikas rodo šventės svarbumą, pavyzdžiui, Kalėdų pasiruošimui yra skirtos keturios savaitės. Pasiruošimo esmė – parengti kūną ir sielą didžiajam pavasariniam virsmui – gamtos ir visa, kas gyva, prisikėlimo šventei. Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kuomet nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai“, - sako etnologė.

Pavasario salotos su gervuogėmis

Reikės: 

100 g gervuogių, 

400 g raudonojo kopūsto, 

1 obuolio, 

½ puodelio graikinių riešutų, 

2 puodelių špinatų, 

1 apelsino sulčių, 

50 ml riešutų aliejaus, 

druskos. 

Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus. 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska. Visus ingredientus gerai sumaišykite. 

„Šios salotos spinduliuoja energija ir primena apie jau visai čia pat esantį pavasarį“, – sako A.Poleninas. 

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

Reikės:

1 stiklinės bolivinių balandų, 

½ mango, 

1 trumpavaisio agurko, 

1/3 raudonojo svogūno, 

½ pakelio fetos sūrio, 

saujelės šviežių petražolių, 

saujelės mėtų lapelių, 

saujelės kalendrų lapelių.

Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite dviejose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais. 

Morkų pyragas

Reikės:

175 g rudojo cukraus, 

175 ml alyvuogių aliejaus, 

150 g miltų, 

140 g žalių morkų, 

3 didelių kiaušinių, 

1 a. š. sodos, 

1 a. š. cinamono, 

½ a. š. muskato riešuto. 

Morkas sutarkuokite burokine tarka arba supjaustykite plonais šiaudeliais. Sumaišykite cukrų, kiaušinius, aliejų, suberkite morkas ir įtarkuokite apelsino žievelių. Jeigu norite, berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų, migdolų, razinų ar kitų priedų. 

Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik tol, kol sudrėks sausi ingredientai. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kai pyragas iškeps ir atauš, jį galite papuošti glajumi, tačiau A.Poleninas primena, kad juo pasninko metu derėtų nepiktnaudžiauti. 

Glajų paruošite sumaišę 250 g maskarponės sūrio, 175 g cukraus pudros, kelis šaukštus apelsinų sulčių.

Daugiau pasninkui tinkamų patiekalų rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.