Šalta pomidorų sriuba: kad ir kiek pagaminčiau, kaipmat nelieka

Gaspačas arba šalta pomidorų sriuba – tai labai sveikas šviežių daržovių kokteilis. Vasarą, kai karšta, o darže noksta pomidorai ir agurkai, tai pats populiariausias patiekalas visoje Ispanijoje.

 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf.com nuotr.
 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-26 15:52, atnaujinta 2023-07-26 08:31

Paprastai gaspačas gaminamas iš pomidorų, svogūnų, raudonų saldžiųjų paprikų, agurkų ir česnakų.

Tačiau sriubą galima paįvairinti ir arbūzo ar meliono gabalėliais, vynuogėmis ar kitais sultingais vasaros sezono vaisiais. Su vaisiais sumaišyta daržovių sriuba yra kur kas švelnesnio ir saldesnio skonio.

Jeigu sriubą valgys ir tie, kurie nemėgsta aštraus maisto arba mažamečiai vaikai, reikėtų dėti mažiau česnako ir acto. O jeigu mėgstate stiprius aromatus, nebijokite įmesti daugiau česnako skiltelių.

Actą siūlyčiau pilti pamažu ir nuolat ragauti – kol suprasite, kiek jums jo reikia.

Jeigu ši gaivinanti daržovių sriuba jums patiks, kitą kartą siūlyčiau jos pasidaryti daugiau. Paruoštą sriubą galima kelias dienas laikyti šaldytuve.

Bet mūsų namuose Ispanijoje šis lengvas, spalvingas ir itin vasariškas patiekalas neužsilaiko – kad ir kiek litrų pagamintum, gaspačo kaipmat nelieka.

Gaspačas – trinta pomidorų sriuba

Reikės:

  • 1 kg pomidorų;
  • 1 agurko;
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos;
  • 1 svogūno;
  • 1–2 skiltelių česnako;
  • 100 g sudžiūvusio batono arba džiūvėsėlių;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 4 šaukštų acto;
  • druskos;
  • vandens.

Kaip gaminti

Nulupkite agurką, česnako skilteles ir svogūną. Taip pat nulupkite ir pomidorus bei paprikas, bet jei skubate, to daryti nebūtina. Kad pomidorai luptųsi lengviau, juos nuplikykite verdančiu vandeniu.

Supjaustykite daržoves ketvirčiais ir sudėkite į maisto trintuvą. Sudėkite iš anksto vandenyje pamirkytą batoną arba džiūvėsėlius. Viską gerai susmulkinkite, kol neliks gabalėlių.

Supilkite aliejų, actą, įberkite druskos. Jei sriuba per tiršta, įpilkite vandens ir dar kartą viską suplakite.

Gaspačo tirštumas – skonio reikalas. Vieni mėgsta šią sriubą skystą kaip sultis, kiti – tirštą kaip tyrę. Žinoma, kuo gaspačas skystesnis, tuo labiau gaivina ir malšina troškulį.

Labai svarbu gaspačą patiekti šaltą.

Kartu galima patiekti smulkiai supjaustytų daržovių – pomidorų, saldžiųjų paprikų, agurkų, svogūnų bei paskrudintos duonos kubelių. Kiekvienas savo sriubos lėkštę gali puošti šiomis gėrybėmis pagal skonį ir išmonę.

Daugiau šaltų sriubų receptų rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.