Šaltibarščius visi pažįstame kaip penkis savo pirštus.
Tad jeigu norite išbandyti kai ką naujo, bet ne prastesnio, pasigaminkite šaltos bulgariškos sriubos taratoro, kurią bulgarai dievina ne mažiau, nei mes – šaltibarščius.
Ši tauta vasarą juk kenčia dar didesnius karščius, tad tikrai žino, kokie valgiai padeda atsigaivinti.
Taratoro receptas šiek tiek panašus į šaltibarščių, bet kai kuo ir skiriasi. Paragaukite ir įvertinkite.
Taratoras
Reikės:
- 500 ml natūralaus skonio jogurto (geriausiai tinka tirštas graikiškas jogurtas),
- vandens,
- 3-4 skiltelių česnakų,
- 2-3 šaukštų smulkintų graikinių riešutų,
- 2-3 agurkų,
- krapų,
- alyvuogių aliejaus,
- druskos.
Kaip gaminti
Susmulkinkite graikinius riešutus. Česnakų skilteles nulupkite ir sutrinkite. Riešutus ir česnakus dėkite į dubenį, užpilkite šlakeliu aliejaus ir gerai sutrinkite, kol susimaišys skonis ir kvapas.
Dėkite pjaustytų krapų, patrinkite, tuomet berkite smulkiai supjaustytus agurkus (tarkuoti agurkai netiks!). Jogurtą suplakite šakute, berkite druskos ir užpilkite ant daržovių masės, įpilkite šiek tiek vandens (vėliau galėsite papildyti, jeigu matysite, kad sriuba per tiršta).
Dėkite dubenį į šaldytuvą ir palaikykite keletą valandų. Per tą laiką skoniai gerai susimaišys, o sriuba bus gerai atšaldyta – tokia, kokia ir turi būti.
Jeigu norite valgyti iškart, į sriubą įmeskite ledo kubelių
Patiekite apibarstę smulkintais graikiniais riešutais, apšlakstę alyvuogių aliejumi ar apibarstę krapais.
Skaniai atsivėsinkite!