Išsikepkite lavašą patys – tokio skonio nerasite jokioje parduotuvėje

Pažintis su lavašu mano gyvenime įvyko pakankamai senai, kai Lietuvoje jais dar net nekvepėjo. Po anuometinę sąjungą pasivažinėti neteko, todėl Pietų šalių virtuvės buvo tarsi mitai. Bet baigiantis devintajam dešimtmečiui dirbau kruiziniuose laivuose, ir vienas maršrutų nuolat užsukdavo į Stambulo ir Kušadasi uostus. 

 Naminis lavašas.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Naminis lavašas.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Sep 4, 2018, 2:26 PM, atnaujinta Aug 30, 2022, 4:17 PM

Maistas amerikiečių laineriuose būdavo šaldytas, net daržovės, o patiekalai iš jų prėski, todėl laistomi samčiais padažų. Ne mano maistas… Todėl skrandis vis prašydavo ko nors tikro ir šviežio. 

Graikijos ar Italijos uostuose net nekildavo klausimas, ką rinktis iš meniu, tačiau turkų virtuvė man buvo visiškai nepažįstama. Ir štai tuomet atradau lavašą, kuris būdavo salotų, visų sriubų ar kebabų palydovas. 

Nuo pat pažinties beveik nebesiskiriu su juo – nuo pakepintų ant grotelių iki suktinukų. Dažniausiai lavašų nusiperku mugėse ar vienoje parduotuvėje, bet jei jau nėra noro kažkur vairuoti, imu ir išsikepu jų pati. 

Labai greitai, labai paprastai, o puikiausia, kad žinau, ką aš ar mano svečiai valgo. 

Pastaruoju metu pamėgau speltų miltus, ir lavašui jie itin tinkami.

10 lavašų reikės:

  • 350 g speltų miltų,
  • 150 ml drungno vandens,
  • 30 ml bekvapio aliejaus,
  • žiupsnio druskos.

Miltus įsijoju į gilų indą, supilu vandenį, aliejų ir beriu druskos. Ji, beje, nėra būtina, jei lavašas bus valgomas su sūrumo turinčiu maistu.

Pradžioje maišau šaukštu, o kai tešla pradeda atšokti nuo indo sienelių – imuosi minkyti. Tai trunka neilgai, tešla tampa tąsi ir nelimpanti prie rankų. Ją supjaustau į 10 lygių dalių.

Kaičiu ugnį ir virš jos statau keptuvę. Darbastalį pabarstau trupučiu miltų, dedu gabalą tešlos ir kočioju ploną kiek įmanoma apvalų lakštą. Jei norite idealaus apvalumo – reikėtų išmatuoti keptuvės diametrą, iškočioti didelį lakštą ir, uždėjus tokio pat dydžio lėkštę, išpjauti reikalingą dydį. Man asmeniškai netobula forma patinka labiau.

Lakštą dedu į gerai įkaitusią keptuvę, tešloje esančio aliejaus užtenka, kad lavašas neliptų prie dugno. Kol kepa viena pusė – apie 1-2 min. – iškočioju kitą lakštą, tuomet lavašą apverčiu, lukteliu apie 30-40 sekundžių ir kepinį dedu į paruoštą lėkštę. Taip kartoju, kol iškepu visus lavašus.

Verta truputį pasiterlioti, nes tokio skonio nerasite jokiame prekybcentryje, ir net ne kiekvienoje mugės palapinėje.

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.