Buvo ir keiksmų dėl per mažų puodų, ir dėl išbėgusio ant viryklės raudono skysčio, ir ypatingai ryškių delno linijų bordo spalvos fone. Užtat dabar žinau, ko nedaryti.
Visada sakiau, kad konservuoti reikia tik tai, ko žiemą negalima gauti šviežio, niekada negamindavau burokų stiklainiuose, bet šis receptas sužavėjo – jau įsivaizduoju verdamus barščius, garnyrus…
Padariau vieną pataisą – svogūnus originaliame recepte pjausto kubeliais, aš sutarkavau kombainu, norėjosi tik skonio, ne gabaliukų.
Aprašysiu porciją, kurią gaminau. Jai reikės didelio, bent 12 l puodo. Patogu gaminti iškart didesnį kiekį, nes plaunamų indų (ir delnų) kiekis irgi didelis.
Burokėlių ir cukinijų troškinys
Reikės:
- 3 kg burokų;
- 2 kg cukinijų;
- 1 kg svogūnų;
- 2 stiklinių vandens;
- 1,5 stiklinės cukraus;
- 1,5 stiklinės aliejaus;
- 1,5 stiklinės acto;
- 3 v. š. druskos;
- 1 v. š. kmynų (galima ir nedėti).
Kaip gaminti
Daržoves nulupu ir paruošiu tarkavimui. Pirmiausiai stambia tarka sutarkuoju svogūnus, įkaitinu keptuvę su 0,5 stiklinės aliejaus, sudedu tarkius ir kepu maišydama, kol svogūnai sugeria aliejų ir pasidaro skaidrūs.
Tuo metu sutarkuoju burokėlius. Juos dedu į puodą, supilu vandenį ir pradedu troškinti. Sutarkuoju cukinijas. Po 20-25 min. sudedu svogūnus ir cukinijų tarkius, supilu likusį aliejų, actą, druską ir cukrų, kmynus ir labai gerai išmaišau. Troškinu dar apie 20 min.
Karštą troškinį dedu į švarius, iškaitintus stiklainius, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir nakčiai palieku žemyn galva ant virtuvinio rankšluosčio.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.