Su medumi marinuotos krevetės ir dar du receptai, kurie patiks jūrų gėrybių mėgėjams

Žuvis ir kitos jūrų gėrybės turėtų būti neatsiejama valgiaraščio dalis. Mitybos specialistai nesutaria dėl tikslaus reikalingo suvartoti kiekio, tačiau sutartinai teigia, kad žuvies ar jūrų gėrybių reikėtų vartoti bent kartą per savaitę. 

 Keptos marinuotos krevetės.<br> 123rf nuotr.
 Keptos marinuotos krevetės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-02 11:55, atnaujinta 2021-11-24 17:30

„Kasmet plečiame ne tik šaldytos ir šviežios žuvies asortimentą, bet ir jūrų gėrybių – tiek šviežių, atšildytų, tiek šaldytų. Šį rudenį pirkėjai gali rinktis net iš 26 proc. platesnio asortimento nei 2018 metais. Iš jūrų gėrybių pirkėjai dažniausiai renkasi krevetes – atšildytas, šaldytas, jau marinuotas ir paruoštas gaminimui. Tik trečdalis pirkėjų, perkančių jūrų gėrybes, renkasi ne krevetes – vėžius, moliuskus, šukutes, austres, įvairius jūros gėrybių mišinius ir kitus“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. 

Norint skaniai paruošti žuvį ar jūrų gėrybes pakaks ir minimalių kulinarijos žinių. 

„Žuvis ir jūros gėrybės iškepa itin greitai, tad ruošiant patiekalus iš šių ingredientų svarbiausia jų neperkepti ir nepervirti. Jei viską darėte teisingai, žuvis ar kitos jūrų gėrybės išliks minkštos ir sultingos“, – teigia „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. 

Pasak jo, truputį daugiau žinių ir įgūdžių prireiks norint atidaryti austres, tačiau pasipraktikavę lengvai įveiksite ir jas. Be to, austrės gali tapti ir šventinio stalo akcentu.

„Pradedantiesiems lengviau, jei laikysite austrę ne delne, o prispaudę ant lygaus paviršiaus – dėkite austrę ant rankšluosčio, vienu iš jo galų tarsi užklodami 2/3 geldutės nuo jos siauriausios dalies iki išplatėjimo. Austrė turi būti padėta plokščiąja dalimi į viršų. Įsmeikite švelniai peiliuką (geriausia – specialų peilį austrėms) į tarpą tarp geldučių ir palengva judinkite austrę, kol jos viršutinis kiautas tarsi savaime užlips ant peilio. Tada belieka atpjauti austrę nuo kiauto ir ragauti“, – atrasti naujus skonius ragina išdrįsti A.Poleninas.

Su medumi marinuotos krevetės

Reikės: 

  • pusės kilogramo krevečių, 
  • 1,5 valgomojo šaukšto medaus arba klevų sirupo, 
  • šaukšto alyvuogių aliejaus, 
  • gabalėlio sviesto, 
  • pusės šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių, 
  • 50 g imbiero šaknies, 
  • 20 g šviežių kalendrų, 
  • druskos. 

Kaip gaminti  

Pirmiausia paruoškite marinatą – nulupkite imbiero šaknį, ją smulkiai supjaustykite. Suplėšykite kalendras. Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite su medumi ar klevų sirupu, alyvuogių aliejumi, druska bei aitriųjų paprikų dribsniais. Gautu mišiniu įtrinkite atvėsintas ir nuluptas krevetes, marinuokite jas keletą valandų. Kepkite vos kelias minutes gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinę gabalėlį sviesto. 

„Šį patiekalą paruošite greičiau, jeigu rinksitės jau nuluptas krevetes. Jos iškepa labai greitai, tad perkepti jas labai lengva. Gerai iškepti, bet nekerpti jų padės triukas – krevetė bus iškepusi, kai kepdama susiries į C raidės formą. Jeigu krevetė jau panašėja į raidę O – ji jau perkepusi ir gali būti neskani“, – patarimais dalinasi A.Poleninas. 

Česnakinė tilapija

Reikės: 

• 1 skrostos tilapijos, 

• 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 

• 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių, 

• 3 skiltelių česnako, 

• druskos bei pipirų, 

• žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų, 

• 3-4 kukurūzų burbuolių, 

• šviežių ar šaldytų žirnelių, 

• žiupsnelio džiovintų žolelių mišinio, 

• 2 rozmarino šakelių, 

• 5 citrinų, 

• šviežių petražolių.

Kaip gaminti 

„Tilapijos mėsa pasižymi minkštumu, be to, ji neturi stipraus žuvies kvapo, joje mažai kaulų“, – atskleidžia A.Poleninas. 

Pirmiausia žuvį reikėtų nuplauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu, tuomet jos paviršių iš abiejų pusių keletą kartų įstrižai įpjauti. 

„Prieskonius prieš kepant žuvį ar kitus patiekalus geriausia pirmiau sumaišyti viename indelyje – taip užtikrinsite, kad prieskoniai pasiskirstys tolygiai ir visi mėgausis vienodai skaniu gabalėliu, tad pirmiausia indelyje sumaišykite 3 šauktus alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, tarkuotą česnaką, druską, pipirus, aitriųjų paprikų miltelius. Šiuo mišiniu įtrinkite tiek žuvies vidų, tiek jos išorę, o ant viršaus uždėkite rozmarinų šakeles“, – patarimais dalinasi A.Poleninas. 

Kukurūzų burbuoles supjaustykite kelių centimetrų griežinėliais, dubenėlyje juos sumaišykite su likusiu šaukštu aliejaus, druska, pipirais ir žolelių mišiniu. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, į vidurį dėkite žuvį, aplink išdėliokite kukurūzų burbuolių griežinėlius.

Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. 

Žirnelius sumaišykite su šlakeliu aliejaus, druska bei pipirais ir suberkite juos į kepimo skardą prie žuvies. Viską kepkite dar apie 10 minučių. 

Užkandis su juodaisiais ikrais

Reikės: 

  • 2 saldžiųjų bulvių, 
  • juodųjų eršketų ikrų, 
  • dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • 85 g tepamojo sūrio, 
  • 115 g ožkos sūrio, 
  • žiupsnelio druskos, 
  • susmulkintų laiškinių česnakų. 

Kaip gaminti 

Griežinėliais supjaustytas saldžiąsias bulves ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. 

Sumaišykite sūrius su žiupsneliu druskos ir užtepkite ant ką tik iškepusių griežinėlių, ant viršaus uždėkite šiek tiek juodųjų ikrų ir smulkinto laiškinio česnako. 

„Ruošiant šį užkandį pasitelkite fantaziją – naudokite mėgstamą tepamą sūrį su įvairias skoniais, o jį tepkite ant įvairiomis formomis supjaustytų batatų griežinėlių“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.