Trys paprasti patiekalai, padėsiantys išsivalyti organizmą advento metu

Adventas Lietuvoje yra susikaupimo, ramybės ir apsivalymo laikotarpis, kuomet žmonės ruošiasi didžiausiai metų pabaigos šventei – Kalėdoms. Advento metu pagal senąsias lietuvių tradicijas yra priimta susilaikyti nuo mėsos ir pieno produktų, pasninkaujama.

Bolivinių balandų salotos.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų salotos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 2:41 PM

Pasninkas – tarsi natūralus organizmo valymas, tad vis daugiau ekspertų rekomenduoja įsiklausyti į protėvių išmintį ir advento laikotarpį skirti organizmo valymui nuo toksinų.

„Tūkstančiai mūsų darbuotojų dirba tam, kad užtikrintų sklandų pasirengimą šventiškiausiam metų laikotarpiui – pirkėjams padedame puoselėti ne tik Kalėdų, tačiau ir Advento papročius. Stengiamės išlaikyti gausų maisto produktų pasirinkimą ir asortimentą, kad net ir per pasninką pirkėjai turėtų vertingą ir įvairų racioną, išlaikytų subalansuotą mitybą“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Vėstant orams ir trumpėjant dienoms žmonės per Adventą daugiau laiko praleidžia namuose, mažiau juda. Dėl to seniau šiuo laikotarpiu buvo įprasta valgyti lengvesnį maistą – tai, kas surinkta iš sodų ir daržų.

Senovėje iš rūsių žmonės traukdavo raugintus kopūstus, agurkus, burokėlius. Pasninkui puikiai tinkamas nebrangus maistas, kurį valgydavo mūsų senoliai – bulvės, ankštinės, kopūstinės, šakninės daržovės, taip pat žuvis, grūdai ir sėklos, grybai, riešutai.

„Pasninkaujantys žmonės atsisako mėsos ir pieno produktų, užtat valgo daugiau augalinės kilmės produktų – daržovių, kruopų, riešutų. Dažniausiai per Adventą gaminami patiekalai yra tradiciniai, žinomi jau daug metų. Tačiau žmonės vis dažniau yra linkę ir išbandyti ką nors naujo ir neįprasto kasdieninėje virtuvėje“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, siūlanti išbandyti tris receptus, kurie puikiai tiks per keturias savaites iki Kalėdų trunkantį susikaupimo ir rimties laiką.

Silkės užkandis

Reikės:

  • 2 gabalėlių silkės filė,
  • 2 burokėlių,
  • 2 bulvių,
  • valgomojo šaukšto grūdėtų garstyčių,
  • arbatinio šaukštelio medaus,
  • pusės valgomo šaukšto lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus,
  • pagal skonį – kmynų, druskos, juodųjų maltų pipirų,
  • šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • kalendrų arba kitų mėgstamų žalumynų.

Bulves švariai nuplaukite ir supjaustykite piršto storio riekelėmis, pašlakstykite aliejumi ir pagardinkite kmynais. Šaukite į 170 laipsnių orkaitę kartu su nuplautais, neluptais burokėliais maždaug 20 minučių.

„Kai burokėliai atvės, juos nulupkite. Kepti burokėliai turėtų likti traškūs, tad neišsigąskite, jeigu bus kietoki. Supjaustytus burokėlius sudėkite į virtuvinį kombainą kartu su šaukšteliu medaus, šviežiai spaustomis citrinos sultimis, garstyčiomis, druska, pipirais ir susmulkinkite, bet ne iki vientisos konsistencijos. Turėtų išeiti ne košė, o burokėlių gabalėliai“, – dalijasi kulinarijos ekspertė.

Ant iškepusių bulvių riekelių klokite smulkintų burokėlių masę, ant viršaus uždėkite silkės gabaliuką, o į joje įpjautą „kišenėlę“ įdėkite smulkintą kalendrą (ar kitus mėgstamus žalumynus). Skanaus!

Avinžirnių suktinukai

Reikės:

  • 200 g konservuotų avinžirnių,
  • ketvirčio raudonojo kopūsto,
  • 1 morkos,
  • saujos mėgstamų riešutų,
  • tortilijų paplotėlių,
  • šaukštelio majonezo,
  • pagal skonį – kalendrų, svogūnų laiškų, druskos, pipirų,
  • alyvuogių aliejaus.

Smulkiai sutarkuokite raudonąjį kopūstą ir morkas. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus – tarkuotas daržoves, riešutus, kalendrą, svogūnų laiškus ir avinžirnius. Pagardinkite pipirais ir druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir įdėkite šiek tiek majonezo, viską gerai išmaišykite.

Gautą masę paskirstykite ant tortilijų paplotėlių ir tvirtai suvyniokite.

„Avinžirnių masę galima pagardinti ir kitomis mėgstamomis daržovėmis – pavyzdžiui, burokėliais ar džiovintais grybais. Norėdami išskirtinio skonio, į masę galite įmaišyti rūgštesnių obuolių, tačiau juos rekomenduojama supjaustyti kaip įmanoma smulkiau, kad neužgožtų skonio“, – pataria B.Baratinskaitė.

Bolivinių balandų salotos

Reikės:

  • 200 g bolivinių balandų kruopų,
  • pusės agurko,
  • pusės granato sėklų,
  • 1 morkos,
  • pagal skonį – kalendrų, svogūnų laiškų, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

„Šis receptas itin lengvas ir greitas, tačiau puikiai tiks adventui. Bolivinių balandų kruopos – nepamainomas baltymų šaltinis, tad pasninko metu kompensuos medžiagas, kurių paprastai daugiausiai gauname iš mėsos produktų. Jose taip pat nėra glitimo, todėl produktas tinka glitimo netoleruojantiems žmonėms“, – sako B.Baratinskaitė.

Kruopas išvirkite ir palikite atvėsti. Susmulkinkite agurką, kalendrą ir svogūnų laiškus, iš granatų išimkite sėklas. Morką sutarkuokite.

Visus ingredientus suberkite į dubenį, sudėkite bolivinės balandos kruopas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite prieskoniais. Viską gerai išmaišykite ir mėgaukitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.