Aliejuje virti česnakai: receptas, kurį verta išbandyti

Jei patys užsiauginate česnakų, bet neturite tinkamų sąlygų jiems laikyti, puikiai žinote, kad sausio–vasario mėnesiais jie pradeda vysti, ruduoti, raukšlėtis. Tuomet prasideda galvaskaudis, ką su jais daryti.

Aliejuje virti česnakai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Aliejuje virti česnakai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Aliejuje virti česnakai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Aliejuje virti česnakai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Kūmutės virtuvė“

2022-01-07 08:36, atnaujinta 2023-01-02 10:22

Manęs šis klausimas nebekankina jau senokai, sumalu nuluptas skilteles su druska, pagaminu česnakynės (receptas čia) ar užpilu nuplikytus česnakus geru aliejumi ir iki vasarinio derliaus valgome tokius.

Turbūt todėl tiek metų nė neieškojau kitokių česnakų konservavimo būdų, kol neatėjo toji diena, kai miela ūkininkė Eglė ėmė ir pasigyrė pagaminusi česnakų „confit“. Och, kaip mėgstu tokias dalybas idėjomis! Niurktelėjau į internetą, aptikau galybę receptų, kaip ir iš ko ruošiamas „confit“, bet apie tokį česnakų ruošimo būdą radau labai nedaug.

Tai tik sustiprino norą pabandyti – tuo labiau, kad mamos užauginti česnakai kaip tik pradėjo vysti ir jau prašėsi į stiklainius.

Po kelių valandų jau ragavome salstelėjusias, aliejaus ir prieskonių prisigėrusias skilteles. Tepėme jas ant duonos, o man mintyse sukosi idėjų karuselė – kur ir kada jas naudosiu. Kelias jau išbandytas idėjas rasite po receptu.

Dviems 250 ml talpos stiklainiams sunaudojau:

  • 300 g česnako skiltelių (svėriau nuluptas)
  • 250 ml tyro aliejaus (naudojau savo gamybos šalto spaudimo saulėgrąžų, tiks ir pirktiniai alyvuogių, sezamų)
  • 1 šaukštelio rupios druskos (15 g)
  • 1/2 šaukštelio džiovintų žolelių (čiobrelių, raudonėlių)
  • 1/4 šaukštelio grūstos aitriosios paprikos

Česnakus  nulupu ir sudedu į puodą, pilu aliejų, jungiu minimalią kaitrą ir lukteliu, kol aliejus pradeda čirkšti. Ugnį sumažinu iki vos matomos (naudoju dujas, todėl toks vaizdus palyginimas), elektrinėje tiesiog vieneto. Tai labai svarbu, nes didesnėje kaitroje česnakai taps gruzdintais.

Dengiu dangtį ir palieku troškintis 30 minučių.

Tuomet suberiu prieskonius, atsargiai pamaišau ir toliau verdu 5–6 minutes, ne ilgiau.

Išjungiu kaitrą, dar karštus česnakus sudedu į švarius stiklainius ir užpilu aliejumi iš puodo.  Užsuku dangtelius. Atvėsusius stiklainius laikau šaldytuve. Anot kai kurių šaltinių, česnakų „confit“ išlaiko visas skonines savybes net iki 3 mėnesių.

Pirmiausiai išbandėme keptą duoną, žinoma. Į karštą keptuvę pyliau aliejaus iš stiklainio, jame apkepiau abi duonos puses, pabarsčiau druska, prieš pat valgant ant jų sudėjau česnakus ir kiek pamaigiau šakute. Suvalgėme vienu ypu.

Antra – buvau susiruošusi kepti vištą. Pasūdžiusi paukštį dėjau į skardą ir odą konditeriniu šepetėliu gausiai aptepiau aliejumi iš stiklainio, o į pilvą dėjau kelias česnako skilteles. Aromatas, man rodosi, pasiekė net ir tolėliau gyvenančius kaimynus.

Į aliejų, suvalgius česnakų skilteles, įmerkiau varškės sūrio gabaliukus, ragavome po 6 valandų, buvo labai skanu.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.