Mangų ledai be pridėtinio cukraus: dietistė V. Kurpienė pasidalijo receptu

Karštą dieną pasimėgauti ledais – didelis malonumas, o kai renkamės, kas džiugina ne tik gomurį, bet ir mūsų organizmą, malonumo dar daugiau.

 V. Kurpienė dalijasi mangų ledų receptu.
 V. Kurpienė dalijasi mangų ledų receptu.
Mangų ledai su kokosų pienu
Mangų ledai su kokosų pienu
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė, dietistė, lektorė

Aug 17, 2022, 5:05 PM

Rekomenduoju ledais mėgautis ne po valgio ar tarp kitų valgymų, o vietoj ko nors. Vasaros pabaigoje jūsų talija jums padėkos dėl vietoje išlikusių apimčių. Jei ledų kaloringumas mažas, jie puikiai tiks vietoj suplanuoto kito užkandžio. Jei ledų porcijoje slepiasi 350–500 kcal, tada reikėtų sumažinti kito maisto kiekį ar atsisakyti vakarienės. Pasvarstykite, ar verta.

Ledų kaloringumas nurodytas ant pakuotės, o gamindami namuose kalorijas pasitelkę internetą galite lengvai susiskaičiuoti patys.

Kai sakoma, kad valgyti ledus sveika, nes juose yra baltymų, kalcio, kalio, fosforo bei vitaminų A, B, D, E ir P, dažnai pamirštama paminėti, jog leduose yra ir didelis kiekis cukraus ar jo pakaitalų, t.y. greitai pasisavinamų angliavandenių, gali būti maisto priedų.

Kai norite sveikesnio pasirinkimo, skaitykite etiketes, ypač tai, kas parašyta mažomis raidėmis. Gera žinia, kad, skirtingai nei prieš keletą metų, dabar jau yra geros sudėties ledų.

Ledų lengvai galite pasigaminti ir patys. Kai jie natūralūs, gali būti vertingų maistinių medžiagų turintis desertas. Tiesa, cukraus neišvengsime, nes koks gi be jų desertas, tačiau svarbu ir tai, kiek jo, ir tai, ko ledų porcijoje yra be cukraus.

Gaminant ledus namuose reikia turėti šaldymo formelių. Žinoma, ledų aparatas – smagu, leidžia išgauti malonesnę ledų tekstūrą, tačiau jis nėra būtinas, ypač vaisiniams ledams. O štai plombyrą geriau pirkti arba gaminti minėtu ledų aparatu.

Produktai, iš kurių gaminami paprasti, vertingi naminiai ledai, įprasti dažnoje virtuvėje. Šis receptas net ir be pridėtinio cukraus, saldumo pakaks iš vaisiaus.

Mangų ledams su kokosų pienu reikės:

  • 1 gerai sunokusio mango
  • 1 banano, sunokusio taip, kad ant žievelės būtų rudų dėmelių, bet ant paties banano – ne. Jei bananas bus per žalias, deserte atsiras kartus skonis
  • 2 v. š. kokosų kremo (liaudiškai vadinamo kokosų pienu)

Supjaustome mangą kubeliais, o bananą riekelėmis. Suberiame ant medinio padėklo ir sušaldome.

Į galingą trintuvę ar kokteilių plaktuvą, galintį smulkinti ledą, suberiame sušaldytą mangą, bananą, supilame kokosų kremą. Sutriname iki vienalytės masės. Tuomet galime iš karto dėti į ledų taures ir valgyti arba pakartotinai užšaldyti ledų formelėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.