Kelias dienas rauginti pomidorai: receptas, kuris pravers net ir žiemą

Daugelio sandėliukuose jau rikiuojasi konservuotos daržo gėrybės – agurkai, pomidorai, cukinijos, burokėliai. Žiemą kiekvienas stiklainis primins saulėtą vasarą.

 Kelias dienas rauginti pomidorai.<br> 123rf nuotr.
 Kelias dienas rauginti pomidorai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-24 08:21, atnaujinta 2023-08-21 19:38

Bet kol dar yra šviežių daržovių, pirmiausia atsivalgykite jų, o be to, nepamirškite ir raugintų – ne veltui rauginti arba fermentuoti produktai dabar garbinami visame pasaulyje, o jų naudą ne kartą įrodė mokslininkai. 

Tad išbandykite kelias dienas raugintus pomidorus – bus puikus garnyras pre bet kokių patiekalų ar tiesiog skanus ir sveikas užkandis. 

Jų receptą išdavė vilnietė Rita, užtikusi jį internete, išbandžiusi ir dabar nebeįsivaizduojanti savo stalo be taip paruoštų pomidorų. Skaniausi jie bus po maždaug trijų ar penkių parų, o šaldytuve gali laikytis daugiau kaip savaitę. Atminkite: šis receptas netiks, jei norite konservuoti pomidorus žiemai.

Tačiau juos taip lengva paruošti, kad galima pakartoti kas savaitę ar dvi. Tuo labiau, kad, kaip tikina Rita, rauginti tinka ir parduotuvėje pirkti pomidorai. Tad išsisaugokite receptą – tikrai pravers.

„Pasiruošiu 2 l stiklainį (būtų gerai, kad jis būtų tokio dydžio, jog tilptų į šaldytuvą). 

Pomidorus nuplaunu, viršūnėje įpjaunu kryželiu. 

Į stiklainį sudedu pomidorus, apibarstau pora skiltelių smulkinto česnako, dedu krapų žiedynų, vyšnių, serbentų lapų ar kokių nors daržo žolelių – viskas taip pat, kaip raugiant agurkus. 

Pasiruošiu sūrymą: 1 l drungno vandens išmaišau 1 v. š. druskos (su kaupu) ir 1 a. š. cukraus. Užpilu sūrymu pomidorus, uždengiu (bet neužsuku, kad patektų oras) ir laikau tris dienas kambario temperatūroje. Jei kambaryje karščiau, gali užtekti ir poros dienų. 

Po to perkelkite pomidorus į šaldytuvą.  

O nuostabiausia, kad rauginti tinka ne tik naminiai, bet ir parduotuviniai pomidorai, tad iš anksto pasiruošus žalumynų, pavyzdžiui, užsišaldžius krapų stiebų ir žiedynų, tokių pomidorų galima pasiruošti net ir žiemą“, – patikino Rita.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.