3 jūrų gėrybių patiekalai ypatingai savaitgalio vakarienei

Jūrų gėrybių patiekalai dažniausiai siejami su įvairiomis progomis, tačiau kodėl gi nepasilepinus ir jų nepasigaminus savaitgalio vakarienei? Jūrų gėrybių patiekalus gaminti nėra sudėtinga. Svarbiausia – žinoti, kokiu metodu ir kiek laiko ruošti skirtingas gėrybes. 

 Rizotas su jūrų gėrybėmis.<br> 123rf nuotr.
 Rizotas su jūrų gėrybėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 12:36 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies ir jūrų gėrybių kategorijos pardavimai nuosekliai auga.  

„Tradicinės rūšies žuvys išlieka dažniausiu pirkėjų pasirinkimu. Visgi pastebime, kad lietuviai dairosi ne tokių įprastų rūšių gėrybių: midijų, skraidkalmarių čiuptuvų, plekšnių. O norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvį. Visą rugsėjį žuvies ant ledo vitrinose siūlome juodadėmę menkę“, – teigia V.Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad pasigaminti ypatingo skonio žuvies ar jūrų gėrybių patiekalą paprasta, tik svarbu išmanyti skirtingų jų ruošimo būdų ypatumus.

„Jūrų gėrybės bei žuvis – universalūs produktai, kuriuos gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais. Jeigu jas valgyti mėgstate žalias, gaminkite sevičę ar ryžių dubenėlius su žalia žuvimi. Tokiu atveju svarbu tinkamai išmarinuoti ingredientus. 

Jeigu norite labiau tradicinių patiekalų, žuvį ar jūrų gėrybes troškinkite, kepkite aliejuje, grilyje – šiuo atveju reikėtų stebėti jų kepimo laiką. Jeigu ieškote sveikiausio pasirinkimo, gaminkite jas garuose“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi skirtingų jūrų gėrybių gaminimo metodų ypatumais.

3 žuvies ir jūrų gėrybių ruošimo metodai

Garuose. Žuvies ar jūrų gėrybių ruošimas garuose yra vienas iš sveikiausių jų gaminimo metodų. Ruošiant jūrų gėrybes garsuose dažniausiai naudojamas paprasčiausias verdantis vanduo. Visgi, jeigu norite, kad patiekalas įgautų dar stipresnio skonio, galima naudoti ir sultinį, vandenį gardinti įvairiausiais prieskoniais. 

Šiam gaminimo metodui puikiai tinka menkė, tilapija, ešerys. Dažniausiai šios rūšies žuvies gabalėliams paruošti garuose prireiks apie 10 minučių, nelygu jų dydis. Garuose ruošiant žuvį patartina garų puodo dangčio dažnai nekilnoti. Ar žuvis paruošta teisingai, geriausia yra patikrinti jau pasibaigus rekomenduojamam garinimo laikui, mat dažnai darinėdami dangtį išleisite dalį garų. 

Keptuvėje. Kepti riebaluose – svieste ar aliejuje – labiausiai tinka ne tokios riebios žuvys bei jūros gėrybės, todėl pasirinkus šį metodą lašišos, upėtakio geriau nenaudoti. Kepti puikiai tinka menkė, juodasis paltusas, kitos baltosios žuvys, krevetės, kalmarai

Dar vienas svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, prieš kepant žuvį – niekada jos nedėti į neįkaitintą keptuvę. Įdėję žuvį į keptuvę, naudodami plačią mentelę įsitikinkite, kad ji neprilipo. Paprastai žuvies gabalėliai keptuvėje turėtų iškepti per 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kad žuvis iškeptų vienodai, prieš kepdami stenkitės ją supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais. 

Grilyje. Kepimas ant grotelių žuviai ir jūrų gėrybėms suteikia dūmų skonį ir traškią tekstūrą. Geriausiai šis metodas tinka mėsingesnėms žuvims, supjaustytoms į kepsnius arba kepamoms su odele. Prieš kepant žuvį ir jūrų gėrybes, jų reikėtų nepamiršti patepti alyvuogių aliejumi. Tuomet jos kepant ant grotelių neprilips. Norėdami gėrybėms suteikti papildomo aromato, kepkite jas ant grotelių naudodami kedro pliauską. Ši suteiks dar ypatingesnio skonio. 

„Iki“ dalijasi ir trimis skirtingais žuvies ir jūrų gėrybių receptais – nuo rizoto iki sevičės. 

Jūrų gėrybių rizotas

Reikės:

  • 250 g 'Arborio' ryžių
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • 100 g tarkuotų morkų
  • 50 g susmulkintų svogūnų
  • 2 išspaustų česnako skiltelių
  • 200 g midijų
  • 300 g krevečių
  • 150 g išvalytų kalmarų
  • 100 g smulkintų pomidorų
  • 100 ml pomidorų tyrės
  • 1 a. š. druskos
  • 0,5 a. š. šviežiai maltų įvairių spalvų pipirų
  • 800 ml daržovių sultinio
  • 2 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti 

Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, 3 minutes pakepinkite svogūnus, suberkite tarkuotas morkas ir kepkite dar 3–4 minutes. Įspauskite česnakus ir vis pamaišydami kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Į keptuvę sudėkite ryžius ir maišydami kepkite 2–3 minutes. Įpilkite 200 ml daržovių sultinio ir viską troškinkite vidutinėje kaitroje, kol ryžiai sugers beveik visą skystį. 

Vis įpildami po truputį sultinio troškinkite ryžius su daržovėmis, kol ryžiai bus beveik išvirę. Galiausiai sudėkite kalmarus, midijas, krevetes bei pomidorų tyrę, 5 minutes patroškinkite ir nukelkite keptuvę nuo kaitros. Suberkite smulkintus pomidorus, pagardinkite rizotą druska, pipirais bei šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir prieš ragaudami leiskite kelias minutes pastovėti.

Sevičė su krevetėmis

Reikės:

  • 500 g išvalytų krevečių
  • 300 ml šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių
  • 150 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. agavų sirupo
  • 100 g raudonųjų svogūnų
  • 200 g pomidorų
  • 200 g žaliųjų paprikų
  • 1 Chalapos aitriosios paprikos
  • 2 v. š. smulkintų petražolių lapelių
  • 1 v. š. smulkintų kalendrų lapelių
  • 0,5 a. š. druskos
  • 0,25 a. š. maltų pipirų

Kaip gaminti 

Krevečių uodegėles pamerkite į verdančio vandens puodą ir pavirkite 40 sekundžių, kol jos lengvai paraus. Nusunkite krevetes ir atvėsinkite jas ledo šaltumo vandenyje, tada nupilkite vandenį ir palikite krevetes išdžiūti. Į kitą didesnį indą supilkite citrinų bei žaliųjų citrinų sultis, įpilkite alyvuogių aliejaus bei agavų sirupo, viską gerai sumaišykite ir tuomet sudėkite krevetes. 

Mišinį apvyniokite plastikine plėvele ir padėkite indą 20 minučių į šaldytuvą. Tada supjaustykite svogūnus, pomidorus ir paprikas kubeliais. Chalapos aitriąją papriką perpjaukite perpus, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Iš šaldytuvo išimkite indą su krevetėmis, į jį sudėkite smulkintus svogūnus, pomidorus, paprikas bei Chalapos aitriąją papriką, po to – petražolių ir kalendrų lapelius. Pagardinkite druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite, vėl padėkite indą į šaldytuvą dar 10 minučių ir patiekite.

Tunų troškinys su makaronais

Reikės:

  • 300 g makaronų (vamzdelių)
  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 200 g maskarponės
  • 100 g tarkuoto Ementalio sūrio
  • 1 a. š. druskos
  • 0,25 a. š. pipirų
  • 320 g konservuotų nusunktų tunų
  • 200 g konservuotų nusunktų kukurūzų
  • 100 g mažųjų špinatų
  • 50 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 0,5 a. š. šviežių čiobrelių lapelių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje pakaitinkite grietinėlę, įmaišykite Ementalio sūrį ir maskarponę, pagardinkite padažą druska bei pipirais ir nukelkite keptuvę nuo viryklės. 

Į troškinimui skirtą indą supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite virtus makaronus, supilkite padažą. Sudėkite visus likusius ingredientus, pamaišykite ir pašaukite indą į įkaitintą orkaitę. Troškinkite 10 minučių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.