Obuolių pyragas pagal R. Melnikienės receptą bus tikras Kalėdų stalo karalius

Ir per Kūčias, ir per Kalėdas reikėtų laikytis tradicijų. Antra, neišlaidauti. Trečia, paruošti tiek patiekalų, kad maistas nebūtų išmetamas. Tegul Kūčios ir Kalėdos būna tvarios. Taip mano ekonomistė, Lietuvos socialinių mokslų centro direktoriaus pavaduotoja Rasa Melnikienė (60 m.). Valgyti turime tokius patiekalus, kokius valgė mūsų tėvai. Todėl Kūčių ir Kalėdų patiekalus ji ruošia pagal savo mamos receptus. Tai labai paprasti, bet skanūs patiekalai. 

 R.Melnikienė dalijasi obuolių pyrago receptu.<br> Asmeninis albumas.
 R.Melnikienė dalijasi obuolių pyrago receptu.<br> Asmeninis albumas.
 Obuolių pyragas.<br> Asmeninis albumas.
 Obuolių pyragas.<br> Asmeninis albumas.
 Obuolių pyragas.<br> Asmeninis albumas.
 Obuolių pyragas.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 25, 2022, 10:58 AM

Kadangi per Kalėdas Melnikai važiuoja į svečius, Rasa visada kepa pyragą, kad turėtų ką nuvežti. Pavyzdžiui, obuolių pyragą pagal mamos receptą, kai nulupti obuoliai pjaustomi ne riekelėmis, o kubeliais. Pagal šį receptą iškeptas Rasai skaniausias iš visų obuolių pyragų, kokių yra valgiusi.

Šis pyragas, papuoštas gerai išplaktu standžiu kiaušinio baltymu, kuris primena sniegą, ant Kalėdų stalo atrodo karališkai.

Bet tokį pyragą reikia labai saugiai vežti, kad putėsiai neprarastų formos. Todėl R.Melnikienė jį visada deda į dėžę su dangčiu.

Kadangi Lietuva – obuolių kraštas, šeimininkes ji ragina kepti obuolių pyragus. Jų yra įvairių ir ji pati kepa skirtingus. Galima skanių ir prabangiai atrodančių pyragų iškepti.

„Žinau, kad iš kitų šalių į Lietuvą atėjo paprotys kepti brandintus pyragus su džiovintais vaisiais, pilti į juos brendžio. Kalėdoms gaunu tokių pyragų dovanų, jie skanūs, bet aš tokių nekepu“, – sakė R.Melnikienė „Savaitgalio“ žurnalistei. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Su „Savaitgalio“ skaitytojais ekonomistė pasidalijo iš mamos paveldėtu obuolių pyrago receptu. 

Obuolių pyragas

Reikės:

  • 200 g sviesto
  • 1 stiklinės cukraus
  • 5 kiaušinių
  • 5–6 v. š. miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • vanilinio cukraus
  • 6 obuolių
  • 4 v. š. cukraus
  • po žiupsnelį citrinų rūgšties ir druskos

Šiltą sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius po vieną įmaišykite į išsuktą masę.

Į miltus suberkite kepimo miltelius ir persijokite į išsuktą masę. Viską gerai išmaišykite. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą paskleiskite ant kepimo popieriaus apie 1 cm storio sluoksniu, o ant viršaus užberkite obuolių.

Formą su pyragu kiškite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.

Prieš ištraukdami pyragą iš orkaitės išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų. Plakdami įberkite 4 šaukštus cukraus ir keletą grūdelių citrinų rūgšties. Plaktus baltymus paskleiskite ant pyrago ir vėl kiškite į orkaitę 5–7 min., kol gražiai pagels.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.